Elfelejtettem, mi kell megadni linuxon rszgazdaként, hogy írható legyen az utólag formázott partíció?
Pár éve elmondták a megoldást valahol, de elfelejettem. Asszem flag-elni kell, de tuti, hogy valami apróság a művelet.
Telepítettem egy debian alapú linxuot, gparted-del formáztam ext4-re a telepítés után a fennmaradó üres hdd területet, ahogy máskor is szoktam.
Szóval csak annyi a gond, hogy egyelőre nem írható ez az utólag formázott partíció. A többi partíció viszont írható. Hogyan tehetem írhatóvá? Rendszergazdai jogosultságom van, hiszen én telepítettem.
Asszem gparted-ben flag-elni kell, pl a gyökért partícióm flag-je: boot.
A kérdéses partíciómon viszont nincs flag jelölés jelenleg. Lehet, hogy csak ki kell választanom a megfelelőt?
Nem partícionáláskor/formázáskor kell megadni, hogy írható legyen a partíció, hanem amikor felcsatolod - valahogy eképpen:
mount -o remount,rw /dev/sdb1 /mnt/konyvtar
hogy rendszerinduláskor is jelen legyen, a /etc/fstab-ot kell módosítani - valahogy így:
/dev/sdb1 /mnt/konyvtar ext4 rw,user,exec,umask=000 0 0
Sorrendben mit tegyek? Mindkettőtök válasza szerint járjak el? Milyen sorrendben?
A jelen helyzet: már megformáztam ext4-re, és a rsz.induláskor eleve felcsatolja, látom file kezelőkből.
Az első válaszolótól kérem, légyszi írj egy konkrét, fiktív példát, az alapján jobban értem, mit kell tennem.
Megnéztem: nem csak írni, de olvasni se tudja még a rendszer azt a partíciót.
A chown parancs egyelőre nem tetszik neki, de úgy rémlik régebben is kellett.
Tehát pontosan mit és milyen sorrendben végezzek?
A mount parancsra egyébként azt jelzi a terminal, hogy "only root can do that", ezek szerint csak sudo-val működik?
És hogyan módosítsam a mount parancsot, hogy olvashatóságot is adjak neki?
Hangsúlyozom, már mount-olvas van. Ez az oka, a "remount" opciónak?
Előre is köszi a válaszokat.
Felcsatolsz:
sudo mount /dev/sda3 /mnt/
Jogok beállítása:
sudo chown -R <user>:<user> /mnt/
Leválasztod:
sudo umount /dev/sda3
Gparted-ben nézd meg hogyan listázza a partíciót (sdaX). Ha fel van csatolva akkor válaszd le először.
Előző, köszi, ki fogom próbálni, de előtte egy kérdés:
user:user??
Itt kétszer adjam meg a user nevemet, kettősponttal elválasztva?? Ezt nem értem.
Próbáld ki nyugodtan.
chown [KAPCSOLÓ] [TULAJDONOS] : [CSOPORT] FÁJL…
Elfogadja bár a rendszer az umount parancsot, de nem választja le: a file kezelőben még mindig ott van, de nem az "mnt" alatt volt eredetileg, hanem a "media" mappa alatt. A lényeg, h nem választja le. Miért?
Persze a file kezelő leválasztaná, de ennek mi a magyarázata, hogy parancssorból nem választódik le?
És biztos, hogy "mnt" alá kell tennem? "media" alatt nem jó?
Ezen kívül nem értem, mi számít itt csoportnak?
Csak user nevem (tulajom) van, aki "én vagyok".
Köszönöm a privátot is, sikerült! Sőt, restart után is felcsatoltnak érzékeli a file kezelő, és már írható - szóval fstab átírás feleslegessé vált!
VANNAK MÉG KÉRDÉSEeim, lentebb.
(Bár elfelejtettem az olvashatóságát ellenőrizni, ugyanis időközben rájöttem, hogy korábban
nem csak nem írható, de nem is olvasható állapotban volt...
Hamarosan ellenőrzöm az olvashatóságát is.)
Mindenesetre ha van kedvetek, kérlek, magyarázzátok el, amit nem értettem a folyamatban - a következőkről van szó:
A privátos infó annyiban segített, hogy a gparted-ben először is infót néztem, aszerint MÉGIS sikeresen unmountoltam előzőleg, parancssorból!
Szóval pl amit nem értek, a Nautilus file kezelő miért ajánlott fel unmoutolást?? Ezek szerint a file kezelő tévesen azt érzékelte, hogy mountolva volt? Holott nem volt mountolva akkor éppen, hiszen a gparted kijelezte, hogy unmoulnolva van... Ennek mi az oka? Mármint a file kezelő viselkedésének?
Szóval nézzük onnan, h parancssorból unmount paranccsal lecsatoltam.
Amit nem egészen értek még:
sudo mount /dev/sda3 /mnt/
sudo chown -R <user>:<user> /mnt/
Itt ugyebár felcsatoltam a mount-tal. De itt mi a "/mnt/"? Először azt hittem, hogy mappa itt a "mnt", azonban nálam nem a "mnt" mappa alá, nhanem a "media" mappa alá tette újra. Ezek szerint itt a "/mnt/" az egy paraméter és NEM mappanév?
A másik, amit nem értek, hogy nekem
user:user helyett
meg
user:CSOPORT helyett
csupán
user-t kellett megadnom, mégis sikerült.
Mi az a csoport, ez esetben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!