Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Milyen oprendszert ajánlotok?...

Milyen oprendszert ajánlotok? Lehetőleg ingyenes. (bővebben)

Figyelt kérdés
Lehetőleg ne a konzolos molyolós linuxot, mert ahhoz lövésem sincs... egy középkategóriás kis laposra kéne valami ami lazán megy, kezeli a wines cuccokat és könnyű kezelni... (nem hátrány ha jól is néz ki)... ötlet?
2009. nov. 7. 10:56
 1/5 anonim válasza:
2009. nov. 7. 11:53
 2/5 anonim ***** válasza:

Ami (legálisan) ingyenes, és 100%-ig kompatibilis a Windows rendszerrel, olyat nem fogsz találni.

Amit könnyű kezelni, jól megy laptopon, jól néz ki, valamint ingyenes, azt Linuxnak hívják. Abból is érdemes az Ubuntut választani. A .doc, .xls, stb. formátumokat meg az OpenOffice (ami szintén ingyenes, és alapból feltelepül az Ubuntuval) egész jól kezeli.

A Linux meg már vagy fél évtizede nem "konolos molyolós". Csak sokan még mindig a 10 évvel ezelőtti Linuxok, alapján ítélik meg a rendszert, no meg pár kedves informatikatanár (mondjuk a mi fősulis oprendszertanárunk is) csak a konzolos vacakolásokat mutatja meg belőle. Csak hogy tudjuk, ha nincs gond a hardvertámogatás terén, egy mai Linuxon nincs rá szükség hogy elővegyük a konzolt. Persze van konzol, jól használható, de anélkül is minden megoldható.

Más, barátságosabb oprendszert úgysem fogsz találni. Van még FreeBSD, de ha a Linuxtól irtózol, akkor ettől - az amúgy nagyon korszerű, biztonságos és szakértő kezekben remekül használható - egyenesen irtózni fogsz. Még talán a BeOS jöhetne szóba, de az egyrészt fizetős, másrészt meg már évek óta nem fejlesztik, és a windows-kompatibilitása messze elmarad a Linuxétól. Esetleg kipróbálhatod a ReactOS-t, [link] ez egy ingyenes Windows-klón, de készülj fel, hogy még nagyon kezdetleges állapotban van.

Vagy spórolj össze egy Windowsra, ha más nem felel meg. ;-) Már 25-ért adnak OEM Vistát.

2009. nov. 7. 11:54
 3/5 anonim ***** válasza:

Tölts le egy Win7 próbaverziót, 90 napig jó.

[link]

2009. nov. 7. 12:20
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat, ezért kérdeztem, hogy a linuxok most hol tartanak és melyik verzió a jobb... hát nem is tudom ha ennyire jól kezelhető akkor lehet, hogy váltok... A win programok kompatibilitásával annyit csak, hogy nincs-e valami emulátor hozzá, ami segít ilyen téren?

A win7 remekül megy az asztali gépen amíg nem telepítek rá bármi más programot... örülök, hogy az XP akadás mentesen megy a programjaimmal... Vistáról meg már álmodni se merek... :\

Másik: NTFS-t már tudja kezelni??? vagy írjak ki mindent, format FAT-ra és vissza? :S

2009. nov. 7. 16:19
 5/5 A kérdező kommentje:
Na válaszolóknak tapasztalat... :) Először is köszi a tippeket-véleményeket! Kb fél év után kő-linuxos lettem :D Teljesen hozzászoktam és a windowshoz már csak bottal nyúlok ha muszáj. Marhajól alakítható és a konzol se egy etvasz, ha tudom, mit akarok csinálni... Szóval köszi a tippet! Üdv mindenkinek (Már Ubunturól!)
2010. ápr. 28. 22:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!