Szeretném a rajzaimat digitalizálni. Képregényről volna szó. Milyen program volna a segítségemre, remélhetőleg ingyenes, amivel a kész tónusozott rajzokat bevihetem és ott színezhetem ki, hogy utána online megjelenítve minél jobban nézzen ki?
Ööö... nem egészen világos, hogy milyen formában képzeled el a bevitelt -- ehhez elsősorban szkenner, vagy szükségmegoldásként legalább egy jó fényképezőgép szükséges. Amikor a képek már megvannak digitális formában, azokat már tovább tudod szerkeszteni. Vektorgrafikára kiváló az ingyenes és nem túl bonyolult Inkscape:
Arra ne számíts, hogy a tónusozott rajzaidat értelmesen vektorgrafikává alakíthatod. A program ugyan képes a bitképek vektorizálására, de majdnem biztos vagyok benne, hogy nem ez a funkció az, amelyre szükséged van -- bár a körvonalak kinyerésére esetleg hasznát láthatod. Egyelőre így, látatlanban azt feltételezem, hogy valószínűleg manuálisan kell átrajzolnod és kiszínezned a képeket.
Sokat segítene, ha legalább egy ilyen képet be tudnál mutatni, hogy lássuk, mit lehet kezdeni vele. Ehhez természetesen előbb be kell szkennelned, vagy lefényképezned, és feltenned valahová (mondjuk a [link] oldalra), hogy le lehessen tölteni a kísérletezéshez. A próbához elég valami gyengébb webkamerás vagy telefonos kép is, úgy talán gyorsabban fel tudod tölteni.
Köszönöm!
Igen, gondoltam h szkennelés lesz, szerencsére van is itthon olyanom. A programról már hallottam, de nem tudtam h ez erre jó. Kipróbálom, remélem menni fog. A tanácsokat is köszönöm :) Hálás vagyok!
Először is: vektoros programmal (pl. Illustrator) nem lehet tónusozni. Maximum görbékkel határolt formák lehelyezésével "tónusszerűséget" kialakítani. De az sosem lesz szép. Olyan lesz, mintha színes papírból vágtad volna ki:
A másik lehetőség:
Remélem, tudod, hogy vektoros programban minden egyes vonal, vagy pöttyintés külön réteg.
Pixeles (pl. Photoshop):
Magyarul:
A vektorosban építkezel, a pixelesben rajzolsz/festesz.
Érted? :)
A kérdező nem logót akar tervezni, hanem képregényfigurát rajzolni. Azt inkább nem gradienttel kéne, szerintem. Okoska.
U.I.: Nem értem a gúnyodat. Miért? Bántottalak?
Bizony. Kijelentetted, hogy az általam ajánlott program alkalmatlan a célra, és ez a leminősítés nem esett jól. De, a harmatos lelkem érzékenységétől függetlenül is, ezt ráadásul egy sommás megállapításként egyértelműen hamis tényállításban foglaltad össze, ami nem sok okot adott ennek a véleménynek a felértékelésére.
A képregény sajnálatosan átlép azon, hogy te személy szerint mit tartasz üdvösnek az árnyékolásra. Az efféle, igen nagy számban föllelhető grafikák tanúsítják, hogy a kárhoztatott gradient-színezés, finoman szólva, nem egészen ismeretlen a manga világában:
A rajzokon lehetetlen föl nem ismerni a vektorgrafika jellemzőit. És egy halk köhintés kíséretében hadd jelezzem még egyszer, hogy nem holmi nagynehezen előkotort szórványos példák ezek, hanem tömegesen találhatsz hasonlókat.
Nem állítom, hogy a színátmenet mindenre képes, vagy, hogy egy vektorgrafikus programmal (például Inkscape) létrehozott képbe adott esetben ne volna érdemes még hagyományos képszerkesztővel (például Gimp) is belenyúlni. Azt sem, hogy okvetlenül a vektorgrafika az egyetlen út -- még csak nem is a legkellemesebb: sajátos szerkesztési elvei vannak, ami sok bosszúságot okoz, míg az ember ki nem tapasztalja. Viszont a minőségromlás nélkül gyakorlatilag a végtelenségig finomítható szerkesztés (beleértve a lesajnált tónusátmenetek utolérhetetlen egyenletességét) igenis mellette szól. Az úgyszintén, hogy kifejezetten kedvez az egérrel való munkának. A pixelgrafikának is megvan a maga helye, de képregény esetén lehetőleg a szerkesztés végén, amikor a vektoros kép véglegesítése után az igazi erényeit csillogtathatja.
Most már értem, azt gondoltad, leszóltalak és/vagy, cáfolni akartalak. Ha így tűnt, bocsánat, nem ez volt a célom. Bevallom, nem is olvastam végig a válaszodat, nem arra reagáltam, csak írtam, ami eszembe jutott a kérdéssel kapcsolatban.
Azért jelentettem ki, hogy a vektoros programok nem alkalmasak tónusozásra, mert nem gondoltam a mangára, vagy az animére, a kérdés olvasása után rögtön ilyesmik ugrottak be:
De igazad van, jobban végig kellett volna gondolnom, hisz lehet, hogy a kérdező pont mangákat rajzol, nem tudhatom.
Jó-jó, én is bocsánatot kérek a hamari ítéletemért, természetesen nem kevés igazság van a hozzászólásodban. Én történetesen a kérdés alá írt címkéket is elolvastam, ezért nem tudtam hová tenni a megjegyzésedet.
A vektorgrafika a fentebbiektől még egyáltalán nem biztos, hogy diadalmenetként indul Veronika számára, ezért nagyon is helyeslem, hogy legyen még egy pixelgrafikus szoftver is a tarsolyában:
Hozzá igen bőséges PDF-útmutató itt:
(Inkscape-ben a Súgóban lévő Ismertetőkkel érdemes kezdeni, igazán részletes leírás az angol nyelvű online kézikönyvben található.)
Jó gyakorlatok mindkét programhoz:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!