Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Win 10 mellé linux, meg kell...

Win 10 mellé linux, meg kell osztani a winyót?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Win 10 mellé szeretném feltenni a debiant és ha feltelepitem akkor a winc méretét feleznem kell? Szóval pl az 1tb-s winyóból a win kap 500gbot a debian szintén?

Köszi szépen a választ előre is.

2015. nov. 22. 09:30
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
aj istenem, nem ide akartam berakni a kérdést hanem programokba. bocsánat.
2015. nov. 22. 09:34
 2/11 anonim ***** válasza:

Meg kell osztani, mivel ugye Windowsnak NTFS kéne, Linux rendzsert pedig nem lehet arra rakni.

Persze nem fontos 2-be. Csinálhatod azt is, hogy win és linux is kap 100-200 gigás rendszer particiót, a maradék pedig csak adat, amit közösen elérnek.

2015. nov. 22. 10:04
 3/11 anonim ***** válasza:
60%

Linux szépsége, hogy egy rendszer több partíción is képes futni a Windows-al ellentétben. (Mert a Win-em a felhasználók ugyanúgy a C-n vannak...)

Nem tudom, mennyi linux tapasztalatod van, de ha csak most kezdesz ismerkedni vele, akkor eleinte nagy falat lesz. :3

Mert Linux alatt ugyebár nincs olyan, hogy "meghajtó".

Én nálam a Linux úgy üzemel, hogy 2 partícióra van felosztva:

- 1db a /home

- 1db a /

Azaz a felhasználók a rendszer partíciótól külön vannak.

A /home az 200GB EXT4

A / "root" partició meg kemény 20GB. Neki nem kell sok. De ha oda akarsz telepíteni (pl. /opt-be) akkor nagyobb hely kell. Persze lehet az /opt-nek is külön partíciót csinálni. :P

2015. nov. 22. 10:55
 4/11 anonim ***** válasza:

#2 miért kellene szerinted egy Linuxnak 100-200 GB, ha ráadásul van a Win-nel közös adat-partíció is?

Nekem a jelenlegi Linuxom 2 éve megy 2x15 GB ( / és home) + swap felosztáson. Még a 3/4-e sincs felhasználva.

2015. nov. 22. 11:09
 5/11 anonim ***** válasza:
Mert nálam nincs NTFS (azaz Windows) partíció. És ha letöltök egy filmet az a /home-ba megy. Oda meg kell a hely. :3
2015. nov. 22. 11:18
 6/11 anonim ***** válasza:

De ezt írtam is, hogy "nálam". De mindegy is. :D

#3 és #5 voltam.

2015. nov. 22. 11:19
 7/11 anonim ***** válasza:

#3 #5 #6

Én a #2 -től kérdeztem. "De mindegy is."

2015. nov. 22. 12:04
 8/11 anonim ***** válasza:
#2-es vagyok.. én meg azt irtam, hogy a Win és Linux is kaphat... oké, nem kell egyforma, akkor a Windows kap egy 100-200 gigásat (mert az nem árt, én a 256os SSDn alig férek el, amikor még a laptopban van mellette egy 1 terrás HDD), a Linux meg kaphat 50 gigát, vagy amennyit szeretnél. Azt akartam mondani, hogy nem kell feltétlen felezni.
2015. nov. 22. 15:27
 9/11 anonim ***** válasza:

#2 #8

Semmi gond. Én pedig a kérdező figyelmét akartam felhívni arra, hogy én pl. ennyin is kényelmesen elvagyok (és ez a fő rendszerem, a Win egy hónapban max. 2-3 órát megy, ha szükség van rá) Tehát ne a Windows-os szokások alapján méretezzen, mert a Linux nagyságrenddel kevesebb hellyel is bőven beéri, pláne ha még van közös adatpartíció is. (illetve: csak akkor)

A kérdező pedig (a szavaiból ítélve) az első önálló Linux-telepítése előtt áll. Nem árt, ha több "irányból" is kap tanácsokat, pláne ha végül is mi (válaszolók) mindhárman közös nevezőn vagyunk. ( #3-#5-#6 pedig benézte, azt hitte Tőle kérdeztem)

A lényeg: hármunk válaszából is érti a kérdező ugyanazt a lényeges szempontot, ami a particionáláshoz kell Neki.

Köszi!

2015. nov. 22. 16:07
 10/11 Tom Benko ***** válasza:

Hm. Akkor én is elmondom a saját kiosztásom:

sda1: UEFI miatt FAT32, 512M, /boot csatolási ponttal

sda2: 512M swap, asztalit ritkán kell hibernálni. :)

sda3: 30G, /, ext4, minden szarral telepakolva 17G szabad.

sda4: 886G, /home, ext4

Ez egy 1 terás vinyón.

DE: MATE

Amúgy lehet NTFS-re is telepíteni Linuxot, csak kevéssé fogja tolerálni, főleg a jogosultságkezelés miatt, valamint boot során már meg kell kapja az NTFS drivereket, azaz kénytelen az ember initramdisket készíteni. Inkább ext4 vagy btrfs a javasolt.

2015. nov. 23. 20:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!