Ez hogy kell Excelben kiszamolni?
Van egy tablazat, benne gyumolcsok neveivel, beszerzesi araival, lebontava havi eladasokkal es a vegen osszesitett eladasokkal. Nekem a teljes bevetelt kellene kiszamolnom a havi eladasok es a gyumolcs beszeerzesi arai alapjan.
Melyik funkcioval tudom ezt megtenni es hogyan?
Kicsit belekeveredtem írás közben abba amit mondani akartam.
Szóval: Gyümölcsnek van egy eladási ára és egy eladott darabszáma.
Bevétel= (eladási ár*eladott darabszám)-beszerzési ár.
Ehhez viszonyítva kelleni fog neked egy szum függvény, amivel összeadod a Bevételt és megkapod a Teljes Bevételt.
Ugye a gyümölcsök nem egységáron vannak, így amit először írtam csak akkor lenne jó, ha csinálsz egy segédoszlopot.
És természetesen:
Bevétel= (eladási ár*eladott darabszám)-beszerzési ár * beszerzett darab.
Ezt nem írtam oda.
Koszi, hogy segitesz, de en is belezavarodtam.
Szoval, ugy vannak az oszlopok, hogy gyumolcsok nevei, gyumolcsok ara, honapokra lebontva a gyumolcsok eladasa, teljes eladas, es nekem a teljes bevetel kell.
Ugye a lebontott honapok nem szamitanak, mert az eladasok mar ossze vannak adva, szoval a teljes bevetel kell a teljes eladas es a gyumolcsok araibol.
Es a problema az, hogy fogalmam sincs, azt pontosan melyik eszkozzel es hogy kell kiszamolni, mert meg "kicsi" voltam amikor tanultuk suliban es elfelejtettem.
Ezt nem eszközzel kell, ilyenre nincs beépített függvény.
"Hogy tudok az arbol es a teljes eladasbol a teljes bevetelig eljutni? "
Ezt írtam le:
Bevétel= (teljes eladott darabszám * Eladási ár) - (Teljes eladott darabszám*beszerzési ár)
Ezt megcsinálod:
Első sorban ami pl az alma.
Eladtak 2 darabot 150 Ft-ért =300 Ft - (2 darabot vettek a beszerzési árért ami legyen 50 Ft tehát -100 Ft)
300-100=200 Ft ezt megkaptad egy teljesen új oszlopban amit te hozol létre. A neve legyen: Bevétel gyümölcsönként.
Végül: Teljes bevétel = Szumma függvény zárójeles részbe pedig Bevétel gyümölcsönként kezdeti cellaszáma tart a Bevétel gyümölcsönként utolsó cellaszámig.
Így kapott meg azt, hogy mennyi a bevételed az összes eladott gyümölcsből amiből lejön a beszerzési árad.
Én meg amúgy abba zavarodtam meg, hogy nem nagyon értem, hogy némelyik oszlop milyen adatokat tartalmaz(hat).
Ebben az esetben a Teljes bevétel gyümölcsökre van lebontva, tehát nincs is beszerzési ár.
Price of Product mint az adott termék ára ezt kell megszoroznod a Total Sales ami a teljes eladás. Tehát A I4-es cellába beírod azt, hogy =(B4*G4) így megkapod azt, hogy 2278 darab * 0,15 euró gondolom = 341,7 euró a bevételed.
Ez a bevétel amit te kerestél, ez a gyümölcsönkénti leosztás amit le is írtam, csak én a teljes bevételre gondoltam.
Ugye Ha nincs beszerzési árad akkor nem tudod kiszámolni a konkrét bevételt.
Koszonom szepen, hogy segitettel igy mar sikerult megcsinalnom. Fogalmam sem volt rola, hogy mit hova irjak be, de igy mar megvan. :)
Az lenne meg a kerdesem, hogy van erre valami fuggveny ami ezt kiszamolja?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!