Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Melyik a legjobb Linux szerű...

Melyik a legjobb Linux szerű OP. Rendszer és melyik fájlrendszert ajánljátok hozzá?

Figyelt kérdés

Úgy értem , hogy Linux szerű mint pl: Unix vagy Ubuntu stb.

És ha feltelepítem a Linux-t az Xp-mre akkor elvesznek az adatok amik eddig voltak? A programok, képek , zenék stb?

Meglehet oldani, hogy megmaradjanak a fájljaim?

2010. jan. 29. 22:51
 1/10 czibles ***** válasza:

kicsit kevered a dolgokat.

a linux disztribúciók az unix szerűek és nem forditva.

az ubuntu, suse, uhu és a többi... pedig linux disztribúciók.

én csak az ubunturól tudok amit fel tudsz telepíteni XPből és úgymond önálló oprendszerként fog működni. de jobban jársz, ha egy új particióra telepíted. ext4 a legújabb fáljrendszer, szerintem ezt használd.

2010. jan. 29. 23:05
 2/10 A kérdező kommentje:
köszönöm a választ
2010. jan. 29. 23:06
 3/10 A kérdező kommentje:
de akkor megmaradnak a fájljaim igaz?
2010. jan. 29. 23:10
 4/10 anonim ***** válasza:

Kell csinálni egy új partíciót, és akkor igen.

Amúgy ubuntu a legfelhasználóbarátabb, így azt ajánlom.

Vagy esetleg most a Linux Mint ami kezd egyre ismertebb lenni.

Ubuntu alapú, tehát az is elég felhasználóbarát, csak még van benne pár extra.

2010. jan. 29. 23:17
 5/10 A kérdező kommentje:
és melyik a legbiztonságosabb ? én azt olvastam, hogy az Ubuntu, de azok az extrák érdekelnének a Linux-nál ,1-2-t szívesen meghallgatnék
2010. jan. 29. 23:20
 6/10 anonim ***** válasza:

Hát a kérdés így eléggé zagyvaságnak hangzik, de vegyük sorban.

A UNIX nagygépes operációs rendszer a 80-as évekből.

A Linux egy nyílt forráskódú PCkre írt UNIX klón.

Az Ubuntu egy distribúció. Linux rendszermag + csomó felhasználói szoftver működő rendszerré összegyúrva.

Nincs legjobb, szigorúan véve a Linux csak a kernel (rendszermag), az pedig azonos. Disztribúciók a hozzácsomagolt szoftverekben különböznek. Hogy melyik a jobb, attól függ mire akarod használni. Kezdőknek (és sokszor haladóknak is) Ubuntut szokták ajánlani.

A linux sokféle fájlrendszert támogat és képes használni. Leginkább saját fájlrendszerén (ext3) szeret lakni.

XPre telepíteni? Ugyan lehet, de elég szerencsétlen és nyakatekert megoldás. Külön partíciő(k)ra célszerű rakni. Ha csak kipróbálni akarod, lehetséges CDról és memóriából futó rendszert indítani például az Ubuntu telepítő lemezéről. Ebben az esetben semmilyen változás nem történik a gépeden.

Ha telepítés közben nem baltázol el semmit, a fájljaid érintetlenek maradnak. De az óvatosság (esetleg backup) sosem árt. Ha mindent jól csináltál utána megválaszthatod melyik oprendszert akarod indítani.

2010. jan. 29. 23:21
 7/10 anonim ***** válasza:

"és melyik a legbiztonságosabb ?"

Mit értesz biztonság alatt. Az a rendszer biztonságos, ami karban van tartva, nem teszed ki veszélyes helyzeteknek.

"de azok az extrák érdekelnének a Linux-nál ,1-2-t szívesen meghallgatnék"

Milyen extrákra gondolsz? Ha valamilyen szoftverre, az általában nem csak egy distribúcióhoz kötődik, feltelepítheted bármelyikre.

2010. jan. 29. 23:33
 8/10 anonim ***** válasza:

1-2-höz már alapból "adnak" ezt-azt, de utólag is le tudod tölteni.

Pl. Ubuntu-n alapból van firefox, gimp, openoffice, torrent kliens, de ha valamit hiányolsz akkor letöltöd.

És nagyjából az összes linux biztonságos, vírusmentes, vírusirtó sem kell rá.

2010. jan. 30. 00:57
 9/10 anonim ***** válasza:

Amúgy itt van pár disztribúció, válaszd ki melyik tetszik neked:

[link]

2010. jan. 30. 00:59
 10/10 anonim ***** válasza:
Szerintem az OpenSuse-n is érdemes gondolkodni. Az, hogy mit kapsz a rendszerrel, nagyrészt a telepítő méretétől függ. Nyilván 2GB-ba több dolog fér, mint 700MB-ba. A Linux telepítők le tudják vágni a Windows partíciók végét, de előtte célszerű töredezettség-mentesíteni, és a fontos dolgokat a biztonság kedvéért elmenteni. Nézegess magyar nyelvű linuxos oldalakat, rengeteg hasznos tanács van.
2010. jan. 30. 13:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!