Rendszer választó menü?
3 vinyot tettem a gépbe
Az egyiken win7 van. Ez a fővinyóm de elég lassú is a gépem tőle... (régi gép)
A másik vinyomon fel van telepítve az xp. De nem hozza ki a rendszer választó menűt indításkor. A win 7-be pedig beállítottam
Az összes vinyót engedélyezd (ilyenkor a win7 indul ha jól értettem)
Win7 alatt nyiss rendszergazdai jogokkal parancssort, és írd be a következő parancsokat, hogy az XP is szerepeljen a rendszerindító menüben(a példában a D: meghajtón van az XP)
bcdedit /create {ntldr} /d "Windows XP"
bcdedit /set {ntldr} device partition=D:
bcdedit /set {ntldr} path \ntldr
bcdedit /displayorder {ntldr} /addlast
Rövid magyarázat a parancsokhoz:
Létrehoz egy új rendszerindító menüpontot "Windows XP" szöveggel.
Hozzárendeli a D: partición lévő xp rendszert.
Beállítja az útvonalat.
Beállítja az új menüpontot a lista végére.
Szia.
Igen jól érteted amikor a 3 vinyó benne van akkor a win 7 indul el.
Beírtam amit írtál de nem jó :( De már ha csak simán beirom hogy bcdedit parancsot akkor azt irja hogy hozzáférés megtagadva.. Pedig ugy tudom hogy 1 felhasználós gép esetén a rendszergazda is az az 1 felhasználó
Az msconfigba is beléptem de nem lát másik op rendszer ezen kívűl
Így nyiss parancssort:
klikk a Start menü gombra > alul a keresőmezőbe: cmd > a feljebb megjelenő fekete ikonos találaton jobbegérgomb > Futtatás rendszergazdaként > mehetnek a parancsok.
szia
ideáig jutottam:
előszór szóközökkel próbáltam(ahogy a tied van). Második beírásnál szóköz nélkül de nem tetszik neki.
Nem voltam teljesen egyértelmű.
Bár írtam, hogy a példában a D: meghajtón van az XP, de nem említettem, hol módosítsd: csak a második parancs végén a "partition=" utáni részt. Vagyis "partition=E:"
Az első parancsban ne, mert a /create-hez nincsen /e paraméter, hanem /d, ami a kiírt szöveget adja meg, azt módosíthatod amire tetszik, a többi maradjon változatlan:
bcdedit /create {ntldr} /d "Ez az én saját XP rendszerem"
bcdedit /set {ntldr} device partition=E:
bcdedit /set {ntldr} path \ntldr
bcdedit /displayorder {ntldr} /addlast
szia
működik a rendszer választó menü
De ha az xp-re kattintok akkor azonnal újra indítja magát.Pedig Az E meghajtón van az xp-s vinyó
Köszi az eddigi válaszokat.
Meg kell nézni Win7 alól az E: meghajtó főkönyvtárában lévő boot.ini szöveges fájlt (rejtett) mert az XP onnét olvassa be a betöltés indításához szükséges adatokat.
Alapértelmezésben:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP" /fastdetect
Ebből a lényeg az rdisk mögötti zárójelben a szám, hogy hányadik lemezen keresse: rdisk(0)-első, rdisk(1)-második... stb.
Ha aktiválod a másik kettő vinyót akkor az XP már nem az első lesz, így az XP rendszerpartíción (Win7 alatt az E:) módosítani kell a boot.ini tartalmát - az rdisk mögötti zárójelben a lemez sorszámát 1-re vagy 2-re állítani, attól függően hányadik az XP vinyó (Win7 alatt visszaírható 0-ra probléma esetén).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!