Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Nemrég vettem egy linuxos...

Nemrég vettem egy linuxos Acer notebookot. Eddig csak Windowst hasznaltam. Gőzöm nincs mit lehet ezzel a Limpussal kezdeni. Hogy tudok rá felrakni egy grafikus Ubuntut vagy Zorint? Esetleg Windowst?

Figyelt kérdés
Windows felrakassal probalkoztam de nem jött össze. A bios-ban beallitottam hogy a dvd meghajtó legyen az első,arrol bootoljon de ugyanugy csak az a pár soros linuxos szoveg jön be. Ha linux telepítő dvd-t raknek bele azt felismerné? Nem vagyok egy számtek zseni. Ezert aki tudja a megoldast az hetkoznapi nyelven egyszerűen fogalmazva leirhatna a lépéseket hogy tudok ettől a Limpus Linuxtól megszabadulni.

2017. febr. 27. 23:07
1 2
 11/18 Tom Benko ***** válasza:
Acerek esetén érdemes a secure boot opciót kikapcsolni, hajlamos nem biztonságosnak ítélni a telepítőt is, és nem bootolni. Amúgy Linpusra is lehet varázsolni grafikus felületet, a probléma inkább a rendszer frissítésképtelensége lesz.
2017. febr. 28. 12:25
 12/18 A kérdező kommentje:
Acer Es1-571-312R Típusú a gép.
2017. febr. 28. 15:45
 13/18 Tom Benko ***** válasza:

No, akkor amit én tettem:

1; BIOS UEFI teljesen korrekt.

2; Secure boot kikapcsolva, install média betéve.

3; Sorrendben első a telepítő (Apróság: ha nem kiírtad a telepítőt, hanem felmásoltad, nem fog bootolni!)

4; Rendszer elindul, telepítesz. Ha van rá lehetőség, NE a GRUB-ot, hanem a systemd saját telepítőjét válaszd, sok fejfájástól megkímél.

5; Mielőtt a telepítés végén újraindítasz, mivel ezek legtöbbje egy LiveSystem alkalmazásával települ, gyorsan nézz rá a /boot könyvtárra, megvannak-e a következő fájlok:

/boot/loader/loader.conf

/boot/loader/entries/valami.conf

és az utóbbi be van-e jegyezve a loader.conf fájlba. (Jó eséllyel igen, ha mégsem, nem fog a rendszer indulni, csak EfiShelles bohóckodás után, ami fárasztóbb, mint gyorsan ellenőrizni.)

Ha nem bootol, nézd meg másik gépben bootol-e.

2017. márc. 1. 16:34
 14/18 A kérdező kommentje:

Na! Újra itt. Az a helyzet hogy a Win7-et az Atyauristenert sem tudtam felrakni mert sehogy sem latta az usb eszközt es nem tudtam róla bootolni.

Viszont a Linuxnak a Zorin verzióját sikerült usb-ről telepiteni.

A baj most az hogy ha kihúzom a pendriveot nem indul a zorin mert azt irja nem talal bootolhato elemet vagy mi. Pedig a HDD-t visszaallitottam az 1. Helyre a boot sorrendnel. Mivel elvileg mar feltelepitette a Zorint. Csak akkor indul a progi ha be van dugva a pendrive. Hogy allitsam ugy vissza a sorrendet hogy pendrive nélkül elinduljon?

2017. márc. 2. 07:41
 15/18 anonim ***** válasza:
2017. márc. 2. 08:07
 16/18 Tom Benko ***** válasza:
Állíts sorrendet a BIOS-ban. Secure boot? A GRUB legalább elindul?
2017. márc. 3. 20:19
 17/18 A kérdező kommentje:
Sajnos nem tudom mi az a GRUB de meglett a hiba. A boot modot kellett átallitanom legacyra. Ugy mar indult pendrive nélkül.
2017. márc. 3. 22:38
 18/18 Tom Benko ***** válasza:
Magyarul nem UEFI-vel települt...
2017. márc. 5. 12:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!