Hogyan lehet egy Excel táblázatot szándékosan megrongálni, hogy ne lehessen megnyitni senkinek többet (nekem sem)?
Tehát ha elküldöm emailben az excelt, ne lehessen semmilyen módon megnyitni, semmilyen módon ne lehessen látni a benne felsorolt adatokat.
Ennyi. Nagyon fontos és sürgős lenne.
(nem akarok senkinek ártani vagy ilyesmi, egyéb dologról van szó...)
Na, jó egy esélyt még az ilyenek is megérdemelnek, mint te, de ez ma az utolsó! :D
"ne lehessen semmilyen módon megnyitni, semmilyen módon ne lehessen látni a benne felsorolt adatokat."
Megtekintési, titkosítási szempontból szöveges. Mivel a szerkezete nem fogja elrejteni a szöveges részeket a kíváncsi szemek elől, és a kérdező ezt kérdezte, én erre válaszoltam. (Tudod, szövegértés. Remélem, már tanultad a suliban.) És igen, ebből a szempontból az EXE fájlok ilyen része is kódolatlan, szöveges rész. Míg a másik fele, ahol a kód van, nem az. Nem olyan bonyolult dolgok ezek, ha fikázás helyett több energiát fordítanál a lényegre, talán még te is érthetnéd. :P
Ha a te megoldásodat nézem, belebarmolsz az elejébe, akkor az Excel nem fogja megnyitni, hibásnak veszi. Na és? Én meg fogom nyitni egy szövegszerkesztővel, és kiveszem, amire kíváncsi vagyok, ha az a rész pont nem a sérült. Miért nem a kérdésre koncentrálsz? Fikázni könnyebb? Ja, tényleg, azt könnyebb! :D :D :D
Omg ti de nagy idióták vagytok.
Pontosan erről magyarázok, hogy hiába látod az adatot kódolatlan szövegként attól az még bináris fájl marad. Szövegfájl az, ami kizárólag valamilyen általános kódolású szövegből áll, sok oprendszer külön meg is különbözteti a szövegfájlt a binárisaktól. Ha egy szövegfájlba beleírok egy 'b'-t attól az még ugyanúgy használható marad, mivel a programnak ami értelmezi, édesmindegy a tartalma, az én olvasókám az, ami ezen fennakadhatna (de nem fog). A bináris fájl viszont nem ilyen. Istenem, ti annyira de annyira nagyon sötétek vagytok hogy az hihetetlen... azt mondta a kérdező, hogy ne lehessen megnyitni, értette ezt úgy, hogy ha entert üt rá, akkor az excel azt mondja neki, hogy hibás fájl.
Ha már iskola, véletlenül megnyitottál info órán egy xls-t valami szövegszerkesztővel és láttál szöveget benne, és most nagyon vagány vagy? Annyira olyan érzésem van veletek kapcsolatban, hogy "omg tudom mi az a hexaeditor HAXXOR VAGYOK ÉRTED?", jézusom. Rohadtul szánalmasak vagytok. Úristen. Rossz volt olvasni is. Sajnos tudom, hogy a ti fajtátok is munkához jut a szakmában, több ilyen dilettáns nyomorék kollégám is volt már, aztán csak a szart kell takarítani utánatok...
Persze, mindenki hülye, csak te vagy helikopter... :D
Nyuszifül, te axiómának tekintesz valamit, ami nem az.
"...értette ezt úgy, hogy ha entert üt rá, akkor az excel azt mondja neki, hogy hibás fájl."
Ez a fő baja a gondolatmenetednek. Valamint még az, hogy nagyon zárt és egysíkú a gondolkodásod. Biztos jártál valami öskolába, ott beléd vertek valamit, amitől azóta sem tudtál tovább lépni. Ez ugyan baj, de a tied, nem az enyém. Ha munkát keresnél, a mi cégünket kerüld el, kérlek! Erre jobban szeretjük a konstruktív és nyitott gondolkodású programozókat. Előre is köszi.
