Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Érdemes Arch-ról Puppy Linuxra...

Érdemes Arch-ról Puppy Linuxra váltani? Egyáltalán tudtok jó forrást a Puppy megtanulásához? Mert olyan koherens leírást, wiki-t, mint ami az arch-nak van nem találtam, csak itt-ott (sokszor outdated) információmorzsák pl fórumokon.

Figyelt kérdés

Üdv. Nem mondanám magam kezdő linux felhasználónak, mert a kedvenc disztróm az Arch, amiben mindent parancssorban oldok meg, a kedvenc ablakkezelőm is a ratpoison, az egyik legminimálisabb tiling abalakkezelő.

Nemrég elkezdtem szemezgetni a Puppy Linux-al, tetszik a koncepciója, a közössége, de azt kell, hogy mondjam, hogy a legfurcsább linux disztró amivel eddig találkoztam.

A vele foglalkozó weboldalak pl. a magyar puppy linux oldal, de a hivatalos is hemzseg a 2009-es, 2010-es dátumú használati útmutatóktól, tippektől, a fórumra alig írnak, olyan jó wiki-t, mint ami pl. az Arch-nak van, sehol sem találni róla a neten.

Az arch alá gond nélkül felraktam parancssorból a zárt forrású nvidia drivert és ment vele minden, a puppy-n az alap nouveau driverrel be sem jött az X, a generic VGA-t kellett választanom egy vészhelyzet esetén bejövő ncurses-alapú varázslóban, hogy egyáltalán bejöjjön valami grafikusan.

Amikor rákerestem a neten, hogyan lehet Puppy alatt belőni a zárt forrású nvidia drivert, homályos leírásokat találtam amik egytől-egyig nem a legfrissebb Puppy verzióról szólnak pl. egy magyar nyelvű leírás valami QuickPup nevű programmal rakatná fel egyszerűen az nvidiát, de az a legújabban benne sincs. Amikor fel akarom telepíteni az nvidia-glx csomagot a csomagkezelőből, akkor elkezd sírni, hogy a kernel verzió nem jó.

Irónikus, de az Arch Linux-ot sokkal könnyebbnek, átláthatóbbnak találom, mint az egyébként newbie-friendlynek tartott Puppy-t.

Ti tudtok olyan weboldalt, ami olyan normálisan magyarázza a Puppy telepítését, konfigurálást, mint az Archwiki az Arch-ét. Érdemes egyáltalán Puppy-ra váltani Arch helyett egy viszonylag modern, erős gép használatánál is?

2013. nov. 27. 14:11
 1/2 tabaki ***** válasza:
100%
Anélkül, hogy mélyebb ismereteim lennének: Ha jól elvagy az Arch-kal, ne válts át. A Puppy a maga módján kitűnő kis linux, de viszonylag egzotikus, és mindazok a bosszantó körülmények terhelik, amelyeket te is tapasztaltál. Régi gépek életben tartására vagy szerviz-eszközként nagyon jó, de a helytakarékosság okán tényleg van benne némi blöki-jelleg, a kidolgozott, naprakész szoftvereket sokszor problémás megtalálni rá. Az Arch Linuxot sajnálatos módon csak hírből ismerem, így valódi összehasonlítási alapom nincs. Annak az alapján viszont, amit eddig hallottam róla, a mai igények szerint is komolyan vehető, ügyesen kitalált rendszer.
2013. nov. 27. 16:18
 2/2 Csxeba ***** válasza:

tabakinak, mint mindig, igaza van :D

Ha Archot feltetted ás konfiguráltad, az már egy lépés az öröklét felé :D

Ha kihívást keresel, a következő lépés ne az legyen, hogy könnyebb disztrók felé nézelődsz. Kezdd el tanulmányozni a forráskód alapú disztrókat, mint a SourceMage vagy a Gentoo. Azok brutálisan gyorsak tudnak lenni, ha jól megcsinálod őket. Vagy telepíthetsz Archot is kernel forrásból, az jó kis kihívás lenne :D

2013. nov. 28. 09:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!