Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Rátelepítettem a Linuxt a...

Rátelepítettem a Linuxt a gépemre, és még hozzá egy 20GB-os kötetet. A Kötetnek nem én vagyok a tulajdonosa. Hogyan tudom megcsinálni, hogy a partíció/kötet tulajdonosa legyek?

Figyelt kérdés

2016. jan. 24. 11:09
 1/10 anonim ***** válasza:
chown
2016. jan. 24. 11:15
 2/10 A kérdező kommentje:
Kezdő Linux felhasználó vagyok, lehetne kicsit bővebben?
2016. jan. 24. 13:15
 3/10 anonim ***** válasza:

Neked kellet volna konkrétabban megfogalmaznod a kérdésedet.

Elég nehéz ugyanis értelmezni azt, hogy adott kötetnek nem te vagy a tulajdonosa. A linux opre alatt a kötetnek, már ha itt a partíciót érted kötet alatt, nincs tulajdonosa. A mappáknak, könyvtáraknak van.

Létezik egy root nevű felhasználó, aki az egész rendszer fölött dominál. Ő képes beállítani a jogosultságokat, tulajdonviszonyokat a rendszeren. Feltételezem, hogy te user-ként és nem root-ként vetted használatba a rendszert és gondolom, hogy egy olyan könyvtárat szeretnél írni, vagy olvasni, ami nem a tied. (a user-nek korlátozott jogai vannak) Ekkor ROOT-ként kell bejelentkezned és a kivánt könyvtárat írhatod, olvashatod, törölheted is akár, vagy megváltoztathatod a tulajdonviszonyokat azzal, hogy a user-nek is jogosultságot adsz a könyvtár írására, olvasására, módosítására.

Azt is lehet, hogy adott könyvtár tulajdonosának nevezed ki a user-t, ehhez jó pl. a chown parancs, aminek helyes használatához a google ad keresési találatot bőven.

2016. jan. 24. 13:24
 4/10 anonim ***** válasza:

Gondolom, hogy wines logikával telepítetted.

Vagyis C meg D meghajtót képzeltél el. A linuxnál nincsenek ilyen meghajtó betű jelzések csak mappák amiknek bármi lehet a nevük C meg D is, vagy józsika stb. Ezekbe lehet felcsatolni a partíciókat.

Nos linuxnál ilyen C D megoldásra kezdő szinten nem igazán van szükség. Meg eleve nem is csatoltad fel a telepítéskor azt a partíciót. Utólag is lehet, de jóval bonyolultabb.

Kezdd az egészet előlről!!!

Ezeket nézd meg:

[link]

2016. jan. 24. 13:26
 5/10 anonim ***** válasza:

A kötetet nyilván eléri, csak valszleg nem képes írni bele.

Ne biztasd már arra, hogy újratelepítsen, amikor egy sorral megoldható a problémája, pláne, te, aki szintén nem értesz a linuxhoz.

2016. jan. 24. 13:50
 6/10 anonim ***** válasza:

"Hozzáférési jogosultságok

E fejezetben a UNIX egyik meghatározó, s a felhasználó munkáját lépten-nyomon érintő jellegzetességével foglalkozunk, nevezetesen a hozzáférési jogosultságokkal (permissions).

Többfelhasználós rendszerekben alapvető fontosságú, hogy az egyes felhasználók saját adatait a lehetőség szerint megvédjük a szándékos vagy szándékolatlan rongálástól, nem is beszélve a magántitok védelméről és más kérdésekről. E célok biztosítására a UNIX egy tulajdonosi kategóriák és tevékenységek szerinti engedélyezési rendszert használ, s ennek alapján dönt az állományokhoz való hozzáférés engedélyezéséről, illetve megtagadásáról."

További a linken:

[link]

2016. jan. 24. 14:06
 7/10 anonim ***** válasza:

ma 13:50

Ki nem ért hozzá, te nagyképű gyökér???

Olyan tirpák, bunkó hozzászólásaid vannak, hogy pofán kéne b_szni egy péklapáttal.

Sokkal jobban jár, hogyha előlről kezdi, mint hogy az elrontott dolgot javítgassa, főleg ha kezdő.

2016. jan. 24. 14:24
 8/10 kovpet ***** válasza:

Kérdező, egy kicsit tényleg leírhatnád részletesebben, hogy mi a gondod. Mit csináltál pontosan? Mi nem működik?

Mellékelve a "mount" parancs kimenetét és mondjuk a cat /proc/partitions kimenetét első körben.

2016. jan. 24. 14:39
 9/10 kovpet ***** válasza:
Meg a /etc/fstab -odat.
2016. jan. 24. 14:39
 10/10 anonim ***** válasza:

#7:

1. Nincs ott semmiféle elrontott dolog.

2. Ha újratelepít, akkor pont ugyanott fog tartani, ahol most van. Ismeretei nem fognak bővülni.

3. Nem kell idegbetegnek lenni, elég ha nem osztasz olyasmiben tanácsot, amihez nem konyítasz, mert ezzel csak ártasz.

2016. jan. 24. 14:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!