Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Mi a véleményetek a Debian ról?

Mi a véleményetek a Debian ról?

Figyelt kérdés

2015. febr. 5. 14:19
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Köszi, most már 100 h kipróbálom, viszont leírnád nekem ezeket a repositorykat? Tnx ( ha jól tudom /etc/apt/sources.list- be kell bemásolni őket)
2015. febr. 5. 16:27
 12/17 A kérdező kommentje:
(#8)
2015. febr. 5. 16:28
 13/17 anonim ***** válasza:

Praktikusabb külön file-onként a /etc/apt/sources.list.d -ben létrehozni őket. Jobban átlátható, kezelhető, másolható.

Pl.

echo "deb [link] wheezy-backports main contrib non-free" > /etc/apt/sources.list.d/backports.list

Aztán egy apt-get update, és kész is. Ja, a lista file kiterjesztése mindig .list legyen, így szereti.

Van még a javasolt update-ek, ami ugyancsak default nem állít be a telepítő, de hasznos:

echo "deb [link] wheezy-proposed-updates main contrib non-free" > /etc/apt/sources.list.d/propupdate.list

Innen inkább az echo-zást kihagyom, csak leírom, hogy még miket használok a gyakorlatban...

deb [link] wheezy-updates main contrib non-free

deb [link] wheezy main non-free

deb [link] wheezy-backports main

deb [link] wheezy contrib

deb [link] ./

^ ez utóbbi egy klafa csomag: a windows-os silverlight plugin működik linuxos böngészőben méghozzá úgy, hogy a háttérbe hív egy wine-t. Lehet vele rtlklubot, egyebeket nézni, amiért mindenki sírni szokott, h nem megy. Mivel nem gpl, nem debian része, dehát erre vannak a külön repok.

Én pl. laptopon specko patch-elt kernelt használok, ez innen jön:

deb [link] sid main future past

torból is jó a friss:

deb [link] wheezy main

deb [link] wheezy main

^ erre te is rájössz, mi ez :->

Innen pl. mindig a legújabb java jön:

deb [link] debs all

Egyelőre így ennyi. De gugliba beírva, hogy debian repository, több százat találhatsz. Persze a te tiszted eldönteni, h melyik vérpistike14 repoja, és melyik komoly. Mondjuk szerencse, hogy kevés vérpistike csinál saját debian repot. :->

Lehet, hogy ez macerának tűnik elsőre, hogy plusz odakopizol 10 sort, dehát ez semmi ahhoz képest, ha windows-ra 10 programot töltesz le 10 külön helyről, aztán végigvereked magadat a sok next-next-okén.

apt-get update && apt-get dist-upgrade , és akkor minden repoból egy parancsra frissül minden. Nem kell külön flash-t, javat, firefox-ot, virtualbox-od, kutyafarkát külön-külön frissíteni. Ez a csomagkezelő, azaz Debian power. :->

2015. febr. 5. 16:57
 14/17 anonim ***** válasza:

Ja, még az operát kihagytam:

deb [link] stable non-free

deb [link] stable non-free

Sokan nem is tudják, hogy a virtualbox mellett az opera is annyira rendes, hogy saját debian repot tart fent a kényelmes usereknek. :->

2015. febr. 5. 17:02
 15/17 anonim ***** válasza:

Ja, mégegyet kihagytam: az új debian a gnome2-től a gnome3-ra tért át, ami nem csak nekem tetszik se design-ilag, se az, hogy eszi a ramot, ezért a gnome2-őt mate néven leforkolták. Ez nekem innen van:

deb [link] wheezy main

100%-ban kompatibilis a gnome2-vel. Én ezt szeretem, de innen már ízlés kérdése, hogy kinek mi a klafa grafikus felület.

2015. febr. 5. 17:07
 16/17 anonim ***** válasza:

Ja, ha a chrome a szerelmed, az sem gond. Google gondolt rád is:

deb [link] stable main

2015. febr. 5. 17:55
 17/17 A kérdező kommentje:
Fölraktam és sikerült beállítanom a sources.list-et is (bár először pubkey problémákat jelzett, de páratlan szaktudásommal (és google barátunk segítségével) végülis sikerült:) ). Most tökéletesen megy, abszolút meg vagyok vele elégedve, az eddíg használtaknál ezerszer jobb. Köszi a segítséget:)
2015. febr. 11. 20:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!