Excelben hogyan tudok dátumot csinálni a hetek és a napok sorszámából?
A következő problémára kellene nekem megoldás, de egyenlőre nem jövök rá sehogy sem.
egy vonalkód egy része tartalmaz egy kódszámot: pl 073 ez konkrétan nálunk a mai napot jelenti ( 7. hét 3. nap. ha 523 lenne az például az: 52. hét 3. nap.
Nekem ebből valahogy dátumot kellene csinálnom. szóval ha beolvasom a vonalkódból a 073-as számot azt szeretném ha a másik oszlopba ezt jelenítené meg: 2015.02.11
Fordítva egyszerű mert van rá függvény az excelben, de erre sehogy nem jövök rá.
Milyen megoldások létezhetnek?
Előre is köszönöm a segítséget!
Erre jutottam, teszteld azért:
=DÁTUM(ÉV(MA());1;(BAL(A1;2)-2)*7+JOBB(A1;1)+HÉT.NAPJA(DÁTUM(ÉV(MA());1;1))-1)
A1-ben van a kódszámod.
Röviden hogyan működik:
- a DÁTUM() függvény megkapja az aktuális évet
- hónapnak januárt
- napnak az év napjának sorszámát (hányadik nap az évben az adott nap)
Ez utóbbi a nehéz része a feladatnak:
- ha minden év hétfővel kezdődne, akkor (<hetek_száma> - 1) * 7 + <napok_száma> képlettel könnyen ki lehetne számolni
- viszont ez nincs mindig így (pontosabban nagyon ritkán van így)
- ezért ezt korrigálni kell azzal, hogy az adott év január 1-je mennyivel tér el hétfőtől:
> ehhez kell az, hogy január 1-je a hét hányadik napja (legyen x)
> 7-x+1 nap van tehát az 1. héten az adott évben
> az előző képletben 7-naposnak feltételeztem az első hetet is, ezért azt korrigálni kell a 7-x+1 értékkel (ki kell belőle vonni)
> ezt kicsit átalakítottam: (<hetek_száma> - 1) * 7 - 7 = (<hetek_száma> - 2) * 7
> a többi viszont megjelenik
Remélem, érthető volt, és remélem, jó a képlet.
Tökéletes!
köszönöm a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!