Adobe Premiere Pro CC 2014. Miért van az, hogy ha egy (pl.4K) videót másik felbontásra konvertálok, akkor mindegy, hogy az mekkora (pl. FHD vagy csak HD), csak a bitráta befolyásolja az output fájlméretét?
A bitráta maga az adatsűrűség. 10 Mbps -> ebből ki is lehet számítani: 1s = 10 Mb ; 60s = 600 Mb ; 300s = 3000 Mb
Tehát 10 Mbps-os bitSŰRŰGÉGGEL az 5 perces videó 3000/8=375 MB. Ez lehet 1920x1080, vagy 640x480, tök mindegy. A minősége pocsék, de a fájlméret nem változik.
Sokat összekeverik a kép- vagy videóméretet a felbontással. Nyugodtan legyen HD MÉRETŰ, a felbontást, vagyis a bitrátát vedd lejjebb, ha kisebb fájlméretet akarsz kapni.
"ugyanaz lesz a kisebb felbontásúak fájlmérete is"
Tehát ez a baj. Ha FHD-ből pl VGA-t csinálsz, de a bitrátához hozzá se nyúlsz, persze, hogy nem változik a fájl mérete. Pedig a Mbps el is mondja neked, hogy mekkora lesz a fájlméret.
Vagy ugyanez a helyzet fordított esetben, ha egy pocsék VGA-ból FHD méretűre konvertálom és a bitrátát is feljebb veszem. Kapok egy sok GB méretű videót, de jobb lesz attól a minőség? Hát nem. Amikor kisebb felbontást állítasz be, akkor kevesebb pixel lesz a videóban.
1920x1080 esetében összesen: 2 073 600 pixelből fog állni neked egy db képkocka. Ha pl 800x600, akkor mindössze: 480 000 db pixel. Sokkal sokkal ritkább pixel nagy minőségrombolást végez. Ennyi igazából.
Én úgy szoktam csinálni, hogy FHD videóm van mp4 típus, H.264 kódolással 2,5-3 Mbps. És jók a videóim.
A felvett FHD videók bitrátája eleve 30-33 Mbps között ingadozik, a 4K felvételeké pedig 48-50 Mbps között. A cél az lenne, hogy amikor átkonvertálom a 4K-t FHD-ra, akkor nyilván inkább jobb, mint rosszabb minőséget kapjak az eleve FHD-ban felvett videókhoz képest a 4K-ból FHD-re konvertált anyagokkal. A kérdés ennek fényében úgy szól, hogy vajon meddig lehet növelni a bitrátát, hogy annak értelme is legyen, mert plusz részletet hoz.
(Én is konvertálok néha 2-4 Mbps-re, amikor gyorsan meg akarok osztani valamit, de most a hosszú távú tárolás a cél. [Tudom, akkor lehetne egyenesen 4K-ban tárolni, de azt még sajnos nem mindenki kütyüi játsszák le.])
"4K-ban tárolni, de azt még sajnos nem mindenki kütyüi játsszák le"
Az FHD-t se játssza le minden eszköz még.
Amúgy milyen fájlformátumban rögzít a kamerád?
Azért a FHD-t már vígan lejátssza egy átlagos gép is (sőt egy gyengébb is, ha nagyobb a tömörítés mértéke), a 4K-t pedig még nem.
Egyébként mp4 videót vesz fel (H.264 kodek).
Csak ugyebár adott a 4K videó cirka 50 ezres bitrátával, és adott a FHD cirka 30 ezressel. A 4K mégiscsak a FHD négyszerese felbontásban, így azt az arany középutat kéne megtalálnom, ahogyan megéri konvertálni, azaz a minőség jobb lesz a szimplán FHD-ban felvett videókétől, ugyanakkor nem kell súlyos MB-okat fizetnem a már nem is észrevehető, sőt nem is létező minőségjavulásért.
De valószínűleg sajnos majd csak kísérletezgetéssel tudom kideríteni, hogyan konvertáljak. (Aminek jelenleg az szab gátat, hogy nem is 1920x1080 a laptopom kijelzője, csak 1600x900, így nem natív felbontásban nézve a videókat nem tudom úgysem megállapítani, milyen bitrátát állítsak be.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!