Linux telepítése? (többi lent)
Sziasztok!
Windows 8.1 mellé szeretnék Elementary OS-t felrakni. A kérdésem, hogy sok telepítős videóban csinálnak külön home, root, swap, stb partíciót. Ezekre feltétlen szükség van? Nem elég csak egy swap meg a fő partíció? Vagy ennek ugyanaz a lényege, mint amikor windows-nál csinál az ember egy rendszer partíciót, meg egy személyes fájlok partíciót?
Személyes fájlok partícióm amúgy is van, szóval azt Linux alól is elérném, így elég nekem egy root meg egy swap?
Swap-ból mennyi ajánlott 8GB RAM mellé?
Elnézést a sok kérdésért, de most nagyon kíváncsi vagyok :D
Előre is köszönöm a válaszokat!
A külön partíciók azért jók, mert tudsz rájuk más és más fájlrendszert tenni, illetve tudod más és más mount opciókkal mountolni őket (pl read only).
Amúgy lehet egyben az egész, még swap sem muszáj (de az jól jön néha azért, de lehet fájlba is swappeltetni).
Ha lapos, akkor a hibernálás miatt érdemes akkora swap, hogy a memória beleférjen. Egyébként én fél gigával nyomom, de már elég régen csúszott oda valami is.
A home külön partícióra nem szükséges, de ha gyakran váltogatsz disztrót, érdemes, hogy a beállításaid ne vesszenek el. A /root célszerűen menjen külön partícióra, mert az adminnak mindenképpen kell a mozgástér, ami nem adatik meg, ha a saját könyvtárának a helye is betelt.
Maga a home nem egyezik a wines személyes fájlok partícióval, már felépítésében sem.
Swap használatot érdemes is lecsökkenteni ennyi memória mellett, mert gyorsabb lesz a géped, ha nem csereberéli folyton a HDD-re a hülyeségeit.
Ezzel a paranccsal lecsökkentheted a "swappiness"-t amennyire akarod (0 és 100 közt), nekem 1-en van 4 GB memóriával és semmi kínja nincs. Ekkor a memóriatartalom 1%-át fogja kiswappolva tartani.
sudo bash -c "echo 'vm.swappiness = 15' >> /etc/sysctl.conf
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!