Pénz címletezésben kellene segíteni (Excel). Tanárom adta fel házi feladatnak, de nem magyarázta el. Valaki segítene benne?
Úgy kell kinéznie , hogy pl: 1111(címletezendő) legkevesebb hány címletből lehet kiadni = 1 ezres 1 százas 1 tízes 1 egyes , de csak egész számokra kell működnie.
Annyit segített , hogy 1db függvénnyel vagy 1db függvény + 1db művelettel kell megoldani a feladatott.
Valaki tudna benne segíteni??
Előre köszönöm a válaszokat!
Szia.
A függvénynek talán az egészrész függvény (INT) illetve a maradék (MARADÉK) függvény.
Műveletnek pediglen talán a kivonás és a szorzás és osztás (Mivel ahhoz, hogy a 100-okat megkapd, ki kell vonni az eredeti számból az ezresek értékét - ehhez vagy a kivonnás vagy a maradék függvény).
Pl.
Ezresek : INT (A1/1000)
És itt áll meg a tudomány, mivel a százasok illetve a tizesek meghatározásához már nem elég egy függvény és egy müvelet mert vagy két függvény és több művelet kell:
Százasok: INT((A1-B1*1000)/100) vagy =INT(MARADÉK(A1;1000)/100)
Tizes : INT(MARADÉK(A1;100)/10)
Egyes : MARADÉK(A1;10)
Sok sikert.
Üdv.
1. válaszoló : Igen , azok a címletek.
2. válaszoló : Nem működik sajnos ....
Ez kábé olyan mint a mekkora utat tesznek meg a dugattyúk a kocsiban 10 kilóméter alatt reklám...
Hány hengeres a motor ?:?
Egyébként meg 10 kilométert xD
Hacsak nem lovaskocsival mennek..
Roppant egyszerű: Össze kell adni a számjegyeit a számnak :)
Na, eddig volt egyszerű. Innentő találtam egy ilyet:
=SUM(VALUE(MID(A10,ROW(A1:OFFSET(A1,LEN(A10)-1,0)),1)))
ami testvérek között is 6 függvény egymásba ágyazva, ugyanakkor késő van, és biztos lesz valaki, aki hamarabb talál egyszerűbb megoldást, mint én.
Na, megvan.
Az első sorba beírtam (A1 kezdéssel), hogy
Címletek: 20000 10000 5000 2000 1000 500 200 100 50 20 10 50
A B1-be be kell írni az összeget, amit szét kell osztogatni, és a B2-be (a 20000 alá) azt írtam, hogy =CSONK(A2/B1), ez kiszámolja, hogy a 16872-ben mondjuk 0,8436-szor van meg, de lecsapja a tizedesvessző után a maradékot, és hallelúja, 0. Na, innentől kell fokozni, C2-be ezt írtam: =CSONK((A2-B1*B2)/C1)
Ez kivonja az eredeti összegből a húszezressel kiadható összeget, és megnézi, hogy hány tízezres jön ki a maradékból.
A C3 (ez már az 5000) eggyel hosszabb: =CSONK((A2-B2*B1-C2*C1)/D1)
Ez már nem csak a húszezressel, de a tízezressel kiadható összeget is levonja, mielőtt elosztja.
Ebben a szellemben kell fokozni,
=CSONK((A2-B2*B1-C2*C1-D2*D1)/E1)
=CSONK((A2-B2*B1-C2*C1-D2*D1-E2*E1)/F1)
=CSONK((A2-B2*B1-C2*C1-D2*D1-E2*E1-F2*F1)/F1)
satöbbi.
A végén az N2-be csinálhatsz egy sumot B2-től M2-ig, ami összeszámolja neked, hogy hány címlet.
De szerintem valamit félreértettél, ilyen igazságtalanul bonyolult házit nem kaphattál, még akkor sem, ha csak 1 függvény és 3 művelet volt benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!