Nemrég vettem egy linuxos Acer notebookot. Eddig csak Windowst hasznaltam. Gőzöm nincs mit lehet ezzel a Limpussal kezdeni. Hogy tudok rá felrakni egy grafikus Ubuntut vagy Zorint? Esetleg Windowst?
No, akkor amit én tettem:
1; BIOS UEFI teljesen korrekt.
2; Secure boot kikapcsolva, install média betéve.
3; Sorrendben első a telepítő (Apróság: ha nem kiírtad a telepítőt, hanem felmásoltad, nem fog bootolni!)
4; Rendszer elindul, telepítesz. Ha van rá lehetőség, NE a GRUB-ot, hanem a systemd saját telepítőjét válaszd, sok fejfájástól megkímél.
5; Mielőtt a telepítés végén újraindítasz, mivel ezek legtöbbje egy LiveSystem alkalmazásával települ, gyorsan nézz rá a /boot könyvtárra, megvannak-e a következő fájlok:
/boot/loader/loader.conf
/boot/loader/entries/valami.conf
és az utóbbi be van-e jegyezve a loader.conf fájlba. (Jó eséllyel igen, ha mégsem, nem fog a rendszer indulni, csak EfiShelles bohóckodás után, ami fárasztóbb, mint gyorsan ellenőrizni.)
Ha nem bootol, nézd meg másik gépben bootol-e.
Na! Újra itt. Az a helyzet hogy a Win7-et az Atyauristenert sem tudtam felrakni mert sehogy sem latta az usb eszközt es nem tudtam róla bootolni.
Viszont a Linuxnak a Zorin verzióját sikerült usb-ről telepiteni.
A baj most az hogy ha kihúzom a pendriveot nem indul a zorin mert azt irja nem talal bootolhato elemet vagy mi. Pedig a HDD-t visszaallitottam az 1. Helyre a boot sorrendnel. Mivel elvileg mar feltelepitette a Zorint. Csak akkor indul a progi ha be van dugva a pendrive. Hogy allitsam ugy vissza a sorrendet hogy pendrive nélkül elinduljon?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!