Mi az istenért nem akar elindulni a Free Pascal?
A free pascal, mint compiler parancssoros program, nem nagyon van grafikus felülete. Ha a kódszerkesztőjét keresed, az valószínűleg ott lesz abban a mappában, ahova a free pascalt telepítetted. Emlékeim szerint egy fp.exe fájlt kell keresni.
Ha jobban érzed magad Windowsos programok között, akkor inkább a Lazarust telepítsd fel. Ez egy jól használható IDE, amiben sima free pascal programot is írhatsz, meg persze Windowsos grafikusfelületes programot is.
Kétlem, hogy ennél értelmesebb választ adhatott volna, szerintem nem tudod úgy beírni a keresőbe, hogy ki ne dobja a Free Pascal honlapot. De ezek szerint sikerült is rátalálnod, úgyhogy nem egészen világos, hogy kerül a csizma az asztalra. Maradjunk az ezek szerint már sikeresen telepített változatnál.
Őszintén szólva, semmi emlékem arról, hogy telepítés után rak-e ikont az asztalra, vagy neked kell odaküldened, de ne is ez legyen már az érdekes, ebből amúgy sem értek egy kukkot sem:
„se a keresőbe(vagyis ott van csak nem rendes ikon hanem dos-os és csak törölni tudja)”
Hova telepítetted? Az én gépemen például alapból C:\FPC könyvtárba került, ha te nem adtál meg mást, gondolom nálad is. Ezen belül van egy verziószámmal jelzett mappa (nálam pl. 2.6.2), azon belül egy bin nevű, abban egy i386-win32 nevű -- ha neked nem 32 bites géped van, akkor ez nyilván eltér. Ebben kell lennie az fp.exe fájlnak, amely a Free Pascal szerkesztője. Ha ez elindul, akkor az ikonkérdés mellékes. Ha nem, akkor van probléma, de a kérdésedből nem derül ki sem az, hogy a saját oldaláról töltötted-e le, se az, hogy melyik változatot, sem az, hogy egyáltalán milyen rendszered van.
A Lazarus jó fejlesztőkörnyezet (nem „olyan, mint a pascal”, hanem egy kifejezetten a Free Pascal nyelvre épülő kiterjesztés, vagy mi), de sima pascal-programokhoz én például jobban szeretem a Geany-t. Kicsi, nem sokkal bonyolultabb, mint a Jegyzettömb, de ha a Free Pascal fordítója tényleg telepítve van, le tudja vele fordíttatni a programot, és mégse olyan fapados, mint a FP saját szerkesztője, hanem egy szokásos Windows-program.
A Free Pascal letöltőoldala:
A Lazarusé (beépítve tartalmazza a Free Pascalt, tehát azt nem kell külön telepíteni):
Geany:
Ha netán a Free Pascal 3.0.0-t töltötted le 64 bites verzióban, akkor félmunkát végeztél. Ahhoz le kell tölteni még a 32 bites verziót is, de ez oda is van írva a letöltőoldalra, csak el kell olvasni.
Bővebben itt: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!