Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » S. O. S:Linus Debian 8-ban...

S. O. S:Linus Debian 8-ban nem tudok root-al bejelentkezni, miért van ez?

Figyelt kérdés
Hogyan oldható meg a probléma? Pl Filezillával betudok a sima felh. fióba, de root-al nem.
2015. dec. 9. 22:49
 1/5 anonim ***** válasza:

Ott vagy a gép előtt, vagy hálózaton keresztül?

Ha fizikailag elérhető, grub-ban írd a kernel után hogy "single", és így indítva rögtön rootként leszel bent, jelszó nélkül.

2015. dec. 9. 22:56
 2/5 anonim ***** válasza:

A root felhasználó például SSH-ben Debian 8 alatt azért van tiltva, mert veszélyes. Ha a root felhasználó fiókját feltörik, kitúrhatnak a szerverből.

Megoldás #1.: mezei felhasználóként kell bejelentkezni (ha már Filezilla: feltölteni az állományokat), majd SSH-konzolon a sima felhasználóból átjelentkezni rendszergazdának (su root) és átmásolni (cp)/megfelelő jogosultságot adni (chmod/chown)

Megoldás #2.: a könyvtárnak, amibe az állományokat feltöltöd megfelelő jogosultsággal látod el.

Például ha az

/srv/www/www.oldal.hu/

könyvtárnak a felhasználójacsoportja:

ildal illetve www-data

és a jogosultsága:

770

akkor ha a felhasználót elhelyezed a www-data csoportban:

usermod -a -G www-data user

akkor a "user" felhasználó is el fogja érni a /srv/www/www.oldal.hu/ könyvtárat és az oda feltöltött állományokat.

2015. dec. 9. 23:37
 3/5 anonim ***** válasza:

Sose értettem, miért akar valaki root jogot. Azzal csak a baj van. Persze jól jön, mikor feltétlenül szükséges, de nem arra van, hogy azzal legyünk bejelentkezve 7/24ben.

Ha meg annyira kell a root, akkor ott van a sudo.

2015. dec. 10. 00:45
 4/5 A kérdező kommentje:
Megoldottam a problémát. Alapból az van beállítva, hoyg messziről ne lehessen elérni a gépet. Át kell állítani a PermitRootLogin-t. Mert aki meg akarja hackeéni a gépet, annak a felh. névvel már nem is kell foglalkoznia. Átállítottam és megy. Amuyg putty-ból akartam elérni.
2015. dec. 10. 16:53
 5/5 anonim ***** válasza:

"Mert aki meg akarja hackeéni a gépet, annak a felh. névvel már nem is kell foglalkoznia."

Ezt hogy érted?

2015. dec. 10. 17:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!