Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Linux klónozás vagy újratelepí...

Linux klónozás vagy újratelepítés?

Figyelt kérdés

Egy netezős gépen hagyományos merevlemezt cserélnék SSD-re, mindegyik 40Gb-os. A HDD-n Linux Mint 15 van, ezt kellene klónoznom SSD-re ha lehet. Ha nem, újratelepítem, nincs rajt sokminden ezért ez nem lenne akkora baj.

SSD-re klónozásnál van valami eltolás/alignálás dolog amire vigyázni kell. Ezt mivel, hogyan kell megoldani?

Ha újratelepítni kell, akkor a linuxnak kell swap partíció SSD-re?

A Linux Mint 15 támogatása januárban lejár, de ezt tenném vissza , mert a gép használója ezt szokta meg. Jövő május körül pedig megint újratelepítem a gépet miután megjelenik az LTS Linux Mint, azzal meg el lesz 2019-ig. Ugye nem okoz gondot a pár hónap támogatás nélküli időszak?

2013. nov. 6. 12:34
 1/6 soccerway ***** válasza:
A legegyszerűbb ha bent van az ssd és még a hdd is. Akkor live rendszert indítasz és csak átmásolod a fájlokat ahogy vannak, majd telepíted a grubot, és indulni fog. Amire szükség lehet hogy átírod az fstabban a partíciót.
2013. nov. 6. 12:52
 2/6 A kérdező kommentje:

"Amire szükség lehet hogy átírod az fstabban a partíciót." Ezt nem értem mit jelent.

A merevlemez fel van osztva két vagy több particióra, az egyik a swap. Az SSD-t ugyanígy kell particionálnom és formáznom? A grub telepítés azt hiszem menni fog. Kell még valami partíció azonosítót átírni?

Tehát,

1. beszerelem az SSD-t

2. Boot egy live CD-ről

3. SSD particionálás, formázás?

4. Fájlok másolása

5. Grub telepítés

6. Partíció átírás fstabban?

2013. nov. 6. 14:17
 3/6 soccerway ***** válasza:

Úgy particionálod ahogy akarod, a lényeg hogy ami a régin van adat, az elférjen az újon.

fstab szerkesztése kell hogy a rendszer lássa melyik partíción mi van. Az új környezetben nem pont ugyanaz lesz a helyzet ezért kell megcsinálni.

[link]

Viszont neked jó lehet még az itt leírt dd parancs, ami egy az egyben lemásol mindent, nem próbáltam de biztos jó.

[link]

2013. nov. 6. 14:40
 4/6 anonim ***** válasza:

Szerintem a klónozással járnál a legjobban. Ha pl a gparted-del másolod át a partíciókat a régi meghajtórol az újra, akkor az UUID is átmásolódik, így aztán nem kell az fstab-ot sem átírni.

Clonezillával is átmásolhatod, minden bizonnyal ugyanaz lesz az eredmény. Nem tudom biztosan, de kis szerencsével talán még a GRUB-ot sem kell újratelepítened.

2013. nov. 6. 15:20
 5/6 A kérdező kommentje:

Kipróbáltam a fenti műveletsort, a klónozás még sikerült, de nem bootolt, gondolom a grub nem ment át.

A sudo grub-install-ra pedig ilyen hibaüzenet fogadott:

failed to get canonical path of /cow

2013. nov. 11. 18:11
 6/6 anonim ***** válasza:

Így tudod legegyszerűbben a grub-ot visszatenni:

[link]

2013. nov. 13. 08:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!