Excel egy kis bonyolítással megfűszerezve, megoldónak megy a pacsi (? )
Van egy adatrészlegem (A1:F12), és abban soronként vannak bizonyos számok. Az (A13:F13) részlegbe oszloposan kéne összeadnom az A13-ba az A oszlopot, a B oszlopba a B oszlopot, stb.
A problémám ott van, hogy az F mezőben karakterek vannak, és ha az egyik F cellában az 'Igaz' szó van, akkor az A oszlopban abba kéne hagyni az összeszámolást, tehát csak addig kell összeadni.
Pl. ha az F7-ben igaz van, akkor az A13-ba csak A1-től A7-ig kellene összeadni, ezt nem tudom, hogy hogyan kéne megoldanom :)
Szia.
Hát ilyet szerintem csak Visual Basiccel lehet elkésziteni. Egy ciklus az első igaz találatig, és kész.
Van még a SZUMHA függvény ami akkor lenne jó, ha az első igaz után csak igazak lennének, ebben az esetben jól müködne.
Esetlegesen még szóba jöhet az INDEX, FKERES fügvények kombinációja, de az sem lesz egyszerű.
Sok sikert.
Üdv.
Szia.
Ha megvan a sorszám (1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12) valamelyik oszlopban akkor a következőket lehet használni kiindulásként :
1. Fkeressel megkeresed az első IGAZ találatod (F oszlop Igaz/Hamis, G oszlop Sorszámok) : =FKERES(IGAZ;F1:G12;2;HAMIS)
2. Most a fenti számot felhasználod az indirekt függvényben a szummázásra : =SZUM(A1:INDIREKT("A"&A15-1)) ahol A15-ben az Fkeres eredménye.
Vagy az egész összegyurva egyben :
=SZUM(A1:INDIREKT("A"&FKERES(IGAZ;F1:G12;2;HAMIS)-1))
Még ki kell egésziteni egy HA függvénnyel, mivel ha nincs a keresett oszlopban IGAZ érték, akkor nem jól müködik. (Vagy az utolsó sorba - 13 sor - tenni egy IGAZ szót).
Sok sikert
Üdv.
szia :)
Kicsit gondban vagyok, először is inkább kettészedtem, jóljön a mellékszámítás, tehát fkeres-sel megkerestem az első Igaz találtatot:
=FKERES(IGAZ;F2:G12;2;HAMIS)
(Az első sort/oszlopot nem nézzük, ott megnevezések vannak, mondjuk azt nem írtam. )
Viszont az utánalévő már nem világos, és nem is működik, ebből az indirekt függvényből nem értek semmit :/
Bingo!! :)
=SZUM(B1:INDIREKT("B"&B12+1))
A fő gond az az volt, hogy -1et írtál +1 helyett.
Köszönök minden segítséget, ment a fel :)
Szia.
A -1 azért kell mert ha szépen sorban vannak az adatok 1-12-ig akkor az FKERES az IGAZ találat osrszámát adja vissza, Nem tudom hogy az IGAZ sort még hozzá kell-e adatni az eredményhez vagy nem.
Tehát ha az FKERES 5-ot ad vissza, akkor az nekem azt jelenti, hogy össze kell adni az A1-től az A4-es celláig az adatokat (azt nem tudom,hogy az A5-ös cellának benne kell még lenni az összeadásban vagy nem).
Tehát az FKERES álltal adott eredményből ki kell vonni egyet ezért a minusz 1.
A példánál maradva (FKERES eredménye 5) :
Ha az IGAZ sor előttig kell az értékeket összeadni akkor B12-1 SUM(B1:B4)
Ha az igaz sor is kell bele akkor semmi csak simán B12 SUM(B1:B5)
Ha viszont az IGAZ sort követő elsős orig kell akkor van a B12+1 SUM(B1:B6)
Sok sikert.
Üdv.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!