Létezik olyan program, amivel az energiafogyasztást lehet figyelemmel követni a házban?
A koleszba szeretnék bevinni egy pici elektromos fűtőtestet, mert alkalomadtán rohadt hideg van, a fűtést pedig decemberig tutira nem kapcsolják be. A probléma csak az, hogy a házirend tiltja egyéb fűtőberendezések használatát, mint ami helyben a rendelkezésünkre áll.
A kérdés pedig azért merült fel bennem, mert egy szomszédomtól úgy hallottam, hogy ő használt ilyen kis fűtőtestet tavaly, aztán egyszer csak benyitott hozzá a portás, kihúzta a falból a fűtőtestet, és elkobozta. Aztán persze visszakerült a gazdájához, de engem inkább az érdekel, hogy honnan tudta, hogy használnak ilyet a kollégiumban, s pláne, hogy melyik szobában?
Azt még nem írtam, hogy nem egy átlagos portásról van szó, aki szarik mindenre: fiatal, meglehetősen rafkós és pedáns, végzettsége szerint egyébként valamilyen számítástechnikus. Ez utóbbi miatt merült fel bennem, hogy talán létezik valamilyen program, amivel megfigyeli a házat, s ami jelez neki, ha valahol extra mértékű áramfogyasztás folyik. Nem tudom.
Van valami ötlet?
Inkább gyanítom egy odafigyelő kollégiumi személyzet van, aki figyelmezteti az erre illetékeseket.
Maximum a szobákat kiszolgáló elosztószekrényben vannak szobánkénti fogyasztásmérők, amelyeket időnként ellenőriz a karbantartó/gondnok/szintfelelős/stb - egy számítógépes hálózatba köthető fogyasztásmérő kissé drágább mulatság.
De egyébként megértem a kollégium álláspontját is: ha véletlenül valami hibás, ellenőrizetlen fűtőkészüléket visztek be, és az lángra kap, akkor nagyobb baj is lehetne. Tessék felöltözni/ablakokat becsukni, szigetelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!