Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miért ajánlja a többség a...

Miért ajánlja a többség a python programozási nyelvet kezdésnek?

Figyelt kérdés

Én annak idején Pascallal kezdtem, utána c és most c++-t használok a munkahelyen. Most egy itthoni projektnek fogtam neki és gondoltam ideje megtanulni a pythont is. A kezdet, matlab ismerete után nem is volt bonyolult, azonban ahogy egy kicsit bonyolódik a kód szinte lehetetlennek tűnik folyamatosan dolgozni és ne állandóan a stack overflowt böngészni. Nagyon limitált, mindent úgy kell csinálni ahogy valaki azt előre elképzelte.

Ha ezzel kezdtem volna elment volna az egész kedvem a kódolástól.

2017. jan. 31. 23:21
1 2
 11/16 Hominida ***** válasza:

"és a C# nem épp tanulónyelvek"

Egyetértek. Mégis ezt tanítják az iskolákban. Három gyereket is ismerek, aki megesküdött rá, hogy a programozásról többé a büdös életben hallani sem akar, ha ezt az évet segítek neki megúszni valahogy. Ennél még a Logo is sokkal hasznosabb lenne.

A Python interpretáltsága, egyáltalán az interpretált nyelvek azért jók, mert a tesztelés – kezdetben inkább próbálgatásnak hívhatjuk – félbeszakítható, és a változóértékek, de akár még a programkód is módosítható a folytatás előtt. Továbbá hogy a futtatást nem kötelező a program elejétől kezdeni. Sokat gyorsítanak még a komoly fejlesztői munkán is.

"Egy normális IDE-ben nyomsz egy F5-öt és elintézi magának."

Egy IDE önmagában még nem feltétlenül teszi fölöslegessé a fordítást.

"mert a C#-pal és a Java-val ellentétben egy egyszerű »Hello world«-höz nem kell osztályokkal és Main() metódusokkal vacakolni"

Szívemből szóltál.

2017. febr. 1. 01:40
 12/16 Hominida ***** válasza:
A Pythonhoz pedig valaki csak ír már egyszer egy jó compilert.
2017. febr. 1. 01:42
 13/16 anonim ***** válasza:

Én merem ajánlani a Brainfuck nyelvet:

- interpreteres

- platformfüggetlen

- nem kell utasítások millióit megjegyezni, hiszen a 8 darab utasításából mindent meg lehet csinálni

- kiváló IDE van hozzá

2017. febr. 1. 01:51
 14/16 anonim ***** válasza:

#13: ;)

Csak egy aprócska gond van vele: nem épp "mondatszerű".

A Pascal

if condition then S1() else S2();

de a Python

if condition:

s1()

else:

s2()

de még a C/C++/...

if (condition) {

s2();

} else {

s2();

}

is szebb. ;)

2017. febr. 1. 02:15
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

"de a c tökéletes lenne"

Főiskolán programozásból két csoport indult: egy Pascal-os és egy C-s. A Pascal-os csoport nagy része egész jól megtanult programozni, közülük többen ma programozóként keresik kenyerüket. A C-s csoport meg úgy nézett ki, hogy ketten tartottuk a frontot, a többiek meg valahol ott elakadtak, hogy mi a fene az a char*, és scanf-nél miért kell a változó neve elé az &-jel. Tegyük hozzá, hogy én már eleve úgy érkeztem oda, hogy informatika OSZTV-n és helyi programozóversenyen is már részt vettem, szóval valamelyest tudtam programozni, de akik nulláról, vagy közel nulláról kezdték, azok közül egy fő volt, aki ebben a csoportban használható módon megtanult programozni. A Pascalos csoportban meg kb 5, holott ők feleannyian voltak.

