Van olyan biztonsági mentést elvégző program amely egy egy olyan lemezt is képes menteni amire Windows és Linux is telepítve van?
Az összes ilyen.
Vagy te ismersz olyat, amelyik nem? Amennyiben igen, tekints el a használatától!
Fájl tartalmilag szerintem a legtöbb tudja ezt. A speciális fájlrendszer attribútumokat tekintve nem biztos. Keress rá filesystem backup progikra (vagy liveCD-kre), és nézd meg, milyen fájlrendszereket támogat, és milyen szinten.
pl:
"Limitations
There are several limitations anyway: it cannot preserve filesystem attributes that are very specific. For instance, if you create a snapshot in a btrfs volume (the new-generation file system for linux), FSArchiver won’t know anything about that, and it will just backup the contents seen when you mount the partition."
Vagy klónozhatod is a partíciót, és akkor iso vagy img formában mentheted, ha az is jó. Mondjuk ez nem túl helytakarékos módszer. (Emiatt nem ajánlom pl. a "dd" módszert.)
De ha mondjuk az iso fájlt tömöríted pl. 7zip-pel, az még esetleg mount-olható is.
Linux alatt tudod megcsinálni.
Mivel a cél az EGÉSZ winchester mentése, első lépésként szerezz be egy külső winchestert, amin több szabad hely van, mint a meglevő winchestered teljes kapacitása. Összedugás után, root-ként bejelentkezve:
dmesg | tail
kiírja, hogy milyen néven ismerte fel a külső winchestert.
Legyen például: sdb
mount /dev/sdb1 /mnt
parancs hatására a külső lemez tartalma a /mnt mappában látszódik.
Csinálunk a mentésnek mappát:
mkdir /mnt/backup
Ezzel le is teszteljük, hogy sikerült-e rw módon felmountolni.
Akkor indíthatjuk is a mentést:
dd if=/dev/sda of=/mnt/backup/lemez_mentes.image bs=1024k
magyarázat:dd - data dump, if - input file, of - output file, bs - block size.
Utána várni kell türelmesen, mert nem számol %-ot és nem rajzolgat közben semmit.
Visszatöltés: (akár live dvd-ről indított linuxszal)
dd if=/mnt/backup/lemez_mentes.image of=/dev/sda bs=1024k
"Clonezilla saves and restores only used blocks in the hard disk. This increases the clone efficiency."
"Many File systems are supported: ext2, ext3, ext4 ... NTFS of MS Windows ..."
Ez jól hangzik, támogatom. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!