Tudnatok ajanlani egy par olyan kepszerkesztot amivel ovalissa tudok tenni egy kepet?
Ezt írd le érthetőbben.
"ugy hogy kozben nem lesz feher a hatter csak marad az ovalis kep"
Általában mindenhez a jó öreg Photoshop-ot használom :)
De akár 1 Gimp is megfelel a célnak.
Vagy akár egyszerűbb képszerkesztők is.
Gondolom be szeretnéd úgy helyezni valahová, hogy az ovális kép mellett ne legyen fehér háttér, áttetsző legyen (lényegében nincs háttere, így nincs fehér rész, csak maga a kép) Nem tudom mivel és hogy próbálkoztál, de jpg helyett ajánlom pl. a png-t :)
Tehát az oválison kívül áttetszőnek kell, hogy legyen a háttér
Photosoppal, vagy ingyenes Gimpple is meg tudod ezt csinálni. Arra figyelj, hogy ha exportálod, akkor PNG formátumba. Az is lehet, hogy eddig is jól csináltad, csak JPG-ben mentetted ki, ami nem kezeli az áttetszőséget.
Photoshop? Gimp? Erre a semmi feladatra bármelyik képszerkesztő alkalmas, még a boldogtalan Paint is. Én is arra gyanakszom, hogy az átlátszóság tárolására alkalmatlan formátumban mentetted el. Az ugye tiszta, hogy ilyenkor sem lesz ovális a kép, hanem marad téglalap, csak a fölösleges részt a program nem veszi figyelembe (kábé, mintha egy üveglapon volna a kép)?
Persze ne úgy értsd, mintha javasolnám a Painttel való kínlódást. Itt egy kezdő szinten jól használható program, emlékeim szerint magyarul is tud:
# 2 vagyok.
Azt az ajánlást egy kicsit erősebben értettem :D
jpg-t ne használd erre a célra, mert eredménytelen lesz.
Remélem az sikerült, hogy a háttér áttetsző legyen, illetve az ovális kép megcsinálása. Csak a mentés nem.
De elmented png-be és már kész is a kép, fehér háttér nélkül :)
(jpg-nél hiába áttetszővé teszed a hátteret, akkor is mentés után fehér lesz, nem képes rá)
Sok sikert!
No igen, a JPG formátum eleve nem alkalmas az átlátszóság tárolására. A számítógépes képkezelés olyan megtévesztően szemléletes, már-már „kézzelfogható”, hogy az ember elfelejti azt, hogy voltaképpen egy alkalmasan elrendezett adatsorról van szó. A képed kérdéses részei nem azért átlátszók, mert azon a részen nincs semmi, vagy hígabb a festék, hanem azért, mert ott az arra alkalmas program olyan adatokat talál, amelyekről tudja, hogy nem, vagy csak bizonyos mértékig kell megjelenítenie őket. Az egyik legismertebb megoldás erre a GIF, amelyben kijelentjük az egyik színről, hogy az átlátszó, és amikor a program ilyet talál, azt a kép kirajzolásakor egyszerűen átlépi. Ennél tökéletesebb, ha a kép a szokásos színadatokon túl még egy plusz adattérképet (alfa-csatorna) is tartalmaz, amely pontról-pontra leírja, hogy ott a kép milyen mértékig átlátszó. A JPG nem képes ilyen járulékos információk tárolására.
Ezek után nem meglepő, hogy a kirajzolt kép függ a megjelenítő programtól is, például a böngészők egy része egy időben nem vette figyelembe a PNG-képek átlátszósági adatait, ezért ugyanúgy kirajzolták az „átlátszó” területet is, mint a többit, illetve a képszerkesztőkben is kérhető az alfa-csatorna eltávolítása, ekkor ott a tömör háttérszín jelenik meg. Ellenben viszont némely programok képesek arra, hogy közönséges (például BMP) képek bizonyos színét vagy színtartományát ne vegyék figyelembe. A képeknek tehát nem létezik saját, a programoktól független átlátszósága (pontosabban: maguk a képek sem).
Hasonló tulajdonság például a mozgás, ami annak köszönhető, hogy a formátum alkalmas a fázisképek tárolására. Ezért nem tudsz például JPG-be mozgó GIF-részletet beleszúrni: Az ugyanis csak akkor mozoghat, ha GIF.
„Eddig természetesen JPG-be mentettem.”
Ez csak ne legyen olyan természetes. A JPG veszteséges tömörítési eljárást alkalmaz, ezt az igényes munkánál érdemes szem előtt tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!