Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Hogyan használjuk a Linux-ot...

Adam934 kérdése:

Hogyan használjuk a Linux-ot okosan?

Figyelt kérdés

Hamarosan megérkezik az új gépem, amin gyárilag Linux van és nem szeretnék tudatlanul neki esni és letörölni vagy úgy hozzáállni, hogy semmit nem tudok róla. Szóval mindent meg szeretnék róla tudni.

Először is ha jól tudom megfér mellette a Windows is. Valószínűleg egy partíció lesz a gépen. Hogy tudom majd felrakni mellé a wint? Amit valószínűleg csak játékra használnék.

2.) kell hozzá külön böngésző, vagy van beépített?

3.) van hasonló programcsomag mint a Microsoft Office, amit ugyan úgy tudok majd használni?

És hasonló fontos információt szeretnék megtudni amit a kezdőknek meg kell tudniuk.

2016. febr. 24. 16:25
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
Legjobb, ha nincs is root jelszó, hanem a saját sudoer jelszavadat használod. De azt is csak akkor, ha tudod is, hogy mit csinálsz éppen. :)
2016. febr. 25. 16:44
 22/26 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Sok helyen olvastam ilyen csatolási pontokat pl: /adam/windows és azt NTFS fájlrendszerrel. Tehát ha jól értelmezem, ezen a csat. ponton belül látni fogom Windows alatt azokat a fájlokat, amit Ubuntu alatt ideraktam és fordítva? Vagy valahogy megoldható ez a felvetésem?

Remélem valaki még figyeli a válaszokat :D

2016. febr. 29. 11:05
 23/26 kovpet ***** válasza:

"/adam/windows"

Nesze neked FHS :)

2016. febr. 29. 11:33
 24/26 A kérdező kommentje:
@kovpet ezt nem igazán értem, de ha OFF akart lenni, akkor én kérek bocsánatot, ha hülyeséget kérdeztem. Erőteljesen tanulom ezt az új rendszert. Próbálom kiaknázni a lehetőségeket.
2016. febr. 29. 12:05
 25/26 kovpet ***** válasza:

Az FHS-t köpi a gugli, nem magyarázom el :)

Amúgy csak egy ajánlás, nem kötelező, de ez a /adam azért igen csúnya, nézz utána, hogy hogyan szokás (akkor is, ha műszakilag persze tök mindegy).

A fájlrendszerre nem tudok tanácsot adni, nem használok Windowst. Rég fat32-t szoktak tenni közös fs-nek, de újabban biztos van már jobb módszer. Vagy NAS :)

2016. febr. 29. 12:22
 26/26 anonim ***** válasza:

Inkább a /media vagy /mnt mappába szoktak felcsatolódni, de amúgy igen, ott rá tudsz nézni a Win fájlrendszerre. A Linux kezeli az NTFS-t.

Viszont nem javaslom, hogy komolyabb dolgokat írogass benne, mert pl. a Win így nem tudja megvédeni a rendszerfájljait, meg fene tudja, az alap NTFS szabványon kívül mit hova írgatna, logolna még. A legbiztosabb, ha csak olvasod a Linux alól a Win fájljait.

A Linux disztrókban van rá eszköz (utasítás vagy gui-s progi), amivel fel tudod csatolni, átmenetileg, vagy állandóra is, tehát bekapcsoláskor rögtön csatolja.

2016. febr. 29. 13:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!