Tudnátok olyan software-eket, amivel tudok egyszerre, Active directory-t létrehozni, DHCP szervert üzemeltetni, FTPszervert működtetni, és képes jogosultságokat is kezelni? (Linuxra és Windows-ra egyaránt kellenének programnevek)
Technikusi vizsgánkat szépen megnehezítették, így 90 perc alatt kell Windows-os és Linuxos környezetben is olyan szervert telepíteni és konfigurálni, amellyel a fent leírtakat megtudom valósítani.
Kérem, hogy aki tud ilyen programról, plussz ingyenes vagy opensource, az írjon!
Előre is köszönöm!
pl linux oldalon egy debian (8-jessie) teljesen megfelel a fentebb leírtaknak. (ebben már samba4 van szóval az AD sem gond)
beállításához ajánlom a linuxakademia oktatóanyagait, bár a neten is van fent hozzá rengeteg segédlet, szóval némi rutinnal a dokumentációkból is összehozható.
windows-os téren szerintem a winszerverre gondolhattak a kedves vizsgáztatók, de ez nyilván fizetős. ellenben gyakorlatban tuti nem egy win7 home lesz free ftp programmal :) szóval torrentről megveheted és gyakorolj. ehhez én sem tudok többet hozzáfűzni, mint windowson sose állítgattam ilyesmit
"windows-os téren szerintem a winszerverre gondolhattak a kedves vizsgáztatók, de ez nyilván fizetős.
...
szóval torrentről megveheted"
Van 180 napos próbaváltozat is - gyakorláshoz elegendő:
Linux esetén némi kiegészítés:
DHCP-szerver: isc-dhcp-server csomag
FTP-szerver: pure-ftpd vagy vsftpd csomag
"Van 180 napos próbaváltozat is"
ez nekem is új volt.. :)
#5 hát ezt mondom én is! nem értem miért szavaztatok le..
Egyébként ha ez OKJ-s "Informatikai rendszergazda" vizsga, erre a részre (Hálózati szolgáltatások telepítése és üzemeltetése) 150 percet adnak.
Forrás: [link]
Nagyon szépen köszönöm a válaszotokat! Az ajánlott programokat megnézem feltétlen :))
Még ma megszerzem az előző évi feladatlapot a gyakorlatra vonatkozóan és linkelem.
Egy éve káosz van az infó szakon... Megvariálnak mindent (Van egy újító szellemű "kedves" tanárunk) Még mi sem teljesen tudjuk hogy, s mint lesznek megtartva a vizsgák.
Egyébként valóban Hálózat építő, üzemeltető képzésről van szó.
Windows-os környezetben adott lesz a WinServer, Linuxon Karoshi-t ajánlottak nekünk, de valahogy nem működött úgy ahogy kellene.
"Linuxon Karoshi-t ajánlottak nekünk, de valahogy nem működött úgy ahogy kellene."
Ami nem csoda, hisz egy elavult, ma már más néven futó, nem túlzottan elterjedt Ubuntu-forkról van szó.
De miért nem valamilyen nagyobb, elterjedtebb ( [link] ) az "iparban" is használt disztribúció?
Debian, Ubuntu, OpenSuse, Fedora, CentOS vagy esetleg Arch?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!