Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » [Linux] Mért telepítenek...

SIDLER22 kérdése:

[Linux] Mért telepítenek többször paranccsal az emberek egy progit ahelyett hogy letöltenék hagyományosan a weboldalról?

Figyelt kérdés
A legtöbb tutorial videóban amikor egy program feltelepítésről van szó akkor általában fogják a terminált és parancsokkal oldják meg. Pedig szerintem sokkal egyszerűbb lenne csak simán (mint Windows-on) letölteni a telepítőt és feltenni. Van ennek bármi jelentősége? Kevesebb lesz a haszontalan adat? Vagy miért csinálják így az emberek?

2017. máj. 6. 22:32
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

kérdező, valószínűleg kezdő vagy linuxban, nagyon is windowsos fejjel gondolkodsz.

ha már nyúzod egy ideje, és több disztrót is kipróbáltál már, rá fogsz jönni, hogy sokkal gyorsabb és hatékonyabb a dolgokat terminálból intézni, mint ablakokat nyitogatni - csukogatni és klikkelgetni minden szarra.

Én 6 éve váltottam linuxra windowsról sok disztrót ki is próbáltam. kb 1-2 éve vettem észre, hogy ha lehet, akkor igyekszem mindent, amit lehet, terinlból intézni...sokkal egyszerűbb és gyorsabb a billentyűzeten tartani a kezed, mint az egérrel bohóckodni.

2017. máj. 8. 16:20
 12/22 anonim ***** válasza:

Egy picit kezd keveredni az innen-onnan-leszed vs. tárolóból-felrak, és a terminál vs. GUI kérdéskör.

:)

Egy progit terminálból is le lehet tölteni netről és úgy telepíteni, illetve grafikus felületen is feltehető tárolóból. A terminál használata az ablak kattintgatással szemben egyéni megítélés kérdése, bár valóban erőteljesebb megoldás a terminál, bonyolultabb dolgokat is meg lehet oldani, mint ablakban (elég, ha csak a | pipe-ra | gondolunk). Van akinek így egyszerűbb, van akinek úgy.

Csak érdekességképpen: én nemrég kóstoltam bele az ImageMagick nevű progi használatába, és konkrétan leesett az állam, hogy parancssorból egy közepesen hosszú utasítással olyan dolgokat lehet megcsinálni, amit korábban 10-20 perces Gimp kattintgatással tudtam volna csak.

[link]

De a telepített programok eredete, megbízhatósága már nem annyira ízlés kérdése. A Linux alapú disztrók egyik nagy erőssége éppen a tároló alapú szoftverkészlet, ahonnan szabadon, ingyenesen használhatunk fel bármit, amire szükség van. Kb. úgy kell elképzelni, mint egy márkaboltot, ahol a megvett termékhez ingyen jár ezernyi kiegészítő, és nem kell külön végigjárni a várost érte. Ja, és még szólnak is a márkaboltban, ha van javított változat, sőt házhoz hozzák és cserélik. :)

2017. máj. 9. 04:21
 13/22 kovpet ***** válasza:
Arról meg ne is beszéljünk, hogy ha repóból telepítesz, akkor nem kell figyelni, hogy mikor jön ki a program új verziója vagy egy esetleges biztonsági frissítés.
2017. máj. 9. 09:21
 14/22 Alain Delon ***** válasza:
100%
Linuxra weboldalról a legritkább esetben telepítünk. Csak akkor, ha teljesen biztosak vagyunk benne, hogy nem ártó szándékú a telepítendő program (Pl. ABEV), szemben a Windows-zal (ha már te is ezzel jöttél elő), amire orrba-szájba telepítenek weboldalról mindent. Különben meg az van, amit fentebb is leírtak többen, hogy minden disztrónak megvannak a saját szoftverforrásai, ahonnan telepíteni lehet a szükséges csomagokat. Erre valóban van parancssoros lehetőség is. Én pl. csak a grafikus módú telepítést használom. Ez azért jó, mert ha csak azt tudom, milyen típusú szoftverre van szükségem (pl. webböngésző), beírom a szót, és felhozza az összes olyat, aminek a nevében vagy a leírásában megtalálható a kifejezés, én meg válogatok és telepítek.
2017. máj. 9. 10:04
 15/22 Tom Benko ***** válasza:

@Alain Delon: pacman -Ss browser | less

Vagy még durvább készlet: yaourt -Ss browser | less

2017. máj. 9. 21:38
 16/22 Alain Delon ***** válasza:
15: Egyszerűbb azt az egy szót beírni a keresősávba, hogy "browser".
2017. máj. 10. 09:00
 17/22 Tom Benko ***** válasza:
@Alain Delon: Persze, és ezért indítsak GUI-t...
2017. máj. 10. 12:52
 18/22 Alain Delon ***** válasza:
17: Nekem igazából mindegy, mit csinálsz. Magam részéről úgy vagyok, hogy nem vagyok titkárnő, hogy sorokat írogassak telepítés okán.
2017. máj. 10. 13:28
 19/22 anonim ***** válasza:

Ez szokás és ízlés kérdése, szerintem kár ezért leszólni a másikat.

Respect. :)

2017. máj. 10. 18:26
 20/22 Tom Benko ***** válasza:
@Alain Delon: Én meg nem veszek traktort a muskátliültetéshez. :D
2017. máj. 11. 08:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!