Debian jogosultságok. Miért "telt be a lemez"?
Van egy partíció fstab-al felcsatolva. (ext3 defaults 0 2)
Ezen belül egy mappa. Root joggal írható, olvasható, törölhető és módosítható. Másik felhasználó viszont nem tudja módosítani. Létrehozni, olvasni, törölni tud!
Jogok:
balukapitany@szerver:/root$ ls -ld /STORAGE
drwxrwxrwx 82 balukapitany gyakorlo 12288 febr 15 22:51 /STORAGE
balukapitany@szerver:/root$ ls -ld /STORAGE/gyakorlo_feladatok
drwxrwxrwx 2 balukapitany gyakorlo 4096 febr 16 01:58 /STORAGE/gyakorlo_feladatok
balukapitany@szerver:/root$ ls -ld /STORAGE/gyakorlo_feladatok/dd.txt
-rwxrwxrwx 1 balukapitany gyakorlo 0 febr 16 03:18 /STORAGE/gyakorlo_feladatok/dd.txt
(nem éles rendszer, tehát próbaképp adtam teljes jogot, de nem működik)
Ha meglévő fájlt akarok módosítani, akkor "Megtelt a lemez" hibaüzenetet kapok.
Lehet triviális a megoldás, de a jogok kezelésében még nem vagyok otthon. Köszönöm a segítséget!
Akkor ez lesz a baj. Amúgy igen, van hely, de nem olyan sok. Ezek szerint ez a baj.
root@zeusz-szerver:/home/angi# df -h /STORAGE
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda3 129G 123G 0 100% /STORAGE
[1]+ Kész ls -t
nem kellett törölnöm:
tune2fs -m 0 /dev/sda3
megoldottam úgy hogy nullára állítottam.
(egyébként lehet ebből problémám?)
100%, igen, tele van. A 6g különbség az pont az 5%.
`tune2fs -m 0 /dev/particio` paranccsal tudod kicentizni az összes helyet, de ezt csak indokolt esetben tedd meg. Pl. ha csak archiválásra használod, és pont ez a néhány % hiányzik a boldogsághoz.
A gyakorlatban erre azért van szükség, hogy bár az ext2/3/4 jó algoval dolgozik, de csodát ő sem tud tenni, és 95% fölötti tartalomnál nagyon széjjelfragmentálódik a partíció, és az írás/olvasás sebessége akár a felére is visszaeshet egyes file-oknál. Szóval ne birizgáld, jó ez a default takarék! Inkább törölj!
igazából samba megosztást csináltam és 3 szövegfájlnak kellett volna "ráférnie" :) de majd ürítek róla mert sok szemét van rajta és akkor helyreáll.
köszönöm a segítséget :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!