Hobbi szinten szeretnék űrhajókat, bútorokat tervezgetni. Milyen programmal érdemes próbálkozni?
Unalmas óráimban szeretnék tervezni 3d-s programmal. Találtam nem is egy programot, de vagy drága volt vagy olyan bonyolult, hogy nem igazodtam ki rajta. Lényegében bútorokat és űrhajókat szeretnék vele tervezgetni.
Ha valaki tud valami ilyen EGYSZERŰEN HASZNÁLHATÓ lehetőleg magyar nyelvet tartalmazó programot kérem írjon egyet.
Válaszokat előre is köszönöm
A Google Sketchup-nál nincs egyszerűbb, de ennek ellenére 1-2 óra gyakorlás után elég látványos siker érhető el vele.
Ellentétben a többi programmal, amellyel csak sok gyakorlás árán jutsz előre.
Ha már az idegbaj szóba jött, javaslom a FreeCAD vagy a BRL-CAD programoklat, amelyek egyébként szintén nagyon profi szoftverek, csak a faramuci CAD-es logikájuk nem éppen embernek való. De ha gépészeti illetve szakrajz szinten is modellezgetnél, jól jöhet.
A saját véleményem az, hogy ezeket a programokat szimultán is lehetne használnod. Mind a valóban könnyebben tanulható SketchUp, mind a CAD-programok modelljeit exportálhatod mondjuk .OBJ formátumba, és beolvashatod Blenderbe, ahol a kompzíciót, anyagokat, világítást utólag gatyába rázhatod, és nagyon mutatósan vizualizálhatod, akár animálhatod is. Én egyébként az egészet Blenderben csinálnám, de igaz, ami igaz, nem adja magát rögtön úgy, mint a SketchUp. További lehetőség a POV-Ray leírónyelv használata (esetleg a Moray szerkesztővel kombinálva), de ez egy eléggé sajátos, bár izgalmas út.
Mivel a fentiek mind ingyenesek, javaslom, hogy töltsd le, és próbálgasd végig őket.
Van még egy rahedli kisebb-nagyobb ingyenes szerkesztő, amelyek az efféle műszakibb jellegű modellezésre nem annyira alkalmasak, de részfeladatokra hasznosak lehetnek, mint például a Sculptris, MeshMixer, Art of Illusion, Wings3D, Anim8or, ZModeler, DAZ Studio, MakeHuman, stb.
A Blendert ajánlani egy kezdőnek ? Hát én nem tudom, de ti el szoktátok olvasni a kérdést ? Ráadásul a kérdező külön kiemelte hogy "EGYSZERŰEN HASZNÁLHATÓ" legyen.
Ez a programot csak az ajánlja, aki még sosem próbálta, csak itt a GyK.-en látta hogy mindenki a Blendert nyomjatja.
Aláírom hogy nagy tudású, meg minden, de ezzel kezdeni a modellezést az botorság.
Nincs a Blender egyszerű kezelésével semmi gond... ööö, amikor már az ember ismeri az alapokat. Szerintem onnantól kifejezetten kényelmes és egyszerű, mondhatni élvezetes a használata. De tanulás nélkül tényleg nem lehet megúszni, erre itt a kihagyhatatlan magyar segédanyag:
Ugyanezen az oldalon a legfrissebb magyarítás, bár őszintén szólva ez csak eleinte jelenthet mankót, később inkább kerékkötő, mivel minden oktatóanyag az angol terminusokat használja:
Annak ellenére, hogy könnyen beszélek a mittoménhány éves blenderezés után (pontosabban, annyira kézreállónak érzem, hogy már egyáltalán nem tudom elképzelni, milyennek látja, aki most fut neki először), én elsősorban a szintézis lehetősége miatt ajánlottam, tehát leginkább a kész modellek összekomponálására és méltó adjusztálására. Elismerem, hogy ez sem a legszimplább feladat, de ezen a téren a SketchUp már nem ér fel vele, nem is erre való.
@tabaki
"a faramuci CAD-es logikájuk nem éppen embernek való"
Hát ez is elég szubjektív, én pl. több évnyi 3D CAD után iszonyúan idegennek és logikátlannak találok bármilyen "sima" modellező szoftvert, pedig szeretnék megtanulni készségszinten egy ilyet is. Többször próbáltam, aztán valahogy mindig visszatértem a jó kis logikus CAD-hez:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!