Kezdő linux-os vagyok, pár ubuntu-s kérdés?
Ma telepítettem/használtam elsőnek linux-ot, azon belül is az ubuntu 9.04-et.
Lenne pár kérdésem, kezdem is:
1. A gyári torrent kliens (Transmission vagy mi) "megbízható"?
Tehát tölt le/fel rendesen, a trackernek jól elküldi az adatokat, stb.
2. Amit kihoz telepítés után (Rendszer->Adminisztráció->Frissítéskezelő) ott van jó sok program, amit kérdezi, hogy telepítek-e.
Van pár, ami tudom, hogy mi akar lenni (mozilal, gimp,stb.), de van pár, ami érthetetlen számomra (libcups, acpid, apport, stb.).
Tehát a kérdés: érdemes-e felrakni itt mindent, vagy van pár, ami majd belassítja a gépet/ront rajta?
3. Hogyan kell telepíteni programokat vagy bármit?
1. Igen, de ha mégsem tetszene, akkor Deluge.
2. Az neked mind telepítve van, csak van hozzá elérhető frissítés, azt kérdezi frissíted -e őket. (Válasz igen)
3. Frissítéskezelő alatt néhány sorral a menüben találod a Synaptic csomagkezelőt. Abban választhatod ki, amit telepíteni akarsz. Megkeresi, letölti, telepíti függőségeivel együtt.
1. - Én is inkább a Ktorrentet preferálom
2. - Ne telepits fölöslegesen programokat, csak amire tényleg szükséged van, viszont ki se törölj olyanokat amiket nem ismersz, mert érhetnek meglepetések. Egyébként minden csomagról van rövid leirás, ajánlom elolvasni.
3 - Synaptic vagy aptitude
Akkor Ktorrent-et kipróbálom, köszi, de még elakadtam egy helyen.
Most épp telepíteni próbáltam, firefox 3.6-ot, letöltöttem, fájl neve: firefox-3.6.tar.bz2
Próbáltam a Synaptic-kal telepíteni így:
Fájl->Letöltött csomagok hozzáadása (vagy valami hasonló), láttam is ott az FF-et, de szürke volt, nem aktív, nem bírtam telepíteni.
Mit rontottam el, hogyan kéne tovább?
És még egy kérdés ami most ugrott be:
Milyen billentyűkombinációval lehet a taskok között váltani?
Lehet nem task a neve, de valami t betűs, magyar ubuntu-n munkaterület néven van.
Na most megpróbáltam letölteni ktorrent-et, honlapon láttam ilyet, hogy KDE3 és KDE4 verzió letöltése.
Ubuntu 9.04-re milyet kell letölteni itt, meg hogyha máshol kérdezné valamilyen honlap?
16:52-es kérdésemre már megtudtam a választ.
De ezt a KDE3/4-et még mindig nem tudom, KDE4-es ktorrent-et szedtem, működik is, de akkor KDE3-as el sem indulna, vagy általában KDE4 is van mindenből?
Kézzel csomagokat letölteni nem igazán kezdőnek való. Ha kézzel telepítesz valamit, a csomagkezelő nem tud róla és a függőségeit sem kezeli. Mivel Firefox már telepítve van, nem kell ismét telepíteni. Frissítését bízd a frissítéskezelőre.
Ubuntu a Gnome környezetet használja, KDE a Kubuntu-ban van beleépítve. Viszont telepítve vannak bizonyos KDE könyvtárak, hogy KDE-re szánt alkalmazások futtathatók legyenek. Hogy melyik verzió? Synapticban rákeresel, megtudod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!