Debian + KDE 5 Plasma. Ki mit ajánl?
Ha jól tudom egyelőre csak a testing-ben érhető el a kde5. (tesing ~ ubuntu) Megéri ezzel próbálkozni? Desktopnak lesz.
Linux Mint-re még sokat kell várni (mármint ami 16.04-re épülne és kde5-re) és most kellene valami.
Próbálta valaki debianon? Mennyire stabil így együtt?
https://www.youtube.com/watch?v=7CEU9Iw9Aso
Ez alapján lehet még várok vele és xfce lesz belőle..
Én mentát és fahéjat ajánlom. :-D
Linux Mint 17.3 Cinnamon
Attól függ, hogy mire akarod használni.
Szerver gépnek, meg fejlesztőnek egyértelműen Debian, ha stabilat akarsz, akkor ott is a MATE... ...a KDE csak arra való, hogy "lenyűgözd" a Windows és az MacOS fanokat... :-)
Ha asztali gépnek akarod, akkor meg (K)Ubuntu. A Mint-et fagyasztják, a Knoppix-ot szintén, lubuntuval egyetemben... ...tulajdonképpen nincs olyan rendszer, amit ne lehetne lefagyasztani! :-)
Próbálj ki egy nagyrakás disztribúciót és amelyik megtetszik, használd azt. Végülis olyan felületet használsz akármelyiken, amelyiket csak akarod... :-)
Bár Te már eldöntötted, hogy KDE5, akkor próbáld ki!
(mialatt itt várod a válaszokat, már kipróbálhattál volna egy néhány linuxot)
"A Mint-et fagyasztják, a Knoppix-ot szintén, lubuntuval egyetemben... ...tulajdonképpen nincs olyan rendszer, amit ne lehetne lefagyasztani!"
Mármint a KDE? Vagy kik/mik fagyasztják? :)
Igazából főiskolásnak (nő) kell(ett) a laptopjára valami ami szép, használható és nem túl bugos.
Nem akartam sokat vacakolni a kde5 tesztelésével ezért kérdeztem, hogy akinek van kifejezetten ilyen irányú tapasztalata az legyen oly kedves és ossza meg velem! :)
De arra jutottam hosszas böngészés után, hogy MÉG egy bughalmaz az egész és napi használatra nem ajánlott így inkább hagytam.
Cinnamon-t azért nem szerettem, mert ha esetleg sulis hálózat (tanúsítvány nélküli vállalati wpa2) nem működne a network-managerrel akkor nem tudnám leszedni (és wicd-t rakni) mert magával rántja a de-t. Amúgy nem tudom mitől függ, mert egyik gépen megy vele, másik nem, szóval biztos ami biztos inkább XFCE-t raktam fel, hátha kell majd a wicd.
Szóval jó ez a mint az xfce-vel, bár a grubbal szenvedek egy sort, mert eléggé villog a képernyő a bootnál (ennél a gépnél), szóval majd ha lesz időm még megkeresem az okát. (quite splash kiszedése sem oldja meg egyébként, szóval valami más baj van) de utána gyors és stabil a rendszer, minden alkatrész megfelelően működik és a 3 cellás akkuval lazán bírt 4-5 órát telepítésekkel és fullhd-s youtube videóval. Sikerült megszüntetni a tearing-et is, úgyhogy most boldog vagyok!
Egyedül a libre office5 küszköd kicsit, mert a breeze ikonok akkor is furák ha bekapcsolom illetve ha kikapcsolom a hardvergyorsítást. De ez majd egy másik kör lesz, mert erre most nincs időm hogy megkeressem a hibát.
A testingben már valóban az új verzió van , de sem a testinget sem a kde 5.x kiadását nem ajánlom , előbbi még közel sincs azon a szinten mint amilyenen anno a Jessie volt testing korában , a kde 5.x pedig az abszolút bughalmaz kategóriába tartozik , ezt kde userként mondom :)
A jessieben a 4.14-es van ami néhány elhanyagolható gyermekbetegséget leszámítva jól működik , ez miért nem jó neked ?:)
Mivel nem nekem lesz hanem egy hölgynek, így a kinézete is szempont! :)
KDE5 kinézetet rávarázsolni a 4-esre pedig macerásnak gondoltam az xfce meg alapból hasonlít csak 1- dolgot kell állítgatni.
na, meg így kevesebb ramot eszik, szóval akkor 2 légy egy csapásra.
jegyzetelni, keresni, dokumentumokat létrehozni, levelezni, időpontokat feljegyezni (emlékeztetők) stb.. igazából teljesen jó mindegyik
Amit írtál nem a fahéjtól van, hanem a mentától. :-D
17.2 -n én is tapasztaltam, de 17.3 -as mentától már nem volt gond.
#8 Tudtam hogy nem a fahéj a bűnös, de korábban csak úgy tudtam megoldani, hogy a wicd-t felrakom és saját kapcsolattípust írtam hozzá kézzel. Az én gépemen most is úgy működik... :)
Csak ehhez le kell szedni a network-managert (ami viszont a cinnamon függősége) tehát magával rántotta. Azóta ezek szerint javítva lett a hiba, ezt örömmel veszem. Bár most már úgy megszoktam a jelenlegi felületet, hogy nehezen válnék meg tőle! :)
ellenben a wicd-t lehet kukázom akkor, mert ez egy időben nem tud vezetékes és wifi kapcsolatot is kezelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!