A Pascal programnak milyen ingyenes és milyen fizetős változatai vannak?
Szerintem a fejlesztőkörnyezetre gondoltál, "Pascal program" alatt Pascal-ban írt programot szoktak érteni.
Delphi fizetős.
Free Pascal és Lazarus ingyenes, Lazarus Free Pascal-ra épül, valamennyire kompatibilis a Delphi-vel, hogy mivel tudhat kevesebbet azt nem tudom, de a Lazarussal egy Delphi-féle környezet létrehozása volt a fejlesztők célja.
Kylix fejlesztőkörnyezet is van, erről nem tudok sokat.
Free Pascal nagyon sok platformon elérhető.
Régebbi Pascal változatok is vannak, melyeket már (tudomásom szerint) nem fejlesztenek, vagy abbamaradt a fejlesztésük: GNU Pascal, DEV Pascal.
SimkoL ha erre jár, ő majd kijavítja amit nem/nem jól tudtam.
Itt vagyok :) A legérdemesebb a legfrissebb Lazarus-t letölteni, mivel 'hozza' magával a Free Pascal-t. Egyes verziók között vannak (lehetnek) eltérések, de ezt igazából már csak a komolyabb fejlesztők veszik észre, de ők általában követik. A Kylix egy hatalmas tévedés volt a Delphi 7 mellett, mivel csak egyes Linux disztrókon futott - valahonnan vakartam le egy Mandrake 8.2-t teszt szintjére, de a gépemhez már kevés volt, igaz a Kylix az futott - úgy hogy felejtős. A Lazarus - Free Pascal szinte ma már mindenen fut, igaz Windows alatt méretes exe-t generál, de van hozzá program ami 'kigyomlálja':
Lazarus: [link]
Kimondott Windows alatti fejlesztésre a mai napig is a Delphi 7 a legalkalmasabb, nem tudom megvásárolható-e még, 'beszerezni' nagyon sok helyről lehet, még torrent sem kell. Dev Pascal és hasonszőrű társai nem haladtak igazából a korral, alapokra talán alkalmasak, de inkább nem ajánlanám - akkor már inkább egy Turbo Pascal 6.0 magyar helppel -
XP fölött a Delphi 7 helpjéhez telepíteni kell egy programot a M$-től, hogy a régebbi típusú help fájlokat tudja kezelni - ezért volt nekem is sokáig XP - A Lazarusnak nincs ilyen gondja, de cserébe szegényesebb a helpje a Delphi-hez képest. Több Delphi-ben írt programot is 'áttettem' Lazarusba - hellyel-közzel sikerrel - a win spec. dolgok nem mindig mennek tökéletesen és pár változót másképp kezel. Ha gondod van keress meg nyugodtan, szívesen segítek.
Talán még annyi, hogy a Delphi XE10 is letölthető 30 napos próbaverzióba, de az már olyan méretes és olyan sokat tud, hogy nem igazából kezdőknek való - valamint hatalmas méretű fájlt generál, igaz egy kódból megy a Windows, iOS, Mac, Android is -.
Amit már az előbb is írtam a Delphi 7 a legideálisabb, kismillió komponens létezik hozzá és a Delphi-k között a leginkább használt, dokumentált.
Szerintem a linkkéréssel akkor szokott baj lenni, ha a jogtalan használat szándéka gyanítható. Nem vettem észre, hogy ingyenprogramok vagy hivatalos próbaverziók esetén irgumburgummal járna az ilyesmi, a válaszokban legalábbis rengeteg linket közlünk. Innen is indulhatsz Free Pascal/Lazarus ügyben:
Kezdésnek mindenesetre nagyon jó, és a fejlesztők tudatosan követik a Delphi megoldásait (rémlik, hogy voltak is összezördülések az utánzás miatt), tehát nem kell mindent elölről kezdened, ha valaha át akarsz lépni a professzionális fizetős programba.
SimkoL egynémely programjának tapasztalatai alapján a Lazarus rovására néha észrevehető sebességkülönbség mutatkozik, de általános esetben ez elhanyagolható. Az alaphelyzetben tényleg meghökkentő méretű fájlok nagysága abból adódik, hogy a hibakeresés érdekében a Lazarus rengeteg fölösleges dolgot belefordít a futtatható fájlba. Ez a projekt beállításaiban is kiküszöbölhető.
A Free Pascal/Lazarus igazi erénye (az ingyenességen kívül) a platformfüggetlenség. Nekem csak Windows/linux relációban van némi tapasztalatom, de az én szintemen -- max. egy-két ezer soros programok esetén -- általában változtatás nélkül le tudom fordítani ugyanazt a kódot mindkét rendszeren.
Amíg ki nem kötöttem a Free Pascalnál, keresgéltem egyéb pascal-compilerek és -interpreterek között is, de úgy találtam, hogy egyik sem közelíti meg sokoldalúságban és a Turbo Pascalhoz / Delphihez igazodásban. De hogy ezek aztán mennyire használhatók a gyakorlatban, azt már valójában ki sem próbáltam. Például itt találsz efféléket:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!