Én oké vagyok a magam részéről, rögtön az első válaszban megadtam egy ~ultimate megoldást. Ennél jobb "védelem" a felvetett problémára az én értelmezésemben nincs. (Persze, ha tanár lennék, én se erre gondolnék, amikor kiírom a feladatot, viszont a kérdésben kiírtaknak megfelel, én meg nem tanár vagyok, nem tanítom, hanem megoldom a problémákat.) Ha te másképp akarod érteni, nekem nem lesz tőle semmi bajom. Semmi esetre sem fogok ezen úgy kiakadni, mint te. Megpróbáltam elmagyarázni*, te meg nem akarod érteni. Van ez így, már megszoktam. Sok olyan ember van még, mint te. Mivel nem kell együtt dolgoznunk, felőlem azt írsz le, amit akarsz. Vajon fordítva miért is nincs ez így? Miért is van neked ennyi bajod másokkal? Ha ez sem gondolkoztat el, akkor semmi se. :P
* - Azért, mert alapvetően jó szándékú ember vagyok, és még azokkal is megpróbálok normálisan beszélni, akik rögtön úgy kezdik, (majd úgy is folytatják,) hogy lehülyézik a másikat. Veled nem jött össze a normális kommunikáció, ám ez sem az én hibám. A te "érvelésed" áll abból, hogy folyton fikázol másokat. Ezzel nem lehet, de szerencsére nem is kell vitatkozni. Kiállítod te magadról a bizonyítványt, már meg is tetted. :)
"Pontosan erről magyarázok, hogy hiába látod az adatot kódolatlan szövegként attól az még bináris fájl marad. Szövegfájl az, ami kizárólag valamilyen általános kódolású szövegből áll, sok oprendszer külön meg is különbözteti a szövegfájlt a binárisaktól. "
Ilyen szempontból viszont természetesen minden szövegfájl bináris fájl. A lényeg, hogy megnyitja az excel fájlt SZÖVEGKÉNT egy SZÖVEG-szerkesztőben (legyen az Word, notepad, Textpad, VI, nano, bármi) és beletol egy x-et az első 10 hely valamelyikre, máris nem lesz értelmezhető az XL számára. SZÖVEGszerkesztővel, tehát nem hexeditorral. Ha a tanár erre rájön mert mondjuk látott már XLS fejlécet, kitörli SZÖVEGszerkesztővel az x-et, máris értelmes lesz még annak a szűkagyú XL-nek is.
A kérdezőnek továbbra is az a javaslatom, hogy vállald be, hogy nem csináltad meg. Ha nem egy köcsög akkor megérti és pótolhatod.
Mit is kellene cáfolni? Az ovis "hülyevagyhülyevagyhülyevagy"-ot? Ne égesd már tovább magad! :D
Látnoknak éppilyen rossz vagy. Naponta kódolok. Legjobb lenne, ha az összes céget elkerülnéd. :P
Ujjadból szopsz ki feltevéseket, a megoldásod jóval rosszabb az enyémnél, ami betű szerint kielégíti a kérdező eredeti kérdését. "...ne lehessen semmilyen módon megnyitni, semmilyen módon ne lehessen látni a benne felsorolt adatokat." A tied nem elégíti ki ezt a feltételt, de te csak kötöd az ebet a karóhoz. Semmi önkritikád nincs ezek szerint. (Ez még mindig nem az én bajom.)
Aztán meg lovagolsz ezen a bináris dolgon is, aminek semmi köze ahhoz, hogy milyen jó az én meg a te magoldásunk. Ebből meg azt látom, hogy te jobban szeretsz problémákat gyártani, én meg jobban szeretek megoldásokat.
Az eredeti ős-speckó szerint szöveges fájl, ami 7 bites ASCII kódolású karaktereket tartalmaz, minden, ami nem ilyen, az nem szöveges. (Tudod, lyukkártya/-szalag... Láttál olyat még?) Vagy megkülönböztethetem UNIX-os módra is, aminek nincs szabott struktúrája, hanem LF (CR+LF) tagolja a sorokat, az a szöveges és minden más bináris. DE nézhetem úgy is, hogy minden bináris, hiszen 0 és 1 van benne, csak aztán lehet szövegként értelmezni. És a "kötött" struktúra sem irányadó, mert VMS/RMS alatt már 1980-as években volt olyan, hogy változó hosszúságú bináris rekord. (Arról megint nem én tehetek, hogy a picipuha évente kijön valamivel, amit elad a PC-s népeknek, mint újdonság, holott a szakma ezer éve ismeri.)
Vagy nézhetem úgy is (ezt tettem én), hogy ami olvasható egyszerű editorral, az bizony szöveges. Így aztán vannak olyan fájlok, amik részben binárisak, de tartalmaznak szöveges részeket is. Ezeket te valamiért binárisnak tartod. Ami bizony nagy hiba, ha beleírsz a kódodba érzékeny adatokat, linkeket. Felénk ezeket külön átkódoljuk, és úgy van (illetve pont, hogy nincs!) benne már a forrásban is, és ez kerül a "bináris" fájlokba, nehogy az arra hajlamosak egy egyszerű editorral kiolvassák a "bináris" fájlokból. Persze, ha szerinted egy fájl kiterjesztése/struktúrája elrémiszt ettől bárkit is, az a te dolgod, de éppen ezért kértelek, hogy ne gyere hozzánk dolgozni. Köszi.
Az meg a te lelki sarad, hogy miért akarod ismeretlenekre borítani azt, hogy sz@rt lapátolsz a munkahelyeden mások után. Ez valamiért biztosan jól esik neked, ha ezt csinálod. Csakhogy ehhez nekem semmi közöm, hiába próbálod meg rám vetíteni. Maradj csak meg szépnek, tökéletesnek, ki nem sz@rja le? Én meg maradok tökéletlen, viszont akkor is az én megoldásom volt a tutibb. :D :D :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!