Hogyan tudok átalakítani bármilyen méretű képet 4:3 képarányúra?
Milyen programmal?
Ha nekem olyan képem van, ami 500×500 képpont, az ugye 1:1 képarány. Akkor abból kell csinálni 400×300 képpontút?
Általában bármelyik képszerkesztővel, mondjuk legyen az ingyenesek közül a legjobbnak tekinthető Gimp.
Itt az eredeti képed:
Bár 500x500-asból kiindulva csinálhatnál éppen 667x500 vagy 500x375 pixel méretű képet, te történetesen még kicsinyíteni is akarsz rajta. Ezt torzításkor egy lépcsőben is elvégezheted. Kép->Kép kép átméretezése... A beugró ablakban rákattintasz a két méret összekapcsoló láncocskára, ekkor az oldalak hosszát egymástól függetlenül változtathatod (ezt a többi művelet esetén is tedd meg, amikor szükséges, a továbbiakban nem említem). Beírod a két mérete, és megnyomod az Átméretezés gombot. Az eredmény álló és fekvő formátum esetén:
Ez általában elég rondán mutat, legtöbbször szerencsésebb megoldás a vágás. Mivel jobb, ha legalább a hosszabb oldal irányában látszik a teljes kép, először kicsinyítsd le az egészet 400x400 pixelesre. Kép->Kép átméretezése..., stb.:
Ennek a széleit fogod levágni a másik irányban. Kép->Rajzvászon mérete... A megjelenő ablakban a rövidebb oldalnak adjál 300-as méretet, egy kis előnézeti képen látod, hova esik majd a vágás. Az Eltolás értékének beállításával választhatod ki a szükséges területet. Utána nyomd meg a Méret módosítása gombot:
Toldáskor a rövidebb oldalnak is teljes egészében kell látszania, a hosszabb mellé majd a háttérszín kerül. Először tehát az iménti módon, de most csak 300x300-asra méretezd át a képet. Így a teljes kép látszik majd annak ellenére, hogy a rövidebb oldal csak 300 pixel:
Most is Kép->Rajzvászon mérete..., de most nem levágsz belőle, hanem a hosszabb oldalt 400-ra állítva hozzátoldasz. A Méret módosítása gomb megnyomása után a rajzvászon megnyújtott része átlátszó lesz, ezt szürke kockás felület jelzi. Ennek az az oka, hogy a képet tartalmazó réteg mérete nem változott. Úgy képzeld el, mintha egy olyan képből, amelynek egyébként háttérszínű kerete van, csak az eredeti lenne kivágva. A Réteg->Réteg kép méretűvé alakítása menüpont ezt a részt is láthatóvá teszi. Én lila hátteret állítottam be előzőleg, az eredmény tehát:
A képszerkesztőkben egy-egy képet tudsz átalakítani. Ha több képen garantáltan ugyanazokat a módosításokat akarod elvégezni, a dolog némiképpen automatizálható az IrfanView képnézegető Fájl->csoportos Átnevezés/Konvertálás funkciójának Speciális beállításaival, de erre nem térek ki, mert kissé hosszadalmas volna. Jól meg kell érteni, hogyan működik, és kellő óvatossággal használandó, előnye viszont, hogy fájlok tömegén tudod végrehajtani a kívánt változtatásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!