Linux Debian vga támogatás?
A Debian esetleg képes kezelni olyan vga chipset-et, amit esetleg más linux disztró nem? Vagy ezeknek az alapjai ugyanazok?
Sis Mirage 3+ chipse-ről lenne szó, eddig egy linux sem kezelte rendesen, (ubuntu, lubuntu,xubuntu,mint,fedora) Eddig ezekkel próbálkoztam.
A Debian állítólag a legjobb, legstabilabb mind közül, ezért elképzelhető, hogy több mindent is támogat mint a többi? ( bocs ha nevetséges a kérdés, láma vagyok linux témában)
ubuntu és a többi a zárójelben a fedórán kívül mind a debianra épül...
Vagy is, továbbra is manuálisan kell és ne számíts teljesítmény növekedésre, maximum a VGA felbontást tudod optimalizálni.
Találtam egy ilyet: [link]
Állítólag Ubuntu 12.04-ig működik.
...jobb híján feldobod a 12.04 LTS-t.
Debian nagyon jó, de több szakértelmet igényel.
Akkor ezek szerint az összes kernel szinte ugyanaz, és ami nem működik egynél, a többinél sem fog. :/
Nem akartam semmilyen teljesítmény növekedést, sem játszani vele. Egyszerűen a felbontást akartam 1280x800 -ra rakni.
De ha nem megy alapból, nem foglalkozom vele.
Sajnálom, pedig nagyon tetszik a linux, de így nem tudom/akarom használni.
Köszönöm mindenkinek.
Nem tudom, hogy ugyanaz-e a bajod, de hasonló problémába én is beleszaladtam már. Itt van róla az egyszemélyes thread-em a Linux Mint fórumon :)
Nálam megnyílik a link...
A lényeg, hogy (valószínűleg a DVI-VGA átalakító miatt, de ez nem biztos) az xserver nem ismeri fel a monitoromat, következésképpen az elérhető felbontásokat sem. (A régi gépem régi VGA kártyájával, amin még volt VGA kimenet, még nem volt ilyen gondom)
A problémát úgy lehet áthidalni, hogy magad írod meg a xorg.conf -ot, ami itt lakik: /etc/X11/xorg.conf
Nálam így néz ki:
Section "ServerLayout"
Identifier "X.org Configured"
Screen 0 "Screen0" 0 0
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Acer"
ModelName "AL1912"
HorizSync 24.0 - 80.0
VertRefresh 49.0 - 75.0
Modeline "1280x1024@75" 138.75 1280 1368 1504 1728 1024 1027 1034 1072 -hsync +vsync Option "PreferredMode" "1280x1024@75"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Card0"
Driver "intel"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024@75" "1024x768"
EndSubSection
EndSection
Összességében nem nagy ügy, de a "Modeline" sor paramétereit nem egyszerű kigondolni, nekem a cvt parancs volt a segítségemre.
Ezeket érdemes még elolvasni a témában:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!