Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Hogy oldjam meg? Szervergép:

Hogy oldjam meg? Szervergép:

Figyelt kérdés

szeretném az adatokat a gépek között átvinni gyorsan.

pontosabban ha kell egy kép vagy file akkor ne kelljen egyik gép elől a másikhoz rohangáljak flopilemezekkel hanem valami úton módon össze legyenek kötve a gépek. Valamint sok adatom van és van olyan ami ritkán van olyan ami sűrűn kell. ne kelljen másolgassak hanem a másik gépet el tudjam érni máshol és vagy táblagépről. kicsit konkrétabban kellene egy szerver ami helyi hálozaton a rooter sebességével menne távolin meg a nettével. Milyen programot használjak? Operációs rendszer váltás előtt vagyok úgyhogy azt is javasolhatsz hozzá. win8-ig nem vált be. Milyen hardvert szerezzek be? Laptopjaim vannak 5db.

2015. jún. 8. 20:56
 1/8 Tengor ***** válasza:
100%
Szerintem te egy NAS-t keresel.
2015. jún. 8. 21:00
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
NAS+ (Én egy Deb/Ubu szervert üzemeltetek erre.)
2015. jún. 8. 21:13
 3/8 anonim ***** válasza:

Mint Tengor mondta: NAS, azaz hálózatra csatolható tároló kell neked.

Kaphatóak integrált processzorral, memóriával, Flash-háttértárral ellátott célhardverek, beágyazott operációs rendszerrel, amelyekbe külön lehet rakni merevlemezt. A hálózaton keresztül webes felületről lehet adminisztrálni, és szokványos Windowsos fájlmegosztással vagy FTP-vel lehet elérni.

Ilyesmik például:

[link]

Ki lehet építeni ilyesmit mezei számítógépből is.

Alacsonyabb fogyasztás, kisebb zaj eléréséhez vannak processzorral egybeépített kisebb - de NAS-nak elegendő - teljesítményű, passzív hűtésű alaplapok:

[link]

de használt gépből is összerakható.

Ingyenes, célra megfelelő operációs rendszernek elérhetőek BSD vagy Linux alapú disztribúciók:

[link]

[link]

[link]

2015. jún. 8. 21:41
 4/8 anonim ***** válasza:

Ide (legolcsóbb) megoldásnak azt javasolnám, hogy keresel egy régi és gyenge gépet (én erre a célra egy tizenéves p2-es gépet használok 256MB ram és 500MHz-es proci kíséretében). Felraktam egy mezei debian-t (fontos, csak a debian, se grafikus felület, se egyéb értelmetlen programok). Aztán rá az ssh meg a samba és kész is az otthoni file szervered. Tökéletesen működik...

ha távolról akarod elérni arra is van megoldás:

[link]

2015. jún. 9. 00:33
 5/8 Tengor ***** válasza:

#4, nem vitatom, hogy olcsóbb megoldás, de azért nem biztos, hogy csak az árat kell nézni:

- ugye a gépet be kell konfigurálni, ami nem triviális, ha még valaki sosem linuxozott

- egy régi konfig biztosan többet fogyaszt, mint egy mai modern NAS

- a régi gép lemez vezérlője milyen tempót tud? A 100 MBit-et ki tudja szolgálni?

- a régi gépen a HDD méret korlátok is másként alakulhatnak

- hardveres / szoftveres RAID lesz a régi gépen?

Technikai érdekességnek jó, hogy egy régi gépet fel lehet újítani ilyen célra, de átlag felhasználóknak túl nagy falat.

2015. jún. 9. 06:41
 6/8 anonim ***** válasza:

Egy régi gép, az mellet hogy sokat fogyaszt még hangos is lehet, Továbbra is NAS.

Esetleg ha kicsit barkácsolós természetű a kérdező, egy málna gépezett is hatásos lehetne. :-)

2015. jún. 9. 08:42
 7/8 anonim ***** válasza:

#6 A málna nekem is eszembe jutott már egyébként, zajtalan és keveset fogyaszt!

#5 Valóban, fogyasztással nem tudok versenyezni (30-40W-ot eszik) illetve RAID esetén is szoftveres megoldásokhoz kell folyamodni, bár jelen esetben nem is feltétlen szükséges. Elég ha X időközönként készít a rendszer egy biztonsági másolatot egy másik merevlemezre. Így még azaz előny is megvan hogy pl 1 héttel korábbi mentésre vissza lehet állni és a kivitelezése és kezelése is faék egyszerűségű. Tehát vannak hátrányai és előnyei, pl.: a funkciók korlátlanul bővíthetők (tény, hogy némi elszántság és tudás az szükséges hozzá). A zajszinttel kapcsolatban: ahol tudtam lecseréltem a ventilátort, illetve passzív hűtésre cseréltem helyenként tehát alig lehet hallani valami zajt. TV mellett van és egyáltalán nem zavaró...

A lényeg, hogy ez is egy alternatíva és az igényeknek megfelelően alkalmazható. Az kétségtelen, hogy a NAS a "gyári" megoldás erre a feladatra, viszont megbízható és később funkciókban is bővíthető típusok 30-50-100eFtba kerülnek és az egyetlen cáfolhatatlan érv mellettük az alacsonyabb fogyasztás.

2015. jún. 9. 10:22
 8/8 A kérdező kommentje:

Elolvastam mindenkiét.

A régi gépből átalakított szerver gépre már én is gondoltam de nem tudtam hogy e célra kialakított eszköz is van amit NAS-nak neveznek. Maradok a NAS-nál.

Köszönöm szépen a válaszokat.

2015. jún. 9. 11:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!