Honnan lehet letölteni ingyen egy magyar Linuxot?
Internetről.
Kezdőknek Ubuntu-t, Linux Mint-et ajánlanék.
Szerintem kezdetnek legjobb, ha kiválasztasz egy asztali környezetet, ami a legjobban tetszik :D Onnantól már mindegy, melyik disztró van alatta, bár a legemberbarátabb a Linux Mint és az Ubuntu.
Asztali környezet Linuxon független a rendszermagtól, így ha nem tetszik ahogy kinéz az asztalod, letörölheted és tehetsz a helyére más asztalt.
Legismertebb asztalok erőforrásigény szerint csökkenő sorrendben:
- KDE: Kubuntun, Linux Mint KDE-n van ez. Szép és nagyon testreszabható. Friss boot-tal, Debianon kb. 450 MB memórát eszik nálam. Hátránya, hogy alapvetően más frameworkot használ az ablakok kirajzolására (Qt), mint az összes ezután következő (GTK+), ezért igazán jól csak a KDE-s programok futnak rajta.
- Unity: GNOME 3 alapú, az Ubuntu-t szponzoráló Canonical Ltd. fejlesztette ki. Kicsit tablet szaga van, mint a Win 8-nak. Nem valami testreszabható.
- GNOME 3: olyan, mint a Unity, csak kicsit kisebb és testreszabhatóbb. És persze kevésbé "feature-rich". Ubuntu GNOME-on van + Debianon Wheezy-n is alap.
- Cinnamon: Linux Mint alap asztali környezete, erre is fejlesztették. Szép, GNOME 3 alapú, egész testreszabható.
- MATE: GNOME 2 alapú, ez az asztal tekinthető az egyenesági leszármazottjának :D Linux Mint-re fejlesztették.
- Xfce4: GNOME 2 alapú, elég Windows XP szerű, jól testreszabható, kicsi és gyors. Én szerettem, de inkább KDE-re váltottam :D Xubuntun, Linux Mint Xfce-en van.
- LXDE: a neve is mutatja (Light X11 DE), ez egy kifejezetten pehelykönnyű asztal. Ennek ellenére nem csúnya. Sokat nem foglalkoztam vele, de elég ígéretes.
Vannak még más lehetőségek is, de ezek a legszélesebb körben támogatott asztalok. Álljon két említésre méltó még:
- OpenBox: Kicsi, #! (Crunchbang) Linuxra írták meg először. Szerintem randa.
- Enlightenment: Na ez egy érdekes dolog, Qt alapú, mint a KDE, de alapvetően más az ablakkezelője, mint az összes fenntebb említett DE-nek. Egyszer tuti felrakom Debianra, kár hogy csak testing repóban van :D
Ha kiválasztottad a megfelelő DE-t, akkor szerintem belevághatsz a Linux világba. Ha már otthonosan mozogsz Linux Minten, Ubuntun, akkor szerintem állj át Debianra, az a legstabilabb és a két másik említett disztró is erre épül. Ha már Debiant is meguntad, akkor jöhet pár keményebb disztró, amiket neked kell felépíteni telepítéskor:
Arch Linux, esetleg SourceMage vagy Gentoo. Ezeket nehéz telepíteni, még nehezebb konfigurálni, de amit nyersz vele, amiatt megéri, ugyanis eszeveszett gyorsak :D
Tömören: a főbb disztróknál telepítés közben az összes nyelv kiválasztható, a magyar is.
Ezek a disztrók itt találhatók: [link]
El lehet jutni a letöltőlinkekig...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!