Milyen kép- videó katalogizálót javasoltok, újratelepítés után is működő címkézésre?
Régen én is használtam Where Is It-et, de leszoktam róla, már nem is nagyon emlékszem rá. Úgy látom, hogy lassan egy éve frissült utoljára, ami nem túl jó jel. Számomra az is negatívum egy szoftvernél, ha egyáltalán nincs Macre, csak Windowsra.
Én a NeoFindert (korábbi nevén CDfinder) használom, ami csak Macre van, de egy külön fejlesztő csapat más néven megcsinálta Windows-ra is, így a katalógus fájlok átjárhatóak a két rendszer között.
A Windows változat neve abeMeda (korábbi nevén CDwinder):
Attól függ, hogy mit és hogyan szeretnél a katalógussal csinálni, a Lightroom is elég sok mindent tud ezen a területen, bár én katalógusként egyáltalán nem szeretem használni..
A NeoFinder (Mac) abeMeda (Win) katalógus fájlokban tárolja az adataidat, általában meghajtónként egy katalógus. Ezeket a katalógus fájlokat egy a beállításoknál általad megadott (vagy ugye a gyárilag beállított) mappában tartja. Innen bárhova kimásolhatod őket és persze meg is változtathatod, hogy honnan dolgozzon.
Újratelepítés előtt le kell menteni a katalógus fájlokat, aztán visszatelepíteni, de kényelmesen tudod használni őket.
Nekem pl van egy csomó háttértáram, azokon tartom a fényképeimet, amikből egy csomó katalógus készült, így már a katalógusok is sok helyet foglalnak, úgyhogy azokat sem tartom mindet a gépen, csak a leggyakrabban használtakat, a többi meg egy külső vinyón van, amit csak akkor dugom rá a gépre, ha valamit a teljes archívumban kell keresnem, mert a gyakrabban használt katalógusokban nem találom.
Sőt a mobil alkalmazásuk is hasonló elven működik, rátöltöd a katalógus fájlokat, amiket használni akarsz vele és azokban tud keresni, ha nem akarsz minden katalógust a mobil eszközön, akkor nem teszel mindent rá.
Úgy tudom, hogy ugyanezt a Lightroom is tudja kb. hasonló módon, de annak nem ismerem annyira a katalógus rendszerét.
Emlékeim szerint a Where Is It is kb hasonlóan működött, mikor utoljára használtam, de nem vagyok benne teljesen biztos.
A Sony programját egyáltalán nem ismerem.
Egyébként szerintem mindegyikből van ingyen kipróbálható verzió, úgyhogy össze is tudod őket hasonlítani, hogy melyik felel meg legjobban az ízlésednek. A Lightroom és a Where Is It próbaverziója időkorlátos, a NeoFinder/abeMeda viszont úgy tudom, hogy bármeddig használható, csak azt korlátozza a próbeverzió, hogy nem tudsz 10-nél több katalógust kezelni. Ha ennél kevesebb is elég (pl. pár külső vinyóhoz), akkor akár teljesen ingyen is korlátlan ideig tudod használni de a teljes verziója se olyan drága egyiknek sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!