GPT vs MBR - lehetséges?
Sziasztok!
Adott a következő helyzet:
Szeretnék venni egy egy terabyteos merevlemezt. Mármost ha megformázom MBR partíciós táblával, ugye max 4db partícióm lehet. Ha GPT-t használok, jóval több. Viszont BIOS alapú rendszerem van. Tudom, hogy a BIOS nem tud bootolni róla. DE! Ha csak adattárolásra használnám, akkor érdemes GPT-t használni inkább, hogy csinálhassak több, mint 4 partíciót? Képes lesz az OS használni a lemezt ugyan úgy? Egyébként Linuxot használok, de lesz mellette Windows is, mert kell majd egy ~128GB-nyi NTFS partíció is nekem, de a többit ext4 vagy btrfs-el akarom használni majd.
Van valakinek hasonló tapasztalata?
1 kiterjesztett partíció
aztán annyit csinálsz azon belül amennyit akarsz.
Ahogy írták: lehet több partíciód MBR mellett is. Extendedek.
De Linuxon LVM-et használj és boldog leszel :)
Amúgy én bootolok GPT-s diszkről itt-ott, pedig nem trükköztem vele. Sima PC-k.
parted /dev/sda set 1 bios_grub on
és bootol.
Én sem lábbal csinálom az LVM-eket amúgy :)
Adattárolásra partíció sem kell egyébként. Csinálsz fs-t a diszkre egyből és kész.
csak az a kérdés mennyire régi a BIOS...
De az alaplap gyártó oldalán manualban le lesz írva miket is támogat.
(4-5 évnél régebbi alaplapoknál szokott gond lenni, főként azoknál, amelyikek még az USB -s boot-al is megszenvednek)
Egy Gigabyte GA-MA770-UD3 alaplapról van szó, F9g BIOS-al. Ez tud USB-ről, sőt, még memória kártyáról is bootolni. Elég fullextrás ilyen tekintetben a BIOS. :)
Mondjuk mikor egy hibádzó IDE merevlemezre csináltam gpt-t linux alol, azt tudta írni-olvsni, szóval szerintem ha a boot nem játszik, akkor nem lehet nagy gond. Csak némi megerősítés kéne inkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!