Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Windows 7 és 8 újratelepítése?...

Windows 7 és 8 újratelepítése? Hány partíciót hozzak létre? LENT

Figyelt kérdés

Van egy PC-m, 2-3 éve fut rajta Windows 7.

Tegnap letöltöttem a 8-at, létrehoztam egy 20 GB-s partíciót, arra telepítettem. Viszont ez majdnem megtelt már telepítés után. De ma már jelzett, hogy teljesen tele van. Próbáltam, hogy még csatolok a Win8 partíciójához 10-20 Gb-t, de az nem sikerült, annyira meg nem akartam belefolyni, mert gondoltam, hogy már úgyis régi a 7, újratelepítek mindent.

Még soha nem telepítettem újra. Ez a 8 telepítése volt az első operációsrendszer telepítésem.(a 7-et nem én telepítettem)

Nem tudom, hogy ezt hogyan kell kezdeni.

Jelenleg az van, hogy van egy 150 GB-s HDD-m, ami 2 részre van szedve,

egy 130 GB-sra, amin a Win 7 van, meg programok, játékok, dokumentumok, tulajdonképpen minden.

És egy 20 GB-sra, amin a Windows 8 van.

Most majd lementem a dokumentumokat, zenéket, fontos adatokat. De utána nem tudom mit kell csinálni.

Arra gondoltam, hogy 7-ből formázom a 8-as partíciót, és utána összevonom őket. De utána nem tudom mit kell csinálni. Hogy lehet törölni a 7-et?

A másik meg az, hogy a partíciókat úgy tudom majd létrehozni, hogy előszőr feltelepítem a 15 GB-ra a 7-et ésutána csinálom a partíciókat? És utána telepítem a 8-at?

Illetve hány és mekkora partíciót hozzak létre?

Felezzem meg és az egyikre 7-et, másikra 8-at tegyem?De akkor melyiken legyenek a dokumentumok, programok, adatok?

Én arra gondoltam előszőr, hogy 3 részre osztom:

1.Windows 7

2.Windows 8

3.Progrmok, fájlok...

De ebbe nem vagyok biztos, hogy így jó, és hogy működőképes-e ez a felépítés.

Mit gondoltok, hogy kéne?

Igazábol azt szeretném, hogy vannak a programjaim, adataim, amiket a 7-el és a 8-al egyszerre szeretnék használni. Tehát ha éppen az egyiket szeretném használni,akkor azt használom, ha a másikat, akkor azt, de mindkettőről ugyanazt (mindent) érjem el.

Egy hülye hasonlat: Legyen egy házam, amibe ha akarok, az egyik ablakon nézek be, ha akarok amásikon, de akármelyik ablakból nézzek is be, ugyanazt lássam.

2013. okt. 23. 21:13
 1/7 Csxeba ***** válasza:

A gondolat nagyon is jó :D

Aminek viszont nem fogsz örülni: minden fontos adatot ki kellene mentened mielőtt nekifogsz particionálgatni, tehát: dokumentumokat, multimédia fájllokat, amiket akarsz. Sajnos a feltelepített programokat újra fel kell tenned, ezért esetleg összeírhatod/előre letöltheted ezeket a programokat (illetve a telepítőket).

Én a particionálást biztos előbb megcsinálnám, mielőtt nekiállok telepíteni. Erre van egy jó módszer: letöltesz egy Ubuntu Linux telepítőt ISO-fájlt, mondjuk a Linux Mint 15 Xfce-t ( [link] Ezt Unetbootin nevű progival kiírod egy pendrive-ra és bootolod a pendrive-ról. Kapsz egy ún. Live rendszert. "start menüben" megkeresed a Terminált (ami kb ugyanaz, mint a win parancssor), és beírod:

gparted

Elég egyértelmű progi, csináld meg vele a 3 kívánt méretű partíciókat (de 30-30-at szerintem minimum hagyj a windowsoknak) és NTFS fájlrendszerre formázd őket.

Utána újraindítás, bootold a telepítő CD-ket, tedd fel a windows-okat, majd másold vissza a megmentett adataidat, tedd fel a kívánt progikat, stb. A közös partíciót, ha NTFS-re van formázva, mind2 winnek látni kell.

