Mi a véleményetek a Debian ról?
Praktikusabb külön file-onként a /etc/apt/sources.list.d -ben létrehozni őket. Jobban átlátható, kezelhető, másolható.
Pl.
echo "deb [link] wheezy-backports main contrib non-free" > /etc/apt/sources.list.d/backports.list
Aztán egy apt-get update, és kész is. Ja, a lista file kiterjesztése mindig .list legyen, így szereti.
Van még a javasolt update-ek, ami ugyancsak default nem állít be a telepítő, de hasznos:
echo "deb [link] wheezy-proposed-updates main contrib non-free" > /etc/apt/sources.list.d/propupdate.list
Innen inkább az echo-zást kihagyom, csak leírom, hogy még miket használok a gyakorlatban...
deb [link] wheezy-updates main contrib non-free
deb [link] wheezy main non-free
deb [link] wheezy-backports main
deb [link] wheezy contrib
deb [link] ./
^ ez utóbbi egy klafa csomag: a windows-os silverlight plugin működik linuxos böngészőben méghozzá úgy, hogy a háttérbe hív egy wine-t. Lehet vele rtlklubot, egyebeket nézni, amiért mindenki sírni szokott, h nem megy. Mivel nem gpl, nem debian része, dehát erre vannak a külön repok.
Én pl. laptopon specko patch-elt kernelt használok, ez innen jön:
deb [link] sid main future past
torból is jó a friss:
deb [link] wheezy main
deb [link] wheezy main
^ erre te is rájössz, mi ez :->
Innen pl. mindig a legújabb java jön:
deb [link] debs all
Egyelőre így ennyi. De gugliba beírva, hogy debian repository, több százat találhatsz. Persze a te tiszted eldönteni, h melyik vérpistike14 repoja, és melyik komoly. Mondjuk szerencse, hogy kevés vérpistike csinál saját debian repot. :->
Lehet, hogy ez macerának tűnik elsőre, hogy plusz odakopizol 10 sort, dehát ez semmi ahhoz képest, ha windows-ra 10 programot töltesz le 10 külön helyről, aztán végigvereked magadat a sok next-next-okén.
apt-get update && apt-get dist-upgrade , és akkor minden repoból egy parancsra frissül minden. Nem kell külön flash-t, javat, firefox-ot, virtualbox-od, kutyafarkát külön-külön frissíteni. Ez a csomagkezelő, azaz Debian power. :->
Ja, mégegyet kihagytam: az új debian a gnome2-től a gnome3-ra tért át, ami nem csak nekem tetszik se design-ilag, se az, hogy eszi a ramot, ezért a gnome2-őt mate néven leforkolták. Ez nekem innen van:
deb [link] wheezy main
100%-ban kompatibilis a gnome2-vel. Én ezt szeretem, de innen már ízlés kérdése, hogy kinek mi a klafa grafikus felület.
Ja, ha a chrome a szerelmed, az sem gond. Google gondolt rád is:
deb [link] stable main
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!