Hogyan nyújtok 4:3-as videót 16:9-esre?
Itt a videó, ami nem tudom milyen konvertálásnak esett áldozatul, de láthatóan egy szélessávú videó lett összenyomva:
https://www.youtube.com/watch?v=FY4lXs9fCl8
Ezt a videót szeretném lementeni magamnak és az eredeti képarányt visszaállítani. Milyen programmal lehetséges ez? Mert a legtöbb csak kiegészíti fekete sávokkal és nem nyújtja meg magát a képet.
Én VirtualDub-bal pont ma állítottam aspect ratio-t egy avi-n, csak fordítva.
Most így hirtelen nem tudom a letöltött anyagot vinné-e a VD, de ha nem, akkor az AVIDemux is tud filter/resize-ét.
Gyorsan letöltöttem és nem láttam fekete sávot, így FFmpeg-gel próbáltam és működött:
ffmpeg.exe -i "D:\WoW_eredeti.mp4" -c copy -aspect 16:9 "D:\WoW_javitott.mp4"
(-c copy paraméter csak azért kell, hogy nem kódolja az egész videót újra)
Bár azt írják, hogy az FFmpeg a DAR (display aspect ratio) értékét módosítja, így nem feltétlenül működik mindenhol.
Az MP4Box-ot inkább ajánlják, mivel az a PAR/SAR (pixel/sample aspect ratio) értékét írja át:
mp4box -add inputfile.mp4#1:par=4:3 -add inputfile.mp4#2 output.mp4
(4:3 a PAR érték, - kiszámítása: DAR=képkocka képaránya*PAR, vagyis ennél a videónál: 16:9=960:720*4:3)
Utóirat:
találtam az FFmpeg-hez is SAR módosítást, de sajnos ekkor újrakódolja az egész videót:
ffmpeg -i bemenet.mp4 -vf "setsar=16:9" kimenet.mp4
Ahol írták kicsit keverthették a fogalmakat, így rosszul írtam.
A lényeg ugyanaz, csak DAR/PAR/SAR kicsit mást jelent:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!