2013. okt. 23. 21:45
 2/7 Csxeba ***** válasza:

Ja igen: a telepítésnek folyamatárul:

Egyértelmű lesz :D Annyi, hogy figyelj, hogy jó partícióra telepítsd a kívánt rendszert, mert ha rosszra telepíted, akkor jöhet az újratelepítgetés... Magáról a telepítésről inkább youtube videót nézz meg előbb, vagy közben esetleg másik gépről / telóról, úgy sokkal jobb lesz, mintha itt leírnám lépésről lépésre, de ha akarod, leírom, vagy keresek neked leírást róla a neten.

Ja, és a Linuxokat is gondold meg! :D Ha nem szoktál játszani nagyon brut játékokkal, akkor esetleg jobb is lenne egy Linux Mint, vagy Ubuntu, mint egy win.

2013. okt. 23. 21:48
 3/7 A kérdező kommentje:

OK!

A lementéssel nem lesz gond. Már felkészültem rá lélekben :D

A feltelpítés menni fog, az nem volt nehéz. Inkább azzal van gondom, hogy hogy kezdjek majd hozzá. hogy távolítsam el a most fentlévő 2 rendszert.

És ez megoldható, hogy a 1. és 2. partíción CSAK a 2 rendszer legyen? Valaki látott már ilyet?

lletve még az volt a problémám a az a 3 partícióssal, hogy nem fogják-e "kinőni" a Windows-ok a frissítések miatt (pl. winSxS mappa)

Egyébként a partíciók létrehozása megoldható a Linux nélkül, ahogy én írtam, mert úgy egyszerűbb lenne szerintem.

Kösz, de egyelőre maradok ennél a 2 operációs rendszernél.

2013. okt. 23. 22:11
 4/7 Csxeba ***** válasza:

Ki fogják nőni, ezrért kell több hely nekik (30-30). A windowsok letörlése automatn megtörténik particionáláskor, hiszen a particionálást úgy kezded, hogy minden partíciót törölsz.

Ekkor kapsz egy nagy "formázatlan hely"-et, amiből lehasítgatod a 30-30 giga rendszer partíciót, a maradékot pedig szépen NTFS-re formázod.

Azért a linuxos módszer a legegyszerűbb, mert belülről nem tudod törölni a rendszer partíciót. Tehát az egyik partícióról bootolva a másikat megszüntetheted, de önmagát nem. A Live rendszeres megoldás pedig pendrive-ról bootol be egy Linuxot. Ilyet windows-zal nem, vagy nagyon nehezen lehet csak megoldani. Ha nagyon nem fekszik a dolog, akkor persze particionálhatsz a win telepítő CD-jével is, de az a particionáló nem olyan okos, mint a gparted linuxon.

2013. okt. 23. 22:52
 5/7 Csxeba ***** válasza:

Ja igen:

persze, hogy megoldható, hogy csak a 2 rendszer legyen, sőt, ez a kívánatos, hiszen ilyen esetben egy újratelepítés szükségessé válásakor az adataidat nem kell kimenteni: a C:-n és a D:-n van a 2 windows a feltelepített programjaikkal együtt, és mondjuk az E:-n vannak az adataid. Ezt mindig így csináld. Ilyenkor ha elcsesződik a windows és újra kell húzni, akkor egyszerűen formázod mondjuk a C:-t, amin a rossz rendszer van és újra telepíted (particionálás nélkül) a C:-re a friss windowst. Sajnos a programjaidat hiába telepítenéd külön, a telepítés folyamata során ezek beírják magukat az ún. registry-be, hogy a windows tudjon a létezésükről, társítsa a megfelelő fájltípusokat hozzájuk stb. tehát telepíteni mindig kell. De a dokumentumokat, zenéket, filmeket külön szedheted (úgyis azok a fő helyfoglalók).

2013. okt. 23. 22:56
 6/7 anonim ***** válasza:
És az updateeket hova fogod telepíteni, ha így kicentizgeted a HDD-t? Nekem az op.rendszerre van 100 giga és van rajta per pill 20 giga helyem!....
2013. okt. 24. 12:42
 7/7 anonim ***** válasza:
szabad helyem*
2013. okt. 24. 12:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!