Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Hogyan tüntethetem el a...

Hogyan tüntethetem el a fölösleges fehér hátteret a tradicionálisan és digitálisan rajzolt képem mögül?

Figyelt kérdés

Alkoholos filccel rajzoltam egy lineartot és lefényképeztem. Beillesztettem Gimp-be és Színből alfa opcióval lineartot csináltam belőle. Aztán SAI-ban körberadíroztam a karakteremet, kiszíneztem és árnyékoltam. Ezt a végén PhotoShop CS6-ban kivilágosítottam.

Itt kezdődött a baj. Elmentettem png formátumban (szerintem itt történt a baj) és a háttér ugye fehéren volt hagyva és mentés után akartam beszúrni egy képet hátulra, de újra körbe kellett radíroznom az egészet.

Ilyenkor ezt hogy lehet kijavítani, hogy a fehér háttér eltűnjön?

2015. dec. 15. 19:38
 1/1 tabaki ***** válasza:

Nem egészen világos, mire volt jó ez a kerge ugrálás a programok között. Bármelyik képszerkesztőben végigcsinálhattad volna az összes munkafolyamatot. Mindent összevetve, javaslom, hogy először egyetlen program használatát tanuld meg többé-kevésbé, a többit akkor vond be, ha bárminemű plusz haszonnal jár a használatuk. Ettől még nem fog elszaladni melletted a világ, az egyik programban tanultakat kamatoztathatod a másikban is, ha később arra térnél át.

Szín szerint is kijelölhetted volna a fehéret, akkora tűrést megadva, hogy a kisebb maszatokat is megegye, ezután törölhetted volna. Az átlátszó háttérhez Gimpben a réteghez a törlés előtt alfa csatornát is kell adni, vagy törlés után alkalmazni az általad is használt Színből alfa funkciót. Én speciel ezután még meg is fordítottam volna a kijelölést, és a vonalat kitöltöttem volna feketével. Ezután a vonal alatt egy másik rétegen kiszínezheted a figurát, és egy harmadikon alárakhatod a háttérképet.

Egyébként, ha már „megtörtént a baj”, és fehéren maradt a háttér, radírozgatás helyett jelöld ki varázspálcával (1. kattintás), és Delete gombbal töröld (2. kattintás) -- valamivel egyszerűbb...

Ami engem illet, én valószínűleg elsőként Inkscape-ben vektorizáltam volna a rajzot, ennek az az erénye, hogy a végtelenségig kényelmesen javítgathatóvá és korlátlanul nagyíthatóvá teszi. Amikor már a körvonal tökéletes, akkor, ha olyan típusú színezés kell, amire a hagyományos képszerkesztők alkalmasabbak, akkor PNG-be exportálva, Gimpben dolgozom rajta tovább. Ha csak sík vagy átmenetes színezés is megteszi, akkor a háttérkép kivilágosításán kívül az egész letudható az Inkscape-ben.

2015. dec. 15. 23:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!