Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Melyik Linuxot javasolnátok?

Melyik Linuxot javasolnátok?

Figyelt kérdés
Szeretném, ha lenne Linuxom is, az áttéréstől kissé félek. Annyi típus van és csak live-ben engedi kipróbálni őket. Jelenleg az Ububntu és az Andromeda RC3 van meg. A gépet használnám játékra, mp3 hallgatás, filmezés, weboldal szerkesztés, illetve egyéb hasonló dolgokra. Ami azt illeti játékok közül nem annyira újakra úgyhogy van esély rá, hogy a wine bírni fogja. A helyzet az, hogy az Ubuntut nem bírtam tesztelni, mert a live cd miatt nem enged letölteni wine-t és ap3, és divx codec-et. Nem tudom, hogy melyik linux verzió lenne a legjobb, tanácsokat kérnék főleg olyanoktól, akik már használtak többfélét is.
2010. ápr. 1. 14:27
 1/2 anonim ***** válasza:

Szerintem egyik Linux disztribúció sem fogja engedni Live CD-nél, hogy letölts bármit is, hiszen ilyen nincs feltelepítve, csak a memóriában van.

Én még nem sok Linuxot próbáltam ki (OpenSUSE illetve Ubuntu), de az Ubuntu-t javaslom, könnyű áttérni rá, sok dokumentáció, fórum van, ha esetleg megakadtál, később persze jöhetnek másikak is.

Szerintem egy 5-10Gb lemezterületet tudsz nélkülözni, ennyit, ha leválasztasz egyik partíciódról, arra már bőven rámegy az Ubuntu, fennhagyhatod a másik operációs rendszeredet is, így indításkor a Grub-on keresztül tudsz választani köztük. A játékok jó eséllyel fognak menni, én is már számtalan játékot futtattam Wine-on keresztül, a többit amit leírtál az pedig biztos menni fog, hiszen én is hasonlókat szoktam csinálni az Ubuntu-n.

Esetleg, ha mégsem akarsz új partíciót, akkor kipróbálhatod virtuális gépen keresztül (bár ekkor is kell nélkülöznöd némi lemezterületet), itt telepíteni is tudsz (a virtuális gép olyan, mint egy másik számítógép, rátelepíthetsz egy másik operációs rendszert, telepíthetsz, mindent kipróbálhatsz, bár valószínűleg egy kicsit lassabb).

2010. ápr. 1. 15:33
 2/2 anonim ***** válasza:

Én is Ubuntut ajánlom.

Első oprendszerem Win95 volt, azóta csak Wint használtam, de valamikor idén áttértem linuxra, én is fostam, de nem bántam meg.

Win XP még mindig fent van a gépemen, de csak akkor használom, ha játszani akarok, azt a 8-10 Gb helyet nem sajnálom.

Egyszerű az ubuntu kezelése, bár pár alap dolgot majd meg kell tanulnod, pl. a fájlok telepítését, mert 1-2 kicsit bonyolult, de arra ott van az ubuntu.hu, fórumon bármit is kérdezel, 2 perc múlva már válaszolnak is.

És a legtöbb dolgot úgy le lehet tölteni, hogy nem kell hozzá a böngészőt sem megnyitni, hanem belépsz csomagkezelőbe, beírod pl. hogy skype, és már tölti is.

Csak 1-2 dolog van, ami itt nincs fent, és ahhoz már kell ügyeskedni.

Nagyjából ez a linux hátránya, a játék és a kicsit bonyolult telepítés.

2010. ápr. 1. 16:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!