Ez nyilván nem egy reprezentatív minta, főleg, hogy mi tanárképzősök voltunk, de azért jól mutatja, hogy melyik nyelv mennyire alkalmas tanulónyelvnek. Természetesen van, aki C-ben is tökéletesen meg tud tanulni programozni. Én olyat is ismerek, aki assemblyben tanult meg programozni. (Meg olyat is, aki BASIC-ben kezdte, és most az ÉGÁZ-nál programozó. Meg olyat is, aki Pascalban kezdte, most pedig szoftverfejlesztő egy telefoncégnél.) Példák és ellenpéldák mindenre vannak. Csak nem mindegy, hogy melyik nyelvet választva az indulók mekkora hányada jut el oda, hogy tudjon programozni.

Volt már "szerencsém" C#-ban tanuló középiskoláshoz, akivel kifejezetten nagy kihívás volt megértetni, hogy mi a fene az a namespace meg a class. Pedig azért a C# is féligmeddig a tanulónyelvek közé tartozik.

Az ideális tanulónyelv nem vonja el a tanló figyelmét magáról a programozásról. Egyébként a Pascal is indokolatlanul lenézett nyelv, csak hát tudjuk, a divat sokszor meghatározóbb, mint az észérvek.

2017. ápr. 24. 09:37
 16/16 Hominida ***** válasza:

A jó tanulónyelv olvasható és nem furmányos. A jó tanulónyelven viszonylag kicsi az esély arra, hogy ha valamit eltévesztek, akkor is működő, csak éppen másképp működő programot kapok, nehezen észrevehető, gyakorlott teszteléssel kiszűrhető eltéréssel. (A Pascal ebben az óvatosságban kicsit túlzásba esett, túl hosszú nevekkel.) Legyen a logikája viszonylag sematikus, ne kelljen tucatnyi paraméterezési, hívási módszert megjegyezni, és fejben tartani azt, hogy melyik dolognál melyik módszer a követendő. Ne múljon az utasítás értelme olyanokon, hogy ide vagy oda teszek egy speciális karaktert. Az ilyen nyelvek a bűvészkedést szerető "geekeknek" való, nem annak, aki egyelőre szeretné megtanulni, hogyan rajzolhat egy csillagot a képernyőre vagy hogyan rendezhet egy lemezről beolvasott listát.

Most a bűvészkedés a divat, a szakmai gőg még mindig uralkodik. Látod, a Basicet még te is lenézed, pedig lehet, hogy nem is ismered. Rossz hírét keltették azzal, hogy a bűvészkedők megsértődtek, amiért ezt a nyelvet a kezdők is jobban megértik, mint némelyik másikat. A nagymenők nem értik, hogy azért, mert kezdők is értik, még a profik is mindent megtalálhatnak benne. Nem mindegyikben, de vannak olyanok is.

A programírás hatékonyságának nem lenne szabad ennyire függenie a használt nyelvtől. Igazából ennyi nyelvre sem lenne szükség, mert most a programozni akaró jó pár évnyi jövőjét teszi kockára a sok divatos nyelv közül való választással. Ha a választott nyelv hamarosan áldozatául esik a múló divatnak, és valami mást kap fel a szakma, akkor ő hiába dolgozott évekig a tanulással, csiszolással, most kezdheti elölről valami más, ehhez viszonylag hasonló, de pont a részletekben eltérő nyelvvel, és újabb éveket tökölhet a finomságok kitapogatásával és a gyakorlata tökéletessé csiszolásával. És ha más munkaterületre kerülne, ott persze megint más nyelv a divatos. Nem jó ez így, ez a rendszer akadályozza a programozók széles körű együttműködését, a kódfejlesztés erőforrásainak jó kihasználását.

Mivel a bűvészkedés a divat, és akik tanítanak, vagy a divatoson nevelkedtek, vagy a divatosra akarják a tanulót felkészíteni. Csak éppen a mai trend szerint ezzel egyből a mély vízbe lökik a kezdőket.

A Python a jelenleg divatos nyelvek között viszonylag egyszerűnek és rugalmasnak tekinthető. Lenne jobb is, de azok nem menők. Kompromisszumként ezért a kezdőknek a Pythont ajánlják.

2017. ápr. 24. 15:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!