Melyik böngésző fogyasztja a legkevesebb ramot?
Régi Opera / Firefox, de ezek nem tudják az új dolgokat. (CSS3-HTML5)
IE még viszonylag keveset mert egy része a rendszerhez tartozik, és így nem szembetűnő.
De alapon minden mai böngésző nagyjából ugyan annyit használ.
Kiegészítők mennyisége viszont jelentősen megnöveli.
Operánál, a legkevésbé, de sok kiegészítő nem érhető el, vagy csak nehezen.
Firefox is viszonylag jól beosztja a kiegészítők terén a memóriát, de kevésbé hatékony a RAM kezelése, és időnként nem árt újra indítani, mert elpazarolja.
Chrome borzalmas a kiegészítők és RAM használat terén,
sok kiegészítővel akár 1-2GB RAM -ot us elpusztíthat és még semmit nem nyitottál meg,
DE alap böngészés tekintetében jól kezeli, és nem pazarolja el.
IE meg mint írtam, a legjobb (látszólag), de RAM kiegészítők terén borzalmas, alig pár használható van.
Tehát akkor összességében a Firefox-szal járnék a legjobban?
Mert én is észrevettem, hogy a Chrome nagyon sokat lefoglal, pedig alig van pár oldal megnyitva.
Én is firefoxot használok, lehetőleg nem a legfrissebbet, hanem egy korábbi ESR változatot (pl. 17 ESR).
A legfrissebb visz be leghamarabb a gödörbe.
Valamelyik régebbi verziónál a memóriaszivárgás miatt nem érdemes. Azóta ezt kijavították. Kiegészítők nagymértékben megnövelik a memóriahasználatot. Adblock és noscript főleg. Egyszóval azok amik aktív kiegészítők, azoknak van szükségük a memóriára leginkább. Adblocknál figyeltem meg hogy egésznapos használat után többet fogyaszt mint maga a firefox. Nem segít ha kikapcsolja az ember, csak az újraindítás. Esetleges speciális beéllítások lehetővé teszik a memóriafogyasztás minimalizálását is, pl oldalak a memóriában a gyors vissza miatt. Minden ami memóriában van az gyors, így ha a gyors visszát minimalizálod, lassabban tölti vissza az oldalakat, de nem eszik annyi memóriát. Kevés memória esetén a lemezgyorsítótár használatát kell erőltetni (nagyobb méret) esetleg a fizikai memória használatot kissebbre venni. Az még mindig jobb mintha teljesen elfogy a szabad memória mert akkor befagy. Memória méretét csökkenteni nem szerencsés lassuláshoz vezet, de optimális érték meghatározásával jelentősen javulhat a memóriakezelés. Bővítményeknél meg csak ami szükséges.
Firefox 32.0.2
Adblock kezdeti memóriahasználat 1.36MB
Pár perc után 10.60MB:
egy napos használat után újraindítás nélkül jelentősen megnő. Utóbbi verziókban sokat javult a firefox memóriakezelése.
tipp a firefox alkalamzások kiiratására a memóriából kis méretben (swap memoria).
Címsorba about:config (speciális beállítások)
jobbklikk új-> logikai
név: config.trim_on_minimize
értéke: true
előfordulhat (nem tapasztaltam) hogy ettől lessabban "ébred" akkor visszaállítással törölhető a beállítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!