Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Van olyan program, mely az...

Van olyan program, mely az alapján tudja keresni a szavakat, hogy milyen betű (k) ből áll?

Figyelt kérdés

Gondolok én pédául ilyenre:

C -> cica, cédrus, citromsárga

Viszont nem muszáj az első betűnek lennie.

Ha van ilyen, el tudnátok nekem küldeni? :)

Előre is köszönöm a válaszokat :)

2017. ápr. 26. 17:52
 1/9 tabaki ***** válasza:
Persze, itt van a kezed alatt. Ctr+F után beírod, hogy c, és „Összes kiemelése” gomb. De általában a szövegszerkesztőkben is így működik.
2017. ápr. 26. 18:35
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszi, ezt eddig is tudtam, de én szövegalap nélkülire gondoltam :D
2017. ápr. 26. 18:38
 3/9 tabaki ***** válasza:
100%

Na, ezt meg nem értem. Valami szótár mindenképp kell, amiből a program válogathat, onnantól percek alatt lehet írni egyet (hogyha nem csak beleteszed a szövegszerkesztőbe), más kérdés, hogy egy hatékony változathoz az adatokat és a programot is alaposabban meg kéne szervezni, ami már nem kis munka.

Azért érdemes kicsit utánajárnod, hogy sejtsd, mekkora kásahegyről van szó:

[link]

Az már azután a te dolgod, hogy mire mégy egy mondjuk 163487 e betűt tartalmazó szóból álló listával, nekem a cél mindenesetre Heliogabalust, a kicsit sem okés római császárt juttatja eszembe, aki hol ötezer nyestet, hol három mázsa pókhálót hordatott össze az alattvalóival, hadd lássa már, hogyan is mutat az együtt...

Én a mobilnetről nem szántam rá magam, hogy habókra letöltsem, de ennek az oldalnak az egyik javaslata nyomán...

[link]

...megpróbálhatod megnézni a JGL-szótár magyar szókészletét -- nem tudom, milyen formában találod. Az ottani link már nem él, itt a mostani cím:

[link]

2017. ápr. 26. 19:46
 4/9 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm! :)
2017. ápr. 26. 19:48
 5/9 tabaki ***** válasza:

Ez sem tűnik rossznak:

[link]

A letöltőhelyen a hu_HU-1.6.1.tar.gz tömörített fájlban van a szavak listája. Ennek a kibontása Windows alatt problémás lehet, a 7-Zip mindenesetre képes rá:

[link]

Mivel ez egy kétszeresen tömörített formátum (először .tar, utána .gz), lehet, hogy kibontanod is két lépésben kell. A kibontott mappában található hu_HU.dic egyszerű szövegfájl, amely elvileg a Jegyzettömbbel olvasható. Ha az ékezetes betűk helytelenül jelennek meg, állítsd át a karakterkódolást UTF-8-ra, úgy valószínűleg jó lesz. De remélem, inkább eleve jól tölti be...

2017. ápr. 26. 20:48
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :)
2017. ápr. 26. 21:13
 7/9 tabaki ***** válasza:

Egy kis mutatvány:

...Átány Ásványráró Ányos Állatorvostudományi Ádány zöngemény zöldtakarmány zölddugvány zátony zászlóanya zászlóanya zárvány zártszelvény zárnyelv zákány zuhanyzó zuhanyzás zuhanyozó zuhanyozás zuhany zubbony zsákmány zsoltároskönyv zsolozsmáskönyv zsiványság zsivány zsidótörvény zsidócseresznye zsernyák zsebkönyv zománcedény zabostarisznya zabosbükköny zabnyák wertheimszekrény vörösérzékenység vörösmárvány vörösfenyő vörheny vőlegény víztorony víznyomócső víznyomás víznyelőakna víznyelő víziszárnyas víziszony vízipáfrány vízinövény vízicickány vívmány vérömleny vérnyomásmérő véredény vény vénlány vénleány vénkisasszony vénasszony véleményváltoztatás véleménynyilvánítás vélemény vékonytestű vékonypénzű vékonykliens vékonybélgyulladás vékonybél véknyak véglény végeredmény végbélnyílás védőszárny védernyő vázlatkönyv vászonernyő vártorony váromány ványolódás vándorpatkány vándorcigány vámnyugta választmány vágányzat vágányvégződés vágánykotró vágány vontatmány vizesnyolcas vizenyő vitézbükköny vitorlásverseny vitaminhiány viszonylat viszonylag viszonyít viszony visszirány visszfény visszaigénylés virágkocsány vinyetta világítótorony villanófény villanyáram villanyzsinór villanyzongora villanyrendőr villanyozó villanyosság villanykörte villanykapcsoló villanydrót villany viaszlenyomat vezérkönyv vezényszó vezénylő vezénylés vezénylet vevény veteményes vetemény vesepecsenye verőfény versgyűjtemény verseskönyv versenyző versenyző versenyzés versenyzés versenyvitorlás versenytárs versenyszám versenypályázat versenypálya versenynap versenymű versenyló versenyistálló versenygép versenyfutam versenyezés versenydíj versenybíróság versenyautó verseny verselmény venyige vegykonyha vecsernye vasnyílvessző varjútanya vargánya valamennyiünk valamennyiük valamennyiszer valamennyien valamennyi valahányszor valahányfelé valahányas valahányan valahányadikas valahányadik valahányad valahány vagányság vagánykodás vadászzsákmány vadásztudomány vadászmenyét vadpecsenye vadnövény vadgesztenye vadcseresznye utószennyeződés utószennyezés utónövény utóidény utánnyomás utalvány uszálykormányos uszony ujjnyom ujjlenyomat ugyanennyiszer ugyanennyien ugyanennyiek ugyanennyi ugyanannyiunk ugyanannyiuk ugyanannyiszor ugyanannyian ugyanannyiadik ugyanannyiad ugyanannyi tüzelőanyag tünemény tűzszekrény tűznyílás tűzhányó túlnyomórészt túlnyomólag törzskönyv törvénytiprás törvényszék törvénykönyv törvénykezés törvényjavaslat törvényhozó törvényhozás törvényhatóság törvényenkívüliség törvénycsavarás törvénycikk törvény történettudomány tömörítvény töményital tömegnyomor töltőanyag töltényűr töltényöv tölténytár tölténytartó tölténykivető töltény többteljesítmény többszínnyomás többszínnyomat többnyire tőzegpáfrány tőkocsány tízpennys tíz-egynéhány tétemény térítvény térítmény tértivevény térképgyűjtemény térdharisnya tényálladék tényleg tényfeltárás...

