Mivel tudnám elindítani a Linuxot?
Sziasztok,
2 op. rendszer van a gépemen, Win7 és LinuxMint. Úgy lett telepítve, ahogy azt kell, elsőnek a win aztán a linux.
Konkrétan nekem is ez a gondom, mint a linkben .Amit linkeltem, ott nekem elég nyersen fogalmaznak, nem értem pontosan mit kell csinálni.
Amikor telepítve lett a gép,akkor próbálták feltenni a GRUB-ot, de nem sikerült, csak CD-ről tudtak Linuxot indítani.
Kinyírni az op.rendszeremet meg nem szeretném,mert kellene tanuláshoz és most pénz sincs újrarakni.
Grub 2-ről meg hallottam vegyeset, volt akinek elszállt minden...
Egyébként lehet ,hogy azért nem működik a rendszerbetöltő menü, mert tört a Windows ? Inkább várjak ,ameddig spórolok win7-re ?
Ezt a GRUB-ot pendrive-ra vagy CD-re érdemes ? Ha pendrive-ra akkor hogyan formázzam le ? Ha CD, akkor milyen progival érdemes kiírni és bootolható lemezként írjam ki?
Ha kérdés van ezzel kapcsolatba,írjátok meg.Köszönöm
Szia indítsd el az ubuntut dvd-ről válaszd majd ezt az opciót: ubuntu kipróbálása telepítés nélkül, de az ellöte a bal oldalsávba jelöld ki a magyar nyelvet. És telepítsed fel ezt: [link]
Remélem használtál terminált,csak anyit kell tenned,hogy be másolod egyesével ezeket a parancsokat.
1. lépés nyiss egy terminált,a menübe írd be azt, hogy terminál vagy nyomd meg ctrl+alt+t.
2. lépés másold be ezeket egyesével(kijelölöd jobb klikk másolás terminálba jobb klikk beillesztés. Ha gyors gombokkal szeretnéd csinálni a böngészőben ctrl+c, de terminálba shift+ctrl+v,de a jobb klikk beillesztés is jó.
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo sed 's/trusty/saucy/g' -i /etc/apt/sources.list.d/yannubuntu-boot-repair-trusty.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && (boot-repair &)
Miután feltelepítetted írd be a menübe azt, hogy boot és nyisd meg ezt a programot. Boot javítása néven lesz bent(ha magyar nyelvet választottál. Menj majd az ajánlott javításra ha szerencséd van nem kell neked semmit se csinálni csak várni,de ha nem neked kell egy-két parancsot bemásolni a terminálba, ahhoz majd használnod kell a tab,nyilak,szóköz gombot, még egy tanács mikor kérdezi, hova szeretnéd telepíteni a grubot és beírtad a parancsot, azt úgy tudod kijelölni, hogy szóköz és majd látni fog elötte egy csillagot majd tab és enter. Belinkelek neked 2 videót az első a szerencséseb eset a 2. pedig a hosszabb.
https://www.youtube.com/watch?v=bVx86VbRJkQ
https://www.youtube.com/watch?v=evXUrxJAr0s
Ha van még kérdésed akkor írj privátban.
Tom Benko : ilyenkor haragszom ,hogy gyerek korom óta csak németet tanulok, szóval sajnos nem tudok :S
Második válaszoló : Igazából még nem használtam annyira a terminált, de videókban nézve nem tűnik ördöngösségnek,sőt.
Egyébként a Boot javítót azt már a linuxon telepítsem ? Tudom hülye kérdés,de még a Linuxot nem igazán tudtam kipróbálni. Egyébként tök mindegy,hogy az Ubuntu vagy Linuxmint-ről indítom a kipróbálást ?
"Egyébként a Boot javítót azt már a linuxon telepítsem ?" ....jó ez utólag tényleg hülye kérdés volt,bocsi :D
Olyan kreténnek érzem magam, egy gépet összetudok rakni,meg windows telepíteni, de még linuxal még nem volt dolgom.
Nekem semmilyen Grubos problémám nem volt pár órája mikor felraktam szintén win7 mellé a mintet - loaderes win7(tört) és mint 17 cinnamon. Nekem még nem uefis a gépem mondjuk.
Nálam Suse linuxnál kezdte azzal, hogy "Grub rescue>", meg a Puppy linuxnál. Nem tudom mintnél van-e ilyesmi, de puppynál annyi volt a megoldás, hogy a telepítés után még el kellett indítanom a system menüpont alól egy grub4dos nevű alkalmazást, ami létrehozta a /boot könyvtáron belül a grubot, és még a windowst is felismerte, tehát nem kellett utána még manuálisan irkálni, működött a dual boot.
Ugyanakkor fél óra használat után nekem teljesen összeomlatt a Mint. Ezek ilyen örök rejtélyek, mert még a 16 verziónál is a KDE tökéletesen működött, a Mate meg szintén összeomlott. Most a konkrétan a fáljkezelő adta meg magát. Visszatettem a Zorin OS-t, szerintem ennél egyszerűbb disztró nem is létezik.
Hát igen ettől félek igazából,hogy összeomlik... Na mind1 megcsinálom a live cd-ről való grub telepítést hátha.
Köszönöm mindenkinek a válaszát,ment a zöld szokásosan :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!