Hogy oldjam meg? Szervergép:
szeretném az adatokat a gépek között átvinni gyorsan.
pontosabban ha kell egy kép vagy file akkor ne kelljen egyik gép elől a másikhoz rohangáljak flopilemezekkel hanem valami úton módon össze legyenek kötve a gépek. Valamint sok adatom van és van olyan ami ritkán van olyan ami sűrűn kell. ne kelljen másolgassak hanem a másik gépet el tudjam érni máshol és vagy táblagépről. kicsit konkrétabban kellene egy szerver ami helyi hálozaton a rooter sebességével menne távolin meg a nettével. Milyen programot használjak? Operációs rendszer váltás előtt vagyok úgyhogy azt is javasolhatsz hozzá. win8-ig nem vált be. Milyen hardvert szerezzek be? Laptopjaim vannak 5db.
Mint Tengor mondta: NAS, azaz hálózatra csatolható tároló kell neked.
Kaphatóak integrált processzorral, memóriával, Flash-háttértárral ellátott célhardverek, beágyazott operációs rendszerrel, amelyekbe külön lehet rakni merevlemezt. A hálózaton keresztül webes felületről lehet adminisztrálni, és szokványos Windowsos fájlmegosztással vagy FTP-vel lehet elérni.
Ilyesmik például:
Ki lehet építeni ilyesmit mezei számítógépből is.
Alacsonyabb fogyasztás, kisebb zaj eléréséhez vannak processzorral egybeépített kisebb - de NAS-nak elegendő - teljesítményű, passzív hűtésű alaplapok:
de használt gépből is összerakható.
Ingyenes, célra megfelelő operációs rendszernek elérhetőek BSD vagy Linux alapú disztribúciók:
Ide (legolcsóbb) megoldásnak azt javasolnám, hogy keresel egy régi és gyenge gépet (én erre a célra egy tizenéves p2-es gépet használok 256MB ram és 500MHz-es proci kíséretében). Felraktam egy mezei debian-t (fontos, csak a debian, se grafikus felület, se egyéb értelmetlen programok). Aztán rá az ssh meg a samba és kész is az otthoni file szervered. Tökéletesen működik...
ha távolról akarod elérni arra is van megoldás:
#4, nem vitatom, hogy olcsóbb megoldás, de azért nem biztos, hogy csak az árat kell nézni:
- ugye a gépet be kell konfigurálni, ami nem triviális, ha még valaki sosem linuxozott
- egy régi konfig biztosan többet fogyaszt, mint egy mai modern NAS
- a régi gép lemez vezérlője milyen tempót tud? A 100 MBit-et ki tudja szolgálni?
- a régi gépen a HDD méret korlátok is másként alakulhatnak
- hardveres / szoftveres RAID lesz a régi gépen?
Technikai érdekességnek jó, hogy egy régi gépet fel lehet újítani ilyen célra, de átlag felhasználóknak túl nagy falat.
Egy régi gép, az mellet hogy sokat fogyaszt még hangos is lehet, Továbbra is NAS.
Esetleg ha kicsit barkácsolós természetű a kérdező, egy málna gépezett is hatásos lehetne. :-)
#6 A málna nekem is eszembe jutott már egyébként, zajtalan és keveset fogyaszt!
#5 Valóban, fogyasztással nem tudok versenyezni (30-40W-ot eszik) illetve RAID esetén is szoftveres megoldásokhoz kell folyamodni, bár jelen esetben nem is feltétlen szükséges. Elég ha X időközönként készít a rendszer egy biztonsági másolatot egy másik merevlemezre. Így még azaz előny is megvan hogy pl 1 héttel korábbi mentésre vissza lehet állni és a kivitelezése és kezelése is faék egyszerűségű. Tehát vannak hátrányai és előnyei, pl.: a funkciók korlátlanul bővíthetők (tény, hogy némi elszántság és tudás az szükséges hozzá). A zajszinttel kapcsolatban: ahol tudtam lecseréltem a ventilátort, illetve passzív hűtésre cseréltem helyenként tehát alig lehet hallani valami zajt. TV mellett van és egyáltalán nem zavaró...
A lényeg, hogy ez is egy alternatíva és az igényeknek megfelelően alkalmazható. Az kétségtelen, hogy a NAS a "gyári" megoldás erre a feladatra, viszont megbízható és később funkciókban is bővíthető típusok 30-50-100eFtba kerülnek és az egyetlen cáfolhatatlan érv mellettük az alacsonyabb fogyasztás.
Elolvastam mindenkiét.
A régi gépből átalakított szerver gépre már én is gondoltam de nem tudtam hogy e célra kialakított eszköz is van amit NAS-nak neveznek. Maradok a NAS-nál.
Köszönöm szépen a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!