Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Lehet blenderben olyat csináln...

Varga Áron kérdése:

Lehet blenderben olyat csinálni egy object-el, hogy a lerenderelt képen ne látszódjon, de a mögötte lévő object-eket kitakarja?

Figyelt kérdés
Azért kéne, mert animációt akarok csinálni videófelvételre, és valahogy meg kéne oldani a tárgy részinti eltakarását.

2016. jún. 3. 21:10
 1/4 tabaki ***** válasza:
Igen.
2016. jún. 3. 22:55
 2/4 anonim ***** válasza:

Cycles renderelő motor használata esetén:

1. Kiválasztod az eltüntetni kívánt objektumot.

2. Az objektum beállításainál kiválasztod a Cycles settings lehetőséget.

3. Ray visibility: camera elől pipa ki.

Talán ez a kép mindent elárul:

[link]

Az eredmény:

[link]

2016. jún. 3. 23:57
 3/4 tabaki ***** válasza:

#2:

Hááát... Nekem olyan sokat nem árul el ez a kép, hacsak azt nem, hogy mégsem takarja ki a mögötte lévő tárgyat (alaplap). Ezt a látványt a sima Blender-renderelőben is elérheted a kocka átlátszóságának alfáját egyszerűen nullára állítva:

[link]

A valódi takarást (amikor is kivágja a megfelelő darabot a másik tárgyból), egy Shadow Only anyaggal érheted el, vagy például egy ilyen maszkanyaggal:

[link]

Ahhoz, hogy a kivágás helye átlátszó legyen, a renderpanel Shading menüjében az Alpha értelmezését Skyról Transparentre kell állítanod:

[link]

Mivel a beállított anyag lyukként jelenik meg a képen, kompozitáláskor Alpha Overt használva azon a helyen is a háttérkép jelenik meg. Itt egy efféle node-beállítás:

[link]

Az eredmény:

[link]

Itt is ezt használtam (sajnos, a régi kérdést, amelyikre készült, nem találtam meg, a lényeg, hogy egy hasonló, videóba szerkesztett Blender-animációba még pluszban belenyúltam):

https://www.youtube.com/watch?v=EHstRLVCQwA

(Takarások: A kerekezős csaj begurul a szék mögé, meg eltűnik az ajtóban, a kis teherautó a végén elmegy az asztal lába mögött.)

2016. jún. 4. 03:30
 4/4 tabaki ***** válasza:

A tegnapi cizelláltabb változatban, tükröződéssel:

[link]

Újabb kísérlet:

[link]

2016. jún. 5. 03:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!