Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Fel tudok rakni egy modern...

Fel tudok rakni egy modern gépre Norton Commander op. Rendszert Windows nélkül?

Figyelt kérdés
Eldöntöttem, hogy egy olyan gépet fogok használni amin nincs Windows vagy Linux, csak Windows előtti programok, meg leginkább a 80-as évekből programok. Ezeket meg lehet oldani zökkenőmentesen?
2016. ápr. 24. 23:04
 1/5 A kérdező kommentje:
Bocs, DOS alatti program, de nem tudom már hogy kell feltenni. Először egy floppy meghajtó kéne gondolom.
2016. ápr. 24. 23:06
 2/5 anonim ***** válasza:

nem kell hozzá floppy, fut az c:-ről.

Felraksz egy DOS-s és készen is vagy.

Ha érdekel, egy srác erről egész terebélyes videot csinált már. https://www.youtube.com/watch?v=j-74qPWgoBI

2016. ápr. 24. 23:27
 3/5 Komplikato ***** válasza:
Háááát van 32 bites DOS variáns, de ugye nyilván azon csak a DOS programok futnak, az se mind. A régi DOS, szerintem egy SATA vagy USB vezérlőt se tud lekezelni, de lehet, hogy PCI-E vezérlőt sem a többiről nem szólva. Nem lenne értelmesebb még is Linux meg egy DOSBox?
2016. ápr. 24. 23:48
 4/5 Hominida ***** válasza:

A Norton Commander nem operációs rendszer, hanem egy olyan fájlkezelő felület, amely MS-DOS operációs rendszer alatt futott. Windowsnál megfeleltethető neki a túldicsérhetetlen Total Commander. DOS alatt a NC helyett inkább használd a Volkov Commandert, ugyanaz, csak jobb, kisebb és gyorsabb.

DOS alatt is voltak menüvezérelt, grafikus felületű, egérrel kezelhető programok, és a nem grafikus felületűek is lehetnek kitűnőek, de az a helyzet, hogy ma már nekem is kényelmetlenek, pedig én azokon kezdtem, sőt, kicsit még azok előtt. Nem biztos, hogy mindenféle feladatra találsz neked tetszőt. Fontold meg, hogy a 6.20 (nem 6.22) DOS-hoz felteszel magadnak egy Windows 3.1-et, az még a DOS-ra alapuló bővítés volt, nem oprendszer. Vagy kipróbálhatod a Windows 98 SP2-t, annak még a DOS 7.1 volt az alapja, a karbantartása is mehetett DOS lemezről. A DOS-nak viszont megvolt az a hátránya, hogy az 1 MiB-os (nem giga!) memóriahatárt csak korlátozottan tudta átlépni, és a 640 KiB alapmemória az utolsó időkben már nagyon kevés volt.

Csakhogy ezek 16 (vagy 8) bites rendszerek voltak, és a 32 bites gépeken nem biztos, hogy egyáltalán elindulnak. A feleségem 64 bites laptopjára már az XP telepítése is rögtön az elején leállt. Szóval zökkentőmentességre nem számíthatsz. Az utoljára kb. 25 éve volt számítógépekkel elérhető, aztán korszerűsödtünk.

2016. ápr. 25. 00:38
 5/5 anonim ***** válasza:

:-) Szép gondolat, de mégis mire fogod használni? Az előttem szólók már lírták a technológiai problémkat, engem az érdekelne, hogy mire mész egy Nortonnal? Ide-oda másolgatod a C:\DOS-ból a programokat? Nézegeted a képernyővédőt? Megpróbálsz egy .docx-et megnyitni egy 5.0-ás Word-ben?

Nem. Egy ilyen rendszert nem lehet használni, csak bohóckodni vele, vagy nosztalgiázni, de előbb-utóbb akkor is felrakod rá a Win3.11-et, bár nem hiszem, hogy az integrált VGA-val boldogul...

2016. ápr. 26. 21:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!