[Linux] Mért telepítenek többször paranccsal az emberek egy progit ahelyett hogy letöltenék hagyományosan a weboldalról?
kérdező, valószínűleg kezdő vagy linuxban, nagyon is windowsos fejjel gondolkodsz.
ha már nyúzod egy ideje, és több disztrót is kipróbáltál már, rá fogsz jönni, hogy sokkal gyorsabb és hatékonyabb a dolgokat terminálból intézni, mint ablakokat nyitogatni - csukogatni és klikkelgetni minden szarra.
Én 6 éve váltottam linuxra windowsról sok disztrót ki is próbáltam. kb 1-2 éve vettem észre, hogy ha lehet, akkor igyekszem mindent, amit lehet, terinlból intézni...sokkal egyszerűbb és gyorsabb a billentyűzeten tartani a kezed, mint az egérrel bohóckodni.
Egy picit kezd keveredni az innen-onnan-leszed vs. tárolóból-felrak, és a terminál vs. GUI kérdéskör.
:)
Egy progit terminálból is le lehet tölteni netről és úgy telepíteni, illetve grafikus felületen is feltehető tárolóból. A terminál használata az ablak kattintgatással szemben egyéni megítélés kérdése, bár valóban erőteljesebb megoldás a terminál, bonyolultabb dolgokat is meg lehet oldani, mint ablakban (elég, ha csak a | pipe-ra | gondolunk). Van akinek így egyszerűbb, van akinek úgy.
Csak érdekességképpen: én nemrég kóstoltam bele az ImageMagick nevű progi használatába, és konkrétan leesett az állam, hogy parancssorból egy közepesen hosszú utasítással olyan dolgokat lehet megcsinálni, amit korábban 10-20 perces Gimp kattintgatással tudtam volna csak.
De a telepített programok eredete, megbízhatósága már nem annyira ízlés kérdése. A Linux alapú disztrók egyik nagy erőssége éppen a tároló alapú szoftverkészlet, ahonnan szabadon, ingyenesen használhatunk fel bármit, amire szükség van. Kb. úgy kell elképzelni, mint egy márkaboltot, ahol a megvett termékhez ingyen jár ezernyi kiegészítő, és nem kell külön végigjárni a várost érte. Ja, és még szólnak is a márkaboltban, ha van javított változat, sőt házhoz hozzák és cserélik. :)
@Alain Delon: pacman -Ss browser | less
Vagy még durvább készlet: yaourt -Ss browser | less
Ez szokás és ízlés kérdése, szerintem kár ezért leszólni a másikat.
Respect. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!