Excelben szeretnek trigonometriat szamolni. Adott a sikban 2 pont A (x, y) ; B (x, y) es tudni szeretnem, hogy A pontbol nezve B pont mekkora szoget zar be?
Sziasztok!
Excelben szeretnek trigonometriat szamolni.
Adott a sikban 2 pont A(x,y); B(x,y) es tudni szeretnem, hogy A pontbol nezve B pont mekkora szoget zar be? Mindezt excellel szeretnem kiszamoltatni, azaz beirom a 2 pont koordinatait es a bezart szogre vagyok kivancsi.
Kicsit magyarabbul: Tudom Szeged foldrajzi koordinatait (A) es tudom Budapestet is (B). Arra vagyok kivancsi, hogy eszakhoz kepest Pest hany fokra van? Vagy akar Kecskemet (A) es Pecs (B)... A kapott szoget 0-360 fok kozott ertem.
Ti ezt milyen kepletekkel szamoltatnatok?
Szia.
Talán ebben a 2. főfeladatban (3.oldal) lévő képlet alapján megoldható a dolog : [link]
Sok sikert.
Üdv.
Koszonom a valaszt, sokat segitett a temaban.
Mindezt mostmar csak az excel fuggvenyeire kell atultetni. A keplettel mindezt meg is tettem, de azt hiszem, a felteteles modoknal (elojelkereses), valamit elronthattam, mert nem mindig kapok megfelelo eredmenyt.
Szia.
Szerintem a következőt használhatod (kipróbáltam nekem adta a 0-t, 180-at, 180-at és a 360-at :
=HA(ÉS(C3>=0;C4>=0);0;HA(ÉS(C3<0;C4>=0);180;HA(ÉS(C3<0;C4<0);180;360)))
Ahol :
- C3-ban a delta X
- C4-ben pedig a delta Y
értéke van.
Sok sikert.
üdv.
Hála neked, végül megoldódott, tesztelve.
Ha véletlen másnak is kellene..., az alábbi függvény lett a végeredmény:
=HA(ÉS(V3>=0;W3>=0);X3;HA(ÉS(V3<0;W3>=0);180+X3;HA(ÉS(V3<0;W3<0);180+X3;X3)))
ahol
v3=delta x,
w3=delta y,
x3=90-ARCTAN(W3/V3)*(180/PI())
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!