Elkezdtem írni egy kis programot, de egyrészt programozó se vagyok, másrészt lassan is gépelek, harmadrészt meg nem érem be a minimális megoldással, negyedrészt meg linuxot használok, úgyhogy egy ideig biztosan nem tudod kipróbálni. Ötödrészt meg alaposan át kéne dolgozni a szótárfájlt, hogy tényleg használható legyen.

2017. ápr. 27. 00:39
 8/9 tabaki ***** válasza:

Itt egy próbálkozás:

[link]

Megjegyzések:

1. A mellékelt -- és a program által alaphelyzetben használt -- szotar.dic a legutóbb linkelt hu_HU.dic helyesírási fájlnak egy a fölösleges számjegyektől megszabadított, de rendezetlen és a program szempontjaihoz nem igazított, javítatlan változata, ezért még sok hibás, érdektelen vagy nem magyar szót tartalmaz. Tehát nem igazán használható, csak a program működésének bemutatására. Az eredmény innentől fogva ennek a fájlnak a megfelelő átszerkesztésén múlik.

2. Mint láthatod, a program nem magyar betűket, hanem karaktereket keres. A kettős betűk kezelése összetett szavak esetén algoritmizálhatatlan, például a „vízsugár”szóban azonosítaná a zs betűt, de kizárná a z és s betűket. Ezt az adatok igen fegyelmezett átszervezése és/vagy hatalmas kivétellista oldhatná meg, amire én még ennek az igencsak korlátozott, nyolcvan-egynehány ezer szavas szókészlet esetén sem vállalkozom. A programnak ebbe a változatába nem építettem be, de van két kivétel. Az egyik az ipszilonos betűk csoportja: Mivel ipszilonnal kezdődő magyar szó nincs, az biztosan tudható, hogy a g, l, n, t karaktereket követő ipszilon esetén kettős betűről van szó. A másik a dzs betű, amely hasonlóan könnyen megtalálható. Ezenkívül még a dz viszonylag egyszerűen elkülöníthető, mert a valódi dz betűs szavakból kevés van, tehát nem nagy feladat összeállítani az abba eső készletet, amely kizárja a „vadzab”-hoz hasonló szóösszetételeket. A cs-vel már zűrösebb a helyzet, mert az áttekinthetetlen szótömegben akármikor felbukkanhatnak olyan váratlan összetételek, min a gyakorta emlegetett pácsó meg Heine matracsírja. Az sz és a zs aztán végképp beteszi a kaput, úgyhogy inkább bölcsen a megfutamodás mellet döntöttem. Játéknak megfelel a karakterenként kereső változat is.

3. A szavak mennyisége miatt nem foglalkoztam azzal, hogy azok a képernyőre kerüljenek: A gombok megnyomása esetén a program azonnal a karakteréhez hasonló nevű .txt-fájlba listázza a találatokat, százas csoportokban. Ezeket a fájlokat a Jegyzettömbben nézheted meg. A fájlnevekben nem használok ékezetes betűket, így például az á betűt tartalmazó szavak az aa.txt-ben, az é betűsök az ee.txt-ben, az ö betűsök az oe.txt-be íródnak, stb. A hosszú ő és ű fájlnevei: oee.txt, uee.txt lesznek. A program a kereséskor nem tesz különbséget a kis- és nagybetűk között.

2017. ápr. 29. 01:10
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2017. máj. 2. 18:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!