Melyik oprendszer lenne a legjobb erre a gépre?
Processzor: Intel Celeron(R) CPU 2.4 Ghz
Ram: 1 Gb
Video kártya: Ati Radeon 9600
HDD : 80 Gb
Volt már rajta win xp, linux mint, xubuntu, lubuntu, de egyikkel sem volt az igazi. Az alapvető műveletek is ( fájlok között böngészés, zene halgatás) nagyon lassúak rajta, a netezésről nem is beszélve, pedig régen ezen neteztünk.
A lubuntuból és xubuntuból a legújabbak voltak rajta. (14.04) Linux mint ből pedig a Petra, mivel mindegyik rendszerkövetelményének eleget tett.
Előre köszönöm a válaszokat!
Köszi, de már nem szeretnék beruházni, mert ezt a gépet nem nagyon használom, van jobb csak gondoltam helyre hozom.
Egyébként arammal annyira nincsen baj szerintem, legalábbis amikor lubuntuban néztem az alig 30-40 % on volt, a proci viszont szinte végig 100% pörgött.
Vitatkoznék azzal a meglátással, hogy az a proci "jó" lenne.
Van egy tök ugyan ilyen összeállítású gép a családunkban, és xp-vel, és linuxokkal sem ért egy fabatkát az egész gép.
Szerintem ez a konfig ennyit tud. :)
ne mostani oprendszert tegyél rá, hanem olyan 6-7 éveset, azokkal jobban fog menni, és böngészőből is valami régebbi kisebb gépigényűt (én a Firefox v16-ot tettem fel egy ilyen gépre)
Mielőtt leszólnának, tudom, hogy ez nem jó megoldás, hogy régi programokat tegyünk fel, de ezek a programok arra a "gépigényre" készültek.
Hardver oldalról :
1.-A processzor nem PENTIUM hanem CELERON .
A CELERON irodai felhasználásra jó a PENTIUM játék felhasználásra lett tervezve .
2.-A SD-RAM lehet 100MHz és 133MHz , ami a Celeron oldalról nézve akkor 100MHz lehet a gépbe .
3.-A fenti 2 hiba miatt a HDD se lehet jobb , azt is UDMA-100 - as adatkábellel van összekötve és 5400RPM es lehet a gépbe .
(UDMA-133 és 7200RPM)
4.-Alapvetően elavult konfiguráció és lassú .
5.-Portalanítás és ahol kell paszta csere se árt , mivel régi a konfig .
6.-BIOS elem csere
7.-Esetleg a BIOS-ban lehetne tuningolni egy kicsit a gépet , de nem hiszem hogy számottevően gyorsítani lehetne a gépet így .
---
Szoftver oldalról :
Egy ilyen elavult géphez elavult szoftverek kellenek .
-Windows XP SP3 HUN 32bit
-Aimp1-3 (mp3 zene hallgatásra) a WinAmp helyett .
-A böngésző tekintetében is a régebbiekre van szűkség .
(PL:Firefox 14.0.1 HUN 32bit Végleges , Firefox 16.0.1 HUN 32bit Végleges)
(ha a Firefox nagyon visszafogná , akkor még a régi opera lehetséges böngészőnek)
-A gyári videokártya drivert feltelepítve meg is lehet állni , vagy max egy évvel frissebb driverrel használni .
-A régi Windows Commander kellene rá fájlkezelőnek .
(PL:Windows Commander 4.55)
-Vírus keresőnek egy régebbi AVAST FREE verzió , ami nem eszi meg az amúgy is kevés szabad rendszert .
-Rendszer szoftveres karbantartónak a Revo Uninstaller 1.92 HUN vagy akkori CCleaner .
Az akkori Celeronok sajnos tényleg jóval gyengébbek voltak.
Pár hete ismerős cserélt Pentium 1,7GHz-est ilyenre, de még rosszabb lett...egy hét után vissza is rakta a Pentiumot.
Ha a fájlműveletek is nagyon lassúak (mennyire? mihez képest?), akkor ott más gond is lehet.
Miért pörög folyamatosan 100% körül a proci?
Nem a képeryőmegjelenítésével van elfoglalva, mert akkor a video driver nem ok.
Köszönöm a válaszokat. Az alapvetető műveletek lassúságán azt értettem, hogy pl elhúzom A pontból B-be az ablakot, és lassan rajzolódik ki, ami szerintem azért lehet , mert utána olvasgattam, és valami olyasmit bogarásztam ki ( nem vagyok perfect angolos) hogy az ubuntu 6 vagy az felett nem támogatja a video kártyámat, és így a kirajzolás a cpu feladata.
Ha más nem akkor vissza rakom a régi windowst.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!