Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Milyen Linux rendszert ajánlotok?

Milyen Linux rendszert ajánlotok?

Figyelt kérdés

Rengeteg Linux verziót próbáltam ki eddig.

Mindenféle keretrendszert használtam, de Gnome esetn gyakran futottam hibákba.

Jelenleg KDE-párti vagyok, de játékok jobban futnak LXDE-alatt.(pl: Lubuntu)

Most olyan rendszert keresek, ami bírja a Gnome össze-visszaságát.

Jelenleg a Fedora-t céloztam meg, de nem vagyok biztos a helyes választásban.

Még egy kis ideig maradok a Linux Mint - KDE-nél, mert itt találtam ügyködni valót, de aztán szeretnék még pár rendszer kipróbálni.

Tudnátok Gnome kompatibilis rendszert mondani?

Sőt olyannak még jobban tudnék örülni, ami kicsit megbütykölt Gnome-ot használ. (Fedora állítólag ilyen)

2015. szept. 30. 21:22
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
ubuntu MATE
2015. szept. 30. 21:23
 2/16 anonim ***** válasza:
A Gnome-mal az a baj hogy van belőle is minimum 5 fork.(cinnamon,Mate,Unity,Gnome Shel stb...)Elég instabilok szoktak lenni.Én azt ajánlom hogy próbáld ki a Xubuntu-t. Biztos vagyok abba hogy nem fogod megbánni.XCFE is elég személyre szabható.KDE is jó de elég nagy az erőforrás igénye.LXDE meg elég kényelmetlen,én inkább használok ICEWM-et mint LXDE-t.Linux Mint KDE egy bughalmaz a Cinnamon-nal együtt.Talán az XCFE ami használható.
2015. szept. 30. 21:44
 3/16 anonim ***** válasza:
87%
Gnomehoz és KDE-hez meg úgy kb minden DE-hez is Debiant ajánlok , ha már sok OS-t kipróbáltál szerintem nem okoz nehézséget. Ha más csomagkezelés szimpatikus akkor Redhat vagy Arch. Sok hardveren próbáltam már én is sok disztrót , de a legjobb választás ezen 3 közül valamelyik (a többi nagyobb disztró úgyis mind ezeknek a forkja)
2015. szept. 30. 21:51
 4/16 anonim ***** válasza:

Ízlések és pofonok.

Szerintem mindegyik Linux grafikus felület instabil, legalábbis magához az operációs rendszerhez képest. Ráadásul sok olyannal találkoztam már, amiket nem igazán sikerült jól összerakni.

A magam részéről az Ubuntu alapértelmezett felületével, a Unityvel meg vagyok elégedve. Eddigi tapasztalataim alapján az a leggondosabban összerakott rendszer. Tudom, hogy divat szidni, de én nem állok be ebbe a táborba.

2015. szept. 30. 21:54
 5/16 anonim ***** válasza:
Xubuntu helyett én linux mint xfce-t ajánlok. Xubuntu-nál a xfce-t eléggé megpiszkálták (múltkor kíváncsiságból kipróbáltam és nem tűnt túl stabilnak). Linux mint (ugyanúgy ubuntu alapú) csak az xfce normális verzióját használja. De ha stabilitást akarsz, akkor egy debian+xfce és minden problémád megoldódik. (Bár debianhoz kicsit nagyobb rutin kell, linux mintet sok dolog már "gyárilag" benne van amit ott kézzel kell majd hozzáadnod.
2015. szept. 30. 22:02
 6/16 anonim ***** válasza:
Xubuntu nálam pedig atom stabil.Nem tudom nálad mi lehetett a probléma.Elég kevés memóriát eszik.Személyre szabható és gyors.Nincs megbütykölve az XCFE.
2015. szept. 30. 22:15
 7/16 anonim ***** válasza:
Én nagyon szeretem a Debiánt, de hogy néha a gnome fogja magát és percekig lóaszt sem csinál, hát az néha kicsit idegesítő. Olyankor fogom magam és teszek pár kört. Lehet hogy valami beépített automata szünetre kényszerítő alkalmazás... :D
2015. okt. 1. 00:11
 8/16 anonim ***** válasza:
Az új gnome nem valami jó. Vagyis inkább úgy mondom, hogy nekem nem tetszett! Akkor már inkább egy MATE ami a régi verzióra épül... kevesebb a csili-vili (ezért is plusz pont neki) és gyorsabb!
2015. okt. 1. 06:44
 9/16 Tom Benko ***** válasza:
Arch. Ha a Gnome3 nem jön be neked, akkor MATE, eddig nekem hozza a stabilitást. Annyi csak, hogy pont nem megbütykölt Gnome-ot használ, hanem a default minimalt. (Általában a disztróspecifikus, vagy a nonofficial patchek szokták kiverni a biztosítékot).
2015. okt. 1. 14:52
 10/16 A kérdező kommentje:

Nekem KDE nagyon megtetszett. Kicsit makacska és nem tudtam mindent beállítani úgy ahogy akartam, de nekem fontos, hogy szép legyen a külső is. (Win7 szintű külső, persze nem kell rá hasonlítania, csak a színvonal legyen meg.)

KDE-vel játékok futtatásakor volt problémám, Heroes III-al szerettme volna játszani, de sajnos a városfejlesztéskor a gombok megbutultak.

Talán a felbontáskülönbséget nem kezeli jól a KDE, ezt kéne javítani.

Ő, ha jól tudom akkor én Gnome-3 rendszert keresek.

MATE az azt hiszem Gnome-2. Nekem a Gnome-3 felülete testszik, de nem teljes egészében.

Ha jól emlékszem Gnome-3.14-et próbáltam vagy a-körüli verziót és NEM látom értelmét néhány dolognak. Például az asztalnak. Minek az asztal, ha egy remek, más felületet kapunk?

Gnome-3 az eddigi egyetlen Shell ami eltért az átlag Win-asztal másolattól. Jó is lenne, ha nem próbálnák meg benne tartani a felesleges "asztali" funkciót és egyebeket.

Egyébként, hogy eloszlassak pár tévhitet:

Egy Intel Pentium 4 - 3Ghz-es procis

1 GB-ram-os régi, irodai gépet használok tesztelésre.

Videokártya is csak integrált van benne.

Ezen teszteltem az LXDE-t és a KDE-t is és nem vettem észre teljesítménybeli különbséget.

Sőt, ahhoz képest, hogy KDE milyen csili-vili, az LXDE-t még lassúnak is mondanám, hisz közel sem produkál olyan szép felületet és mégsem gyorsabb.

(RAM fogyaszást ugyan nem néztem meg MB-ra pontosan, de egy ilyen lassú gép esetén tökéletesen érzékelhető minden sebesség változás.)

XFCE-rendszerrel nem emlékszem, hogy találkoztam-e, de nem kizárt.

Openbox minimalista rendszerrel viszont nagyon lassú volt.

Arch Linuxot nem tudtam kipróbálni, nem vagyok túl profi a telepítésben és konfigban.:(

Nagyon szerettem volna Archoskodni, de 2-3 nap szenvedés után feladtam...

(Komolyabb angoltudással lehet, hogy ment volna, de a Magyar fórum nem volt elég.)

Nagyon köszönöm a válaszokat! :)

Örülök, hogy mások véleményét is meghallgathatom. Nagyon sokat segít.

2015. okt. 2. 